Ta tillvara på mörkret under vintermånaderna med hjälp av många små ljuskällor – både inne och ute.

En genomtänkt trädgårdsbelysning kan göra omgivningarna runt huset vackra att se på, och genom att placera ut ljuskällor på olika sätt går det att skapa väldigt skiftande intryck. Om du redan har belysning i trädgården kan det vara värt att fundera på om det är dags att testa något nytt, om inte annat för att se hur stor skillnad det kan bli med ny placering och riktning av en ljuskälla.

Prioritera inifrån och ut när du bygger upp din belysning; området närmast huset är viktigast så att trädgården blir vacker när man titta på den inifrån. Till exempel kan matplatsen kännas mer ombonad – trots att mörkret fallit – om du använder ett antal trivsamma armaturer och dolda ljuskällor på utvalda platser i trädgården. Om du placerar en del ljuskällor lite längre bort i trädgården kan du få den att se större ut. Vintermörkret kan till och med kännas som en tillgång om du exempelvis lyser upp ett vackert grenverk som är synligt från husets fönster.

Använder du enbart lågvoltssystem (12 volt), som det lättinstallerade LED Garden Plug&Play, så får du göra arbetet själv. Dessa LED-lampor har också över 30.000 timmars livslängd vilket gör din trädgårdsbelysning fullständigt underhållsfri under många år. Starkströmsinstallationer är dock sådant som alltid måste installeras av en behörig elektriker.

Hur vill du att utebelysningen ska skötas?

Ska den tändas med skymningsrelä, automatiskt med timer eller helt manuellt? Alla lampor behöver förstås inte tändas på samma sätt, inte heller vid samma tid – det kan vara väldigt effektfullt om belysningen tänds upp i takt med att mörkret lägger sig.

TIPS:

En ”bonus” med utebelysningen är att säkerheten ökar. Om omgivningen är belyst ser du vad som händer i trädgården även när du är inomhus. Och när du är bortrest är chansen större att grannarna ser om någon som inte borde vara där rör sig i trädgården.