Välj rätt fritidstoalett - till bra pris

Att välja vilken fritidstoalett och toalettlösning som passar dig och dina behov är inte lätt. Det finns många olika alternativ och lösningar. Därför har vi på K-rauta har tagit fram information om fritidstoaletter och tips för hur du väljer en lösning som passar just dig.

 

Populära fritidstoaletter från Separett, Mulltoa och Cinderella

Olika typer av fritidstoaletter

Förbränningstoalett

En förbränningstoalett bränner ditt toalettavfall med hjälp av hög temperatur och lämnar endast kvar en liten mängd aska. Du kan sedan välja att slänga askan i soporna eller använda den som växtnäring. Det här gör den till en enkel och bekväm toalettlösning för dig som inte har vatten eller avlopp. Förbränningstoaletten är en optimal lösning vid ditt fritidsboende och dess bekvämlighet går att likställas vid en vattentoalett. Den är enkel att använda, i början av toalettbesöket placeras en engångspåse i toaletten. När toalettbesöket sedan är färdigt trycker man enkelt på spolknappen, engångspåsen faller då ner och förbränningen av toalettavfallet påbörjas.

Förbränningstoalettens livslängd och funktion är beroende av att den installeras korrekt såväl som regelbundet underhåll. Underhållet sker genom att rengöra asklådan och rökrören med jämna mellanrum, men det är också viktigt att utföra service på förbränningstoaletten då och då.

Komposteringstoalett

En komposteringstoalett skapar kompost av ditt toalettavfall – direkt i toaletten. Komposteringstoaletten är en enkel och luktfri lösning för dig som inte har något avlopp. I komposttoaletten skapas nämligen en naturlig mull utan separering och kemikalier. Komposteringstoaletten har även en låg driftskostnad i och med en låg energiförbrukning.  

Fritidstoalett

En fritidstoalett är ett enkelt alternativ för dig som inte har tillgång till vatten eller avlopp i ditt fritidshus eller permanenta bostad. Fritidstoaletter tillverkas som separerande, det vill säga att urin och det fasta avfallet hålls separerat, eller icke-separerande, vilket innebär att allt toalettavfall samlas på en plats. En separerande fritidstoalett har dock många fördelar, bland annat ökar det fritidstoalettens kapacitet och genom att toalettavfallet separeras skapas även en nästintill luktfri lösning inomhus såväl som utomhus. 

Toalettavfallet hamnar i en säck och det finns sen olika alternativ för hur du hanterar ditt toalettavfall.

  1. Du kan välja att långtidsförvara toalettavfallet utomhus under ett jordlager i 12 månader. Efter 12 månader har jordbakterierna gjort sitt och de eventuellt sjukdomsframkallande organismerna i toalettavfallet har försvunnit. Avfallet blir på det sättet harmlöst. Efter förvaringstiden komposterar du innehållet i din vanliga kompost eller trädgårdskompost, men du kan även gräva ner avfallet med biosäcken.

  2. Det andra alternativet är att införskaffa en så kallad Roslagskompost. Det är en latrinkompost som gör att toalettavfallet kan komposteras direkt med biosäcken.

  3. Du kan även välja att bränna ditt toalettavfall med Burn. I det fallet behövs ingen kompostering, utan ditt toalettavfall inklusive säcken bränns, och kvar blir aska.

Vad ska du tänka på när du väljer fritidstoalett?

När du väljer fritidstoalett finns det ett antal olika saker du bör fundera på. Vi på K-rauta har listat 8 viktiga punkter som du bör tänka på innan du väljer vilken torrtoalett som du vill ha i ditt fritidshus eller permanenta bostad. Om du har några fler frågor om fritidstoaletter eller vill diskutera vilken fritidstoalett som möter dina behov bäst är du varmt välkommen att besöka ditt närmsta varuhus och prata med någon av våra kunniga medarbetare. 

Kapacitet. Det här är en av de viktigaste punkterna att tänka på när du väljer fritidstoalett. I korthet innebär fritidstoalettens kapacitet hur många personer som ska använda toaletten och under hur långa perioder.

Användning. Ska fritidstoaletten användas för fritidsbruk eller permanent bruk? Kan den vara ur bruk periodvis?

Skötsel. Här bör du bland annat tänka på följande tre frågor: vilken typ av skötsel kräver toaletten? Är den hygienisk? Vad gör man med toalettavfallet?

Komfort. En toalettstol är trots allt hemmets mest använda stol, därför bör du undersöka hur bekväm toaletten är. Vidare bör du undersöka om toalettlösningen är luktfri, både i ditt toalettutrymme och utomhus.

Temperatur. Följande två frågor kan vara bra att besvara innan du bestämmer vilken typ av fritidstoalett som du vill installera: är fritidstoaletten beroende av den omgivande temperaturen? Klarar den temperaturväxlingar?

Miljö. Det är viktigt att tänka på miljön, därför är det viktigt att även din toalettlösning är miljövänlig.

Driftskostnader. Hur mycket kostar driften för en toalettlösning med fritidstoalett? Är lösningen energisnål?

Tillstånd. Glöm inte bort att kontakta din kommun för att få tillstånd att installera en toalettlösning.  

Fritidstoaletter från populära varumärken

Hos oss på K-rauta hittar du olika typer av fritidstoaletter till ett bra pris. De olika modellerna har alla sina finesser och speciella funktioner. Välj den toalett som passar dig och dina behov bäst. Vi erbjuder fritidstoaletter från ett flertal kända varumärken.

Separett

Svenska Separett har 40 års erfarenhet av toalettlösningar och arbetar för att du ska känna dig som hemma när du är i ditt fritidshus eller någon annanstans där det inte finns tillgång till vattentoalett. Du kan räkna med att en fritidstoalett från Separett når upp till högt ställda krav på miljö, funktion och kvalitet.

Om du är intresserad av att ta en titt i Separetts produktkatalog kan du göra det här: Separett produktkatalog.

Mulltoa

De svensktillverkade fritidstoaletterna från MullToa är lättskötta och nästintill underhållsfria. Torrtoaletterna från MullToa har ett slutet system där den biologiska nedbrytningsprocessen sker på plats, kvar blir naturlig mull fri från kemikalier. Det här gör fritidstoaletter från MullToa till ett miljövänligt och pålitligt alternativ.

Cinderella

Marknadsledande Cinderella tillverkar förbränningstoaletter av hög kvalitet. De tillverkar luktfria och lättskötta förbränningstoaletter som ger samma komfort som vid användning av vattentoaletter. Cinderella tillverkar förbränningstoaletter med slutna luftsystem som tar liten plats och där installationen är mycket enkel.  

Tillbehör till din fritidstoalett

Mer inspiration för ditt hem och trädgård

Hos oss på K-rauta kan du få hjälp att förnya allt i ditt hem eller trädgård. Oavsett vad det är för projekt som du vill förverkliga hittar du verktygen, materialen och råden du behöver i något av våra varuhus runt om i Sverige eller här i vår e-handel. Här på hemsidan hittar du mängder med inspiration, guider och tips för många olika typer av projekt. Är det dags att bygga en altan i anslutning till sommarstugan hittar du värdefulla tips i vår artikel 5 steg till en ny altan och i artikeln Dags att ge balkongen ett lyft får du råd kring hur du kan inreda din uteplats.

Boka tid hos en projektplanerare

Vi hjälper dig att komma igång med ditt projekt för fritidshuset

Boka tid med en projektplanerare i ett av våra varuhus så hjälper vi dig att komma igång med ditt projekt. Projektplanerare finns tillgängliga i varuhusen Eskilstuna, Järfälla, Kungens Kurva, Linköping, Malmö, Mölndal, Täby, Umeå och Uppsala.

Snabba fakta om projektplaneraren

  • Kostnadsfri rådgivning som du enkelt bokar på nätet
  • Få inspiration och vägledning för hur du ska planera din renovering eller nybyggnation
  • Projektplaneraren ger dig råd om hur du kan spara både tid och pengar i ditt projekt
  • Du får bild och ritning på ditt nya rum
  • Projektplaneraren är ett kompetent bollplank genom hela projektet