FALU RÖDFÄRG

Falu Rödfärg är inte bara en husfärg, det är svensk kulturhistoria på burk. Rödfärgens historik kan spåras ända till 1500-talet och idag är den ett lika naturligt val till arkitektritade villor och offentliga byggnader som till sommartorp och sjöbodar. Trä är levande och till skillnad från plast och oljefärger lever Falu Rödfärg med sitt underlag. Den låter träet andas, vilket minskar risken för röta, och den följer träets naturliga rörelser i sol, regn, snö, värme och kyla.

Falu Rödfärg innehåller pigment från Falu gruvas mineralisering.

Av kopparfattig malm, som vittrat under århundraden, bildas ”rödmull”, som förutom koppar innehåller en sällsynt sammansättning av mer än tjugo olika naturliga mineraler som exempelvis järnockra, kiselsyra och zink. Resultatet är en färg med vacker matt yta med grova kiselsyrakristaller som bryter och reflekterar ljusets strålar. I varmt kvällsljus blir den röda färgen intensiv, nästan självlysande.

I Dalarna har denna färg varit det självklara valet i decennier, att köpa falurödfärg; är att värna om miljön och det lokala tillverknings metoderna ,då den fortfarande tillverkas vid falu koppargruva. Med samma tillverkningsmetod som använts sedan 1600 –talet. Även fast gruvan är stängd, finns det fortfarande tillräckligt med malmslagg; för att fortsätta tillverkningen av färg. Men om 100 år är även det slut, och det kommer inte längre gå att tillverka original falu kopparfärg. Men än så länge så kan man köpa ett skydd som varar i århundranden och bevarar träet. Kulör variationer kan förekomma beroende på tidigare färg underlag eller trä variationer.

2 produkter
Sortera på: Varumärke Pris