10 steg till lyckad utomhusmålning

Nu är det äntligen dags att fixa till din fasad, dina fönster och måla dina utemöbler så att du njuta av den strålande solen. Är du dock osäker på hur du ska göra när du ska måla utomhus? Det är inga problem, den här artikeln stolpar upp det du behöver veta för att se ut som ett proffs.

1. Var noga med förarbetet. Tvätta noga, ta bort mögel, alger och smuts. Skrapa bort all lös färg och trä som drabbats av röta. Förarbetet styr slutresultatet.

2. Börja alltid med att stryka på en omgång grundfärg för att hålla borta fukten från träet. Hårt utsatta områden som ändträ, skarvar och vindskivor kan man mätta med grundolja innan man börjar måla.

3. Bra verktyg gör arbetet enklare och roligare. Det finns numera bra skrapor för förarbetet och välj penslar med syntetborst till vattenburna färger eftersom dessa är lättare att stryka ut färgen med.

4. Ska du måla om fönster, välj då färg som avsedd för fönstermålning. Se över kittningen och lägg nytt kitt om det gamla börjar bli dåligt. Var speciellt noggrann med karmbottenstycken och bågbottenstycken som är hårt utsatta för fukt.
 

5. Målar du på plåt där färgen flagnat så blir resultatet bäst om man kan få bort all gammal färg och få ytan plåtren, vilket kan vara svårt att göra på mekanisk väg. Då kan färgborttagning, som löser upp gammal färg på ett par timmar vara ett alternativ.

6. Kombinera inte solbad och målning, eftersom det kan bildas blåsor i färgen om den utsätts för stark värme. På morgonen börjar du på ostsidan, fortsätter med sydsidan, västsidan och sist norrsidan. Måla alltså efter att solen har passerat ytan.

7. Bästa tiden för att måla utomhus är från slutet av maj och fram till början av augusti då det är som torrast i luften.

8. Undvik att måla sent på kvällen så att kvällsdaggen hinner lägga sig innan färgen torkat. Ytan kan då få matta partier och du får göra om jobbet nästa dag.

9. Tryckimpregnerat golv på till exempel terrasser bör oljas en gång om året för att det dels ska se fräscht ut och dels för att man ska slippa torrsprickor. Ligger golvet i ett inbyggt uterum så räcker det att olja vart femte år. Trädgårdsmöbler i trä bör oljas en gång om året.

10. Ska du måla på betong, till exempel grunden på huset, använd då en speciell sockelfärg. Är ytan närmast marken mycket fuktig kan det vara svårt att få färgen att sitta kvar. Antingen lämnar man den ytan omålad eller så får man vara beredd på att måla om lite oftare.

Om du vill ha mer tips kan du läsa 7 steg för att fixa en fin fasad i vår, Allt du behöver veta om fasadmålning, Du glömmer väl inte fasaden? och Fixa och måla om fasaden - utan nybörjarmisstagen. På K-rauta av vi mycket tips och trix för hur du ska göra med många av dina projekt. Du är även alltid välkommen in till ett av våra varuhus där du kan prata med våra duktiga säljare.

Tips på vad du behöver för din utomhusmålning