Bra förvaring gör livet lättare

Garaget och förråden kan verkligen vara härliga. Eller alldeles förfärliga. Varför står släktens gamla möbler här? Var ska jag lägga trädgårdshandskarna och hur ska jag förvara trädgårdsslangen? Och hur får jag ordning på verktygsparken?

Det går trender i förvaring liksom i alla andra delar av vår boende. 2011 vill vi ha ordning och reda och efterfrågan på specialanpassad förvaring ökar. Men långt ifrån alla har ett bra förvarningssystem till sina pinaler och ibland till och med skäms man över hur det ser ut. Tänk efter, visar du grannarna hur det ser ut i ditt garage?

– Ofta handlar det nog om att man har dåligt samvete över att man inte har tagit tag i det, man vet att det är skönt att ha det gjort, säger Marcus Grimerö, Business Area Manager och förvaringsproffs på företaget Elfa.

Vad ska man börja med för att få ordning?

Städa undan på golvet och sätt in rejält med förvaring på väggarna är steg ett. Mycket hyllor är a och o. Komplettera sedan med mer specifika förvaringslösningar utifrån dina behov.

– I garaget är det ofta rätt skrymmande grejor som krattor, spadar och andra redskap som gör att det blir stökigt. Fixa så att du kan hänga upp även dem. Då hittar du också lätt spaden när du behöver den.

Till garaget finns det idag specialtillbehör för olika behov. Trädgårdsslangen kan hängas på en kraftig krok täckt av gummi för att inte skadas. Cykeln har också en egen upphängning med lås för att inte ramla ned och det finns specialanpassade system för att varje verktyg ska ha sin plats. Elfas välbekanta trådbacks-system kan med fördel användas även i garaget.

– Smuts fastnar inte i backarna utan ramlar ned på golvet där man lätt kan dammsuga eller sopa bort det. Dessutom ser man igenom trådbackarna och då blir det lättare att orientera sig.

Skillnaden på garage och förråd?

– Ytorna används olika beroende på hur man bor och vad man har för möjligheter. Garaget är en plats där man egentligen ska ha bilen men så ser det inte alltid ut. Istället har garaget blivit ett förvaringsutrymme med stor dörr. Jag själv använder garaget för rejäl och smutsig förvaring och förrådet till kartonger, jul- och påskpynt.

För 20 år sedan var 60-garderober med fast inredning lösningen på många av familjens förvaringsbekymmer. Idag utnyttjas boendets olika utrymmen mer effektivt och förvaringen anpassas efter vilka specifika behov som finns.

– Fördelen med Elfas system är att man kan börja med en lösning och sedan komplettera eller ändra när behoven förändras. Det finns inget krav på att göra klart, man kan utveckla allt eftersom.

Är det viktigt att ha ordning på sina grejor?

– Effekten av att ha ordning och reda är att man mår bättre när man går in i garaget och förrådet. Inte minst med småbarn i familjen är det viktigt att snabbt veta var man har grejorna. Bra förvaring gör livet lättare.

Om du vill ha mer tips om förvaring så läs gärna vår artikel, Smarta förvaringslösningar skapar din drömgarderob.