Beställning av fönster

Nu när det börjar bli lite varmare ute är det många som passar på att byta sina fönster. Alternativen för fönster är riktigt många och det är mycket som är bra att hålla koll på. Här kan du läsa om vad du ska tänka på och hur du beställer från oss. Just nu har vi även 30 % rabatt på hela NorDans sortiment så passa på att komma in i ett av våra varuhus och beställa.

Vid beställningar av fönster kommer du in till ett av våra varuhus och pratar med våra duktiga säljare så hjälper de dig. Det som är bra för dem att veta är:

 • Vilket modulmått har du?
 • Vill du ha 2-glasade eller 3-glasade fönster?
  • Behöver du skyddsglas?
 • Vilket sorts fönster/stil vill du ha?
  • Vill du ha trä, trä/aluminium, aluminium eller pvc?
  • Vill du ha något tillägg? Spröjs? Annan kulör?

Nedan följer lite beskrivningar på vad som är bra att tänka på när du ska beställa och hur du ska göra. Du kan även kika in på NorDans hemsida där du kan se alla olika alternativ som vi kan beställa åt dig. Du kan även följa deras guide för att skapa ditt drömfönster.

Vi kan hjälpa dig med att visa vilka alternativ som finns gällande vilken sort eller stil som finns tillgängliga. Sen har de flesta av våra varuhus visningar på fönster som du kan få klämma och känna på. Det viktigaste som vi måste veta är just ditt modulmått.

Vilket modulmått har du?

Det är väldigt enkelt att mäta vad just du har för modulmått på ditt fönster. Om det är så att du håller på med ett nybygge och inte har några fönster än, då blir det ännu enklare. Det du gör då är att mäta bredden och höjden av hålet du har. Om du ska installera nya fönster mäter du själva fönsterhålet, utan fodret eller listerna. Sen ska du välja det modulmåttet som är närmast ditt mått, det ska vara mindre.

Fyrkantiga fönster står modulmåttet som bredd x höjd och runda eller halvrunda fönster står som diameter.

Vill du ha 2-glasade eller 3-glasade fönster?

2-glasade fönster är prisvärda och energinyttiga än äldre fönster men 3-glasade fönster isolerar mer och sparar energi.

Behöver du skyddsglas?

Beroende på var du ska ha fönstret finns det föreskrifter på när du behöver ha skyddsglas för att förhindra personskador.

Exempel på när skyddsglas är nödvändigt:

 • Fönster i yttervägg lägre än 0,6 m till golv eller mark
 • Altandörr eller helglasad dörr
 • Fönster  i yttervägg lägre än 0,6 m från golv invändigt, fallhöjd över 2,0 m

Källa: Glassäkra miljöer för bostäder

Vilket sorts fönster vill du ha?

Det finns många olika sorters fönster, såsom vridfönster som betyder att du kan vända fönstret 180 grader så utsidan hamnar på insidan, sidhängt som har gångjärnen på sidan som gör att du kan öppna det till sidan. Det finns även överkantshängt, där är gångjärnen istället på ovansidan så du öppnar fönstret uppåt och fönster med fasta karmar som du inte kan öppna.

Vill du ha trä, trä/aluminium, aluminium eller pvc?

Många som vill ha lite mer gammaldags stil på sina fönster väljer att använda sig enbart av träfönster som ger en autentisk och lantligt stuk på sitt fönster. Det som är viktigt att tänka med fönster som är gjord av trä är att du måste behandla dem för att de ska hålla sig fräscha och fina.

Trä/aluminiumfönster är fönster som har en stomme av trä och är belagd av aluminium på utsidan, detta ger ett mer modernt utseende och kräver mindre underhåll. Pvc-fönster dock är det fönstret som kräver minst underhåll av alla. Eftersom pvc är en sorts plast gör att de inte kan ruttna eller att färgen inte flagnar. Vår leverantör för pvc-fönster är Venta windows och du kan kika in på deras hemsida för att se deras alternativ och om du är intresserad kan du komma in till oss med dina önskemål så kan vi få en offert från Venta windows till dig inom några dagar.

Bra att ha vid fönsterbyte

Vill du ha något tillägg? Spröjs? Annan kulör?

Om du vill ha ett gammaldags utseende är ett bra tips att beställa spröjs eller ha uppdelade poster på ditt fönster. Spröjs används för att dela upp fönstret i olika delar, det finns fasta spröjs, som sätts mellan glasen, eller lösa spröjs som du sätter på utsidan av fönstret. Poster delar upp fönstret i olika delar. Ett extra tips är att använda sig av både spröjs och poster för att få ett fönster med riktigt karaktär. Du kan välja att få en annan kulör på ditt fönster eller om du vill ha persienner i det. De tillval som finns får du en bra överblick av hos NorDan. Kika även in på vår artikel Ordlista till fönster där vi förklarar lite kort om vad allting om fönster egentligen betyder.

Våra artiklar Tips för fönster och Allt du behöver veta om fönsterbyte är att rekommendera så blir du nästintill fönsterexpert! Nu har du förhoppningsvis en klarare bild på vilket fönster som passar dig bäst så välkommen in med ditt modulmått till ett av våra varuhus för att beställa dina nya fönster.