Hemsäkerhet - tillfället gör tjuven

Tillfället gör tjuven, sägs det och nog kan det stämma på alla de inbrott som sker under året. När huset står tomt när familjen åker iväg på semester under lov eller ledigheter blir det förstås ett intressant objekt för inbrottstjuvarna som då får möjligheter att rota runt i hemmet efter värdesaker.

Minska risken för inbrott med larm

Man kan ju förstås inte stanna hemma bara för att tjuvar lockas av att en bostad står tom – men däremot kan man se till att man har tänkt till och gjort det man kan för att förebygga inbrott. Lotta Mauritzson, rådgivningsansvarig på SSF Stöldskyddsföreningen, konstaterar att ett larm är en av de åtgärder som kan minska risken för att få påhälsning av tjuvar.

– Larm har helt klart en viss förebyggande effekt. Om tjuven har två likvärdiga hus att välja mellan, där det ena har larm och det andra inte, är det rätt givet vilket han väljer. Inbrottstjuvar vill in i det längsta att bli sedda och om de riskerar att utlösa ett tjutande larm som drar till sig uppmärksamheten ska det mycket till för att de tar den risken, berättar hon.

Kombinera flera åtgärder för ökad säkerhet

För att förebygga inbrott i din bostad får du ofta bättre effekt av att kombinera flera åtgärder. Larm i kombination med grannsamverkan och ett "fysiskt" skydd bör man ha minskat inbrottsrisken ordentligt. Ett fysiskt skydd innebär sådant som gör att det tar längre tid för tjuven att ta sig in i bostaden, till exempel moderna låsdörrar och fönster.

– Ju längre tid det tar, desto större är risken att någon upptäcker inbrottsförsöket, och är det tillräckligt svårt ger tjuven till slut upp. Man kan nästan aldrig stänga tjuven ute helt, utan det man kan sträva efter är att göra det så svårt som möjligt att komma in och även ut med stöldgodset, berättar Lotta.

Uppdatera dörren med moderna lås

Ett fysiskt skydd i form av ett modernt lås på dörren gör att det tar längre tid för inbrottstjuven att komma in i din bostad. Det finns huvudsakligen två typer av lås: mekaniska eller elektroniska. Välj det lås som passar dig, din livsstil och ditt hus. Hos Assa hittar du många olika modeller för mekaniska lås av hög kvalitet. På senare tid har Yale Doorman blivit ett popoulärt alternativ för den som vill ha ett elektroniskt lås. Du kan styra låset via din telefon och ha full koll på vem som kommer in i ditt hem.

Anlita en certifierad installatör när du installerar larm

Lotta Mauritzson berättar att de vanligaste inbrottsvägarna är genom fönster eller en altandörr. Det bör finnas bra lås på de ställena, och dessutom ska man se till att det inte går att slå sönder rutan och sedan sticka in handen för att öppna. Det ska vara ett låsbart handtag på altandörren, och man ska förstås inte låta nyckeln sitta kvar i låset. Hon tipsar också om att försöka ”tänka som en tjuv” och gå runt och huset för att se var man skulle hålla till och bryta upp ett fönster eller en dörr utan att bli upptäckt. Många vill ha idag ha sina uteplatser insynsskyddade, men då ska man vara medveten om att tjuvar förstås också trivs bäst där de inte syns så bra. Kanske är det värt att ta ner några buskar så att grannen får bättre uppsikt över din egen altandörr?

När det gäller larm så understryker Lotta Mauritzson vikten av att anlita en certifierad installatör. Det finns olika anledningar till att anlita en certifierad installatör, dels handlar det förstås om att larmet blir installerat på rätt sätt, men sedan måste man också kunna lita på att de hanterar den information som de har om dig på ett säkert sätt. Se också till att larmet är uppkopplat till en larmcentral så att du får en första professionell bedömning av vad som behöver göras om något skulle inträffa.