Från steril altan till levande uteplats

En genomtänkt utsmyckning av altanen gör den mer tilltalande. Det är inte så svårt att bygga en altan, men sedan gäller det att fylla den med något mer så att den inte känns som en stor tom dansbana. Kanske en liten damm, säger Helena Åhlund.

Det är behagligt att kliva ut genom altandörren och låta fötterna landa på ett mjukt trägolv. En altan i trä inbjuder till många möjligheter och är heller inte så svår att bygga. Läs vår guide till ett enkelt altan bygge här: 5 steg till en ny altan. Men sen då?

– Ja, där tycker många att det är bra nog och köper trädgårdsmöbler. Har man byggt en stor altan så måste den fyllas med ett innehåll som gör den blir tilltalande och mysig. Annars ser den ut som en tom och steril dansbana, menar Helena.

Helena Åhlund är trädgårdsdesigner och fick guldmedalj blev Best in Show med sin visningsträdgård på Sommarsalongen 2010. Helena hjälper både privatpersoner och företag att planera och designa sina trädgårdar och utemiljöer.

Ett bra sätt att skapa liv är att såga upp hål i trägolvet mellan reglarna. I hålet kan man sätta en plåtlåda och plantera någon växt eller blommor. Här ska man tänka på att plantera sådant som tål mycket sol. Vill man gå ett steg längre, och om hålet är tillräckligt djupt, kan man göra en liten damm i hålet och ha näckrosor eller andra flytväxter som skapar en livfull stämning. En inramning med snygga stenar eller strandfynd passar utmärkt. Lyktor och växter i krukor som fyller ut altanen är också tilltalande och naturligtvis ska man välja möbler som smälter ihop med utsmyckningen.

– Bygger man en altan som hamnar en bit ovanför marken så går det utmärkt att plantera lite högre växter som följer kanten och bildar en inramning i stället för att ha en bröstning i trä, menar Helena.

Tips på vad du kan ha till din altan och uteplats

Helenas tips för din altan:

•    En snygg odling med grönsaker och kryddor placeras gärna i närheten av uteplatsen så det är lätt att plocka det man vill ha till maten. Byt ut blommorna mot grönsaker i rabatten.

•    Ett trädäck i ny design. Att bygga i nivåer och inkludera planteringar, fasta sittbänkar och krukor ger trädäcket en spännande karaktär som känns ombonad och intressant.

För mer inspiration om hur du kan göra det mesta med din uteplats kika in artiklarna: Skapa din egen spa-anläggning i trädgården, måla dina utemöbler och lyft din trädgård, Balkong, uteplats eller trädgård? Välj rätt utemöbel eller om du inte har en större altan eller uteplats utan en mindre balkong kan du läsa Dags att ge balkongen ett lyft som ger tips på hur du kan göra den mysigaste balkongen.

Kom gärna in till ditt närmaste varuhus för att kika på våra visningar av utemöbler och prata med våra säljare och få tips och råd.