Dags att ge balkongen ett lyft

Handen på hjärtat, hur många av oss är det inte som utnyttjar balkongen som en extra förvaringsyta där allt som inte får plats inne i bostaden hamnar? Hur lätt är det inte att både läskbackar, cyklar och skidor ställs på balkongen? Nej, nu är det hög tid att rycka upp sig och rensa balkongen från allt som inte hör hemma där. Bort med läskbackar, cyklar och skidor – bered plats för den nya trivsamma balkongen. Nu är det dags att förnya balkongen och ge den kärleken och uppmärksamheten som den förtjänar. Det finns otroligt många möjligheter att göra balkongen trivsam. Experten och trädgårdsdesignern Helena Åhlund tycker att man bör arbeta från golvet och uppåt, för att göra projektet så enkelt och roligt som möjligt.

Trägolv ger en varm och ombonad känsla

Trätrall eller klickplattor i trä är ­traditionellt och okomplicerat men ger den där varma och ­ombonade känslan, samtidigt som det är starkt och slittåligt. Det finns många olika träslag, och om det ska vara ett behandlat eller obehandlat trägolv. Med de praktiska klicksystemen kan du snabbt och enkelt förnya golvet på din balkong eller uteplats.

Om du har en balkong utan tak måste du tänka på att det ska finnas dränering för vattnet mellan plattorna. Har du tak över balkongen kan du lägga trasmattor på golvet för att få det att kännas ännu mer ombonat, tycker Helena.   

Den som vill skapa det lilla extra och mer personliga kan hoppa över någon eller några träplattor – beroende på hur stor balkongen är – och fylla tomrummet med sten för att skapa kontraster, exempelvis dekorsten ifrån S:t Eriks. Eller varför inte sätta dit ett fågelbad eller en ­liten fontän? Vill man gå ytterligare ett steg längre kan man lägga konstgräs på balkonggolvet för att återskapa känslan av trädgård - mitt i stan.

– Det finns de som hellre vill ha betongplattor som golv, men då måste man också ta med i beräkningen att tyngden ökar och man bör först ta reda på hur mycket belastning balkongen tål. Samma sak gäller om man ställer tunga krukor där, poängterar Helena.

Populära underlag till din balkong

Hopfällbara möbler - ett bra alternativ för mindre balkonger

Nästa steg är att hitta trevliga möbler och hur man möblerar beror till stor del på balkongens storlek. Är det ett lite utrymme så föreslår Helena Åhlund möbler som man lätt kan fälla ihop eller göra mindre genom att till exempel stapla. Men vill du ha en plats där du verkligen kan slappna av och njuta i vår- och sommarsolen kan ett loungeset eller möbelgrupp vara ett alternativ.

En viktig del – kanske till och med den viktigaste – är utsmyckningen med blommor, växter och krukor. Balkongen är en tuff miljö för blommor och man bör välja sådana som klarar starkt solljus och torka på ett bra sätt. Rosor, perenner och olika klängväxter fungerar utmärkt. Har man rosor på balkongen ska de dock inte vara i vägen så att man sticker sig på taggarna. För att få lite liv på balkongen så tycker jag också att man ska ha blommor som drar till sig fjärilar för att få trädgårdskänslan. Då är till exempel kaprifol en bra klängväxt. Det går också alldeles utmärkt att flytta ut en del av blommorna från vardagsrummet, till exempel benjaminfikus, hibiskus, orkidéer och kaktusar. Om man ställer ut krukväxter på balkongen så måste man dock ta in dem innan frosten kommer. En god idé är att välja speciell jord för urnor och lägga gelékulor i botten som suger till sig vattnet.

Tips på utemöbler till balkongen

Enhetligt färgtema skapar harmoni

Experten Helena tycker också att man ska bestämma ett färgtema för sin balkong och följa det när det gäller färger på blommor och krukor. Att ha en enhetlig stil skapar mer harmoni, såvida man inte trivs bäst med att blanda olika färger. Men det är samtidigt viktigt att man inte överarbetar sin balkong så att det blir för mycket av allt och att utrymmet känns hoptryckt. Hennes förslag är att man inte ställer för mycket på själva golvet. Utnyttja väggarna till att hänga blommor eller bygg en spaljé som klängväxten kan klättra på. Du kan antingen köpa en färdig spaljè eller göra din egen med armeringsnät eller impregnerat virke. Och kom framförallt ihåg att det enkla oftast är det som blir snyggast.

Mer inspiration för din trädgård och uteplats

Hos oss på K-rauta kan du få hjälp att förnya allt i ditt hem eller trädgård. Oavsett vad det är för projekt som du vill förverkliga hittar du verktygen, materialen och råden du behöver i något av våra varuhus runt om i Sverige eller här i vår e-handel. Här på hemsidan hittar du mängder med inspiration, guider och tips för många olika typer av projekt, bland annat en gör-det-själv guide för hur du gör en snygg utomhushylla, hur du enkelt går från en steril altan till en levande uteplats eller balkong, uteplats eller trädgård? Välj rätt utemöbel. Hos oss kan du dessutom få gratis planeringshjälp när du vill förnya något i ditt hem. Kom ihåg att inga frågor är för stora eller för små för oss på K-rauta.

Populära produkter för din balkong och uteplats