Välj rätt trall- Första steget till din altan

Nu börjar solen skina och tankarna på att sitta ute på sin altan på en skön solstol med grillen på börjar dyka upp hos många. Dessa tankar kan verkligen förstöras om man inte har en altan utan enbart en gräsplätt eller ännu värre, en stenplätt. Börja därför redan nu fundera på hur du ska få till dina drömmars altan. Ta del av våra tips om impregnerat virke som kan hjälpa dig att vara ett steg närmare solstolen, grillen och altanen.

Tryckimpregnerad trall - en klassiker till ett lägre pris

Den populäraste trallen i Sverige är det grönfärgade tryckimpregnerade virket. Det som menas med att virket är tryckimpregnerat är att det behandlats med ett bekämpningsmedel för att stoppa röta. Vår tryckimpregnerade trall är klassificerad med NTR AB. Klassificeringen betyder att den är till för konstruktioner ovan mark, som bland annat uteplatser eller altaner. Trallvirket finns även lättillgänglig i många olika dimensioner som du antingen kan variera för att skapa din egen stil eller ha samma dimension för det klassiska utseendet.

Om du vill slippa den gröna färgen kan du alltid måla över den i önskad färg. Men då är det bra att du väntar minst ett år innan du målar så du kan vara säker på att virket är torrt. Under impregneringen blir det fuktigt och om du målar över impregneringen, utan att låta virket torka stänger du in all fukt och riskerar röta i träet. Om du inte orkar vänta i ett år på att måla kan du använda en fuktmätare för att kontrollera fukten i virket och se om det är tillräckligt torrt för att måla över. Fuktkvoten får då inte vara mer än 16%.

Vår populära trall

Brunrillad trall - virket med struktur

Om du inte vill ha det vanliga grönfärgade virket har vi en tryckimpregnerad trall som är brun istället. Den är behandlad med samma sorts bekämpningsmedel som den gröna men det har lagts till ett brunt pigment för att få den fina bruna nyansen.

Bruntrallen är rillad på ena sidan och slät på den andra. Du kan ha den rillade sidan uppåt om du vill ha en struktur på din skapelse, men det går lika bra att använda den släta sidan. Du kan även variera mellan de olika sidorna för att få ett speciellt utseende på din altan, för varför göra sin trall som alla andra när möjligheten att sticka ut finns och bli en grannsnackis. Denna trall är perfekt för dig som vill slippa den gröna färgen och få ett speciellt utseende.

Selecttrall - kvalitétsvalet

Vill du ha virke av högre kvalitet till din altan men ändå ha det typiska utseendet, är selecttrallen ett bra val för dig. Den behandlas på samma sätt som den vanliga tryckimpregnerade trallen, men består istället av kvalitetsvirke. Den är hårdare och tåligare än den vanliga. Om du vill ha det klassiska utseendet men tycker att det är viktigt med en stark och hållbar altan är denna en trall för dig.

Organowood - det miljövänliga alternativet

För dig som tänker på miljön är organowood ett bra alternativ. Den är tillverkad av liknande virke som den övriga trallen men den är miljövänlig. Trallen behandlas inte med ett giftigt bekämpningsmedel utan istället genom en mer naturlig väg och förstärker träets naturliga process för att förhindra röta.

Organowood är perfekt för dig som ska bygga en altan nära ett träd eller odling. Detta för att den inte är giftig och därmed ofarlig för växter och grödor. Organowood förändras med tiden genom att den blir grå. Du börjar med en vit trall och efter några år är det som att du har en helt ny trall i en vacker grå nyans. Glöm bara inte att du enbart kan behandla organowood med tillhörande träskydd.

UPM-trall - virket av komposit

Om du inte vill ha en altan av trä kan du använda dig av så kallad UPM-trall. UPM-trallen är inte gjord av vanligt virke utan av komposit, varav 50 % är gjord av återvunnet material. Den har två olika strukturer på vardera sida och finns i olika färger, så du kan få den trallen du drömmer om. Den är väldigt tålig och skadas inte av exempelvis stilettklackar, bordsben eller stegar. Kompositen är hårt packad och behandlad på ett sånt sätt att den inte påverkas på samma sätt som vanlig trall. Ett stort plus är att du slipper risken att få stickor i fötterna och trallen blir inte halkig för den drar inte till sig fukt.

Att montera UPM-trall är enkel genom att använda de tillbehör som finns, såsom klämmorna som du fäster fast i regelverket med tillhörande skruv. Sedan klickar du i trallen i klämmorna istället för att fästa fast dom direkt i reglarna. Du behöver inte behandla trallen för den har inget behov av fernissa, betsning eller målning. Det enda du behöver göra är att spola bort smutsen med en högtryckstvätt.

UPM-trall är en väldigt passande trall för den som gärna spenderar lite mer för att slippa omständigheten och jobbet med att behandla den varje säsong. Om du vill ha tips på hur du väljer en högtryckstvätt som passar dina behov läs gärna vår artikel: Tips för hur du väljer rätt högtryckstvätt.

                              

Ta hand om din nya trall

Nu är du ett steg närmare din altan som du drömt om och alternativen är oändliga, det enda som kan hindra dig är din egen fantasi. I artiklarna Altan hos K-rauta, Tips för dig som ska bygga altan och 5 steg till en ny altan får du tips på vad du ska tänka på när du bygger en altan.

Om du är en av många som drömmer om en fin uteplats men bor i lägenhet med balkong, ska du inte tappa hoppet. Det finns många möjligheter till att få en mysig plats även där, kolla in vår artikel: Dags att ge balkongen ett lyft eller varför inte inspireras av Från steril altan till levande uteplats eller Färgsätt dina utemöbler och lyft din trädgård för fler tips på hur du kan peppa upp din uteplats. En balkong kan ge lika många möjligheter som en stor altan, den är bara i ett mindre format.

Om du har några frågor om trall eller altan är du välkommen in till ditt närmaste byggvaruhus där du kan prata med våra träexperter.

Populära tillbehör för trall