Från steril altan till levande uteplats

Har du nyligen byggt en uteplats? För att den ska kännas inbjudande och mysig gäller det att du hittar en inredningsstil som du gillar och därefter fylla och smycka uteplatsen med möbler och andra detaljer som passar in.

Funderar du på hur du ska inreda din nya uteplats? Tänk då på att det är viktigt att du har en plan redan från början.

- Välj gärna möbler och utsmyckning som harmoniserar med varandra, säger den prisade trädgårdsdesignern Helena Åhlund.

Ett tips är att göra inspirationsresearch. Läs tidningar, sök på nätet och titta runt i butikerna för att få en känsla över vad som skulle passa just dig och din familj. Kanske vill ni skapa en känsla av medelhavet? Eller så vill ni kanske hämta influenser från Japan? Möjligheterna är idag överväldigande och därför är det viktigt att du har en övergripande plan så att uteplatsen inte upplevs rörigt när du är klar.

Liva upp uteplatsen

När du vet hur du vill ha det är det dags att börja inreda.

 • Solitär sittplats - Vill du skapa en känsla av avkoppling och semester kan en hängstol eller hängmatta som står lite avsides vara det som sätter pricken över i:et. Varför inte planera ett vindskydd eller insynsskydd i anslutning?
 • Växter - Inget skapar en så inbjudande och ombonad atmosfär som växter. Gör det enkelt för dig genom att placera olika stora krukor på uteplatsen och fyll dem sedan med vackra växter. Krukorna kan du sedan arrangera om när du tröttnar, eller byta ut vid behov.
 • Kryddor och grönsaker - En snygg odling med grönsaker och kryddor placeras gärna i närheten av uteplatsen så det är lätt att plocka det man vill ha till maten. Du kan även testa att byta ut blommorna mot grönsaker i rabatten.
 • Skapa nivåer - är uteplatsen som ett enda stort dansgolv kan det vara snyggt att bygga till en nivå på den. Att bygga i nivåer och inkludera planteringar, fasta sittbänkar och krukor ger trädäcket en spännande karaktär som känns ombonad och intressant.
 • Svalka - Har du anlagt din uteplats i ett läge där du har sol hela dagen bör du tänka på att inkludera ett parasoll i din budget. Ett alternativ till parasollet är att bygga som en pergola över sittplatsen och låta växter klättra upp över den.
 • Värme - Oavsett om det är en traditionell grill, ett fräckt gasolbord eller infravärme som ger dig värmen så är det bra om du tar med detta i beräkningen, eftersom inte alla sommarkvällar är lika varma och sköna.
 • Pool eller spabad - Fäll in en badtunna, ett spabad eller en pool i trallen så att ni kan svalka av er varma dagar.
 • Damm - Ta upp ett hål i trallen och sänk när en liten plastdamm med pump som även har fontänfunktion. Det finns inget som skapar en sådan känsla av ro som ljudet av porlande vatten.
 • Belysning - Glöm för all del inte bort belysningen, den gör otroligt mycket för upplevelsen varma sommarkvällar. Precis som du inte bara ska ha en central lampa inomhus, bör du undvika detta utomhus. Välj hellre flera ljuskällor. Rikta spotlights mot vackra rabatter som finns runtom altanen, placera ut punktbelysning vid sittgrupperna, fäll in belysning i trädäcket eller ställ en golvlykta i ett hörn.
 • Solceller - Inom kategorin solcellsbelysning finns det många roliga utsmyckningslampor som du kan använda för att liva upp uteplatsen.

Rama in altanen

Förutom att uteplatsen ska kännas trevlig att besöka, ska den även se inbjudande ut på håll. Många väljer att klä in altansidorna med trä, men det finns även andra alternativ.

– Bygger man en altan som hamnar en bit ovanför marken så går det utmärkt att plantera lite högre växter som följer kanten och bildar en inramning i stället för att ha en bröstning i trä, säger Helena Åhlund.

För att din uteplats ska upplevas som ett eget rum kan du rama in den med buskar eller annan avskärmning, och skapa en gång som leder upp till den. Här kan du läsa mer om marksten.

Våra bästa tips

 1. Låt dig inspireras och välj en stil som du vill ha på din nya uteplats.
 2. Välj möbler och utsmyckning som harmoniserar och passar in med den stil du valt.
 3. Placera ut både allmän- och mysbelysning, smycka gärna med solcellsbelysning i omkringliggande miljö.
 4. Gör uteplatsen till ett eget rum i trädgården.

Så går du vidare

Vill du ha mer tips om hur du kan göra din uteplats och altan ännu mer spännande? Kolla in våra artiklar Hitta rätt stil på trädgårdsmöblerna, Förläng säsongen med infravärme och Skapa din egen spa-anläggning i trädgården.