Tips för att ljussätta din trädgård

I Sverige är vi vana vid långa perioder med mörker under stora delar av dagen. Väl planerad utomhusbelysning kan därför göra stor nytta – redan under sensommarkvällarna. Med hjälp av Anna Karlbergs tips kan du skapa en välkomnande stämning och nya rum i din trädgård med hjälp av smart belysning på olika ställen runt ditt hus.

Till vardags arbetar Anna Karlberg som landskapsarkitekt, både på Stadsbyggnadskontoret i Helsingborg och med egna uppdrag. Hon är mycket intresserad av möjligheterna med olika slags belysning i och runt trädgården. Hon menar att man kan styra blicken genom att placera ut ljuskällor i trädgården. Genom att belysa vissa utvalda delar eller detaljer kan du skapa olika ”rum” utomhus. Anna är förtjust i att blanda olika typer av armaturer, så att exempelvis en del lyser nedåt och ljussätter en gångväg medan andra riktas uppåt längs ett träd för att framhäva strukturen i stammen. Själv har hon spotlights som sitter på spett, vilket gör att de enkelt går att flytta runt för att kunna lyfta fram det som är finast för stunden i trädgården.

Gör nytta inomhus

Utomhusbelysningen skapar inte bara ljuspunkter i mörkret utan man kan ha stor glädje av utomhusbelysningen kan man ha stor glädje av även när man är inomhus.

– På vintern sitter vi till exempel gärna framför braskaminen, och då har vi sett till att lysa upp det som vi ser från fönstren när vi sitter där.

De har satsat på att låta belysningen styras av solljuset, så att den slås på när det blir mörkt. På vintern innebär det att den tänds redan på eftermiddagen. De har delat in belysningen i två olika grupper som slås på vid olika tidpunkter: den ”nödvändiga” belysningen tänds tidigare än den som har en ”mysfunktion”. En uppdelning som är väldigt praktisk.

Satsa på kvalitet

En annan rekommendation är att satsa på kvalitetsarmaturer, i alla fall till de fasta belysningspunkterna där funktionen är extra viktig. Exempel på varumärken som håller hög kvalitet är Konstsmide och Philips. De ställen som man inte vill ha halvdant ljud vid är till exempel längs uppfarten, vid gångvägen till entrén och vid förrådet. Undvik de billigaste lösningarna där, det kommer bara att resultera i att du blir missnöjd.

Annas lysande tips

  • Träd & buskar. Många gånger är det tacksamt att rikta belysningen uppåt i träd, till exempel i ett gammalt äppelträd med ett vackert växtsätt. Man kan även låta en ljusslinga sitta i hela året, och låta den vara tänd periodvis – till exempel när trädet blommar eller när det får höstfärger. Till buskar passar ofta spotlights bra, och det finns olika spridningsradie på ljuset att välja mellan.

  • Gångvägar. Först och främst: tänk på att inte ha några armaturer som bländar. Dessutom gäller det att kontrollera ljusspridningen ordentligt så att lamporna inte blir för glesa med alltför långa mörka partier i mellanrummen.

  • Fasaden. Fasadens färg och husets stil får styra vilken typ av belysning det ska vara - det måste vara en sammanhållen stil för att inte se konstigt ut. Många gånger passar det bäst att ha lampor som lyser nedåt längs fasaden, speciellt om trädgården i övrigt har många armaturer som lyser uppåt. Men har man till exempel en vacker växt längs fasaden kan det passa bra med en uppåtriktad belysning.

  • Skuggor & mörker. Vackra skuggor kan fungera som vackra och spännande delar av utemiljön – fundera på hur och var du kan åstadkomma skuggor när du planerar din utomhusbelysning. Se också till att planera in mörka partier, det är nämligen mörkret mellan ljuskällorna som skapar upplevelsen.

Om du söker fler tips på hur du kan använda belysning för att skapa stämning i din trädgård får du gärna läsa vår inspirationsartikel Belysning som lyfter din trädgård. Tänk på att alla installationer och åtgärder som rör fast utomhusbelysning måste utföras av en behörig elektriker. Läs mer om vad du själv kan göra på www.elsakerhetsverket.se.

Populär utomhusbelysning