Förändra rummet enkelt – tips för att välja ny innerdörr

En ny dörr är ett enkelt och effektfullt sätt att skapa en förändring i ditt hem. En innerdörr kan ha många olika utseenden, strukturer och färger. Det gör att du har stora möjligheter att hitta en dörr som passar just din personliga stil. Oavsett om du står inför en renovering eller nybyggnation, om du letar efter traditionella eller moderna dörrar kan du skapa en härlig känsla i ett rum med en enkeldörr. Hos oss hittar du ett stort utbud av enkeldörrar från bland annat Swedoor, som tillverkar dörrar av hög kvalitet med många spännande funktioner.

Det finns många olika typer av enkeldörrar. I den här artikeln nämner vi släta dörrar och dörr med spegel, de två vanligaste och mest populära dörrtyperna. Du får också lära dig vad ett modulmått är och hur du väljer modulmått för din dörr.

Populära innerdörrar från Cello och Swedoor

Släta dörrar

En slät innerdörr kan vid första anblicken vara lite enformig, men de erbjuder många spännande möjligheter i ditt hem. Med en slät innerdörr kan du låta inredningen tala för sig själv, då de kompletterar många olika typer av inredning. En slät dörr kan ha många olika utseenden och utföranden. Träfanér skapar exempelvis en naturlig och livfull ton i rummet medan enfärgade och färgglada dörrar kan skapa en modern och trendig känsla i ditt rum.

Den släta dörren har länge varit populär på grund av sina rena linjer och flexibla ytor. I och med den enkla ytan och strukturen har den en förmåga att smälta in i miljön runt omkring. En slät dörr kan också bidra till ett elegant känsla i ditt rum men den kan lika gärna bli ett blickfångande inslag i ditt hem. En dörr behöver såklart inte utmärka sig visuellt, ibland ju mindre desto bättre. Det perfekta alternativet för att rummets inredningsdetaljer och färger ska komma till sin rätt kan vara just en slät innerdörr.

Tips för släta dörrar:

  • Dekorera din dörr med färg eller härliga mönster för att skapa unika konstverk.

  • Använd samma färg på dörrens yta som på tapeterna som omger dörren kan du skapa intrycket av en dold dörr.

Dörr med spegel

En av de mest populära dörrarna genom tiderna har varit spegeldörren. Med sitt klassiska snitt skapar den en traditionell känsla i ditt rum. Spegeldörren är mångsidig då dörrens speglar kan komma i olika storlekar, färger och med olika detaljer. Det finns till exempel formpressade speglar eller varför inte glasspeglar? Glasspeglar skapar ofta känslan av ett extra fönster eftersom de släpper igenom det eftertraktade naturliga ljuset.
Om du funderar på att välja en spegeldörr är det viktigt att din interiör passar ihop med den stil som du väljer att ha på din spegeldörr. Om du är ute efter ett tidlöst uttryck rekommenderar vi den traditionella designen med tre eller fyra speglar. Dessa dörrar tillför en stilren elegans som enkelt lyfter helhetskänslan i rummet. Har du istället en mer modern interiör kan en mer minimalistisk stil vara på sin plats, då rekommenderar vi att du väljer en innerdörr med en spegel.

Tips för dörr med speglar:

  • Utnyttja ytan i speglarna och måla den med skoltavelfärg för att skapa en griffeltavla. Skoltavelfärger är ofta brytbara för att du ska kunna få den i samma nyans som dörren, eller varför inte i din favoritnyans?  

Standardmått gör köpet enkelt

I Sverige har vi länge haft en gemensam måttstandard när det gäller innerdörrar och fönster som ofta kallas modulmått. I praktiken innebär modulmåttet storleken på hålet i väggen där dörren eller fönstret ska monteras. Innerdörrar har vanligtvis ett modulmått på 7, 8 eller 9 i bredd och 20 eller 21 i höjd. Det betyder alltså att hålet där dörren ska monteras antingen är 70, 80 eller 90 centimeter brett och 200 eller 210 centimeter högt.

Modulmåttet avgörs av ditt behov

Vilket modulmått som passar dig och din bostad baseras på dina behov. Har du ett behov av en större dörröppning för att till exempel kunna passera med rullstol eller rullator? Eller vill du kanske enklare kunna flytta omkring dina möbler eller andra stora saker? Då kan ett större modulmått vara att föredra.

Välkommen in till något av K-rautas 19 varuhus för att kolla på vårt stora sortiment av innerdörrar och få fler råd och tips om vad du ska tänka på när du väljer innerdörr.

Innerdörrar från Cello och Swedoor