7 steg för att lägga marksten i trädgården

Ska du anlägga en uteplats med sten eller en stengång i sommar? Det är faktiskt inte så svårt att göra själv. Följ bara våra tips så ska du se att det går alldeles utmärkt.

Vad ska du välja för sten?

Innan du börjar lägga så måste du såklart bestämma dig för vad du vill ha för sten till just ditt projekt. Förutom att tycke och smak (och till viss del plånboken) styr ditt val så finns det även en del praktiska saker att tänka på. Staffan Gudin, produktområdeschef Hus & Hem på S:T Eriks hjälper oss att välja rätt.

– Jag tycker faktiskt att du i första hand ska utgå från vad du tycker är snyggt, vad vill du ha och ­sedan letar efter en anpassad sten eller platta efter ditt användningsområde. Är det en uteplats eller en gång funkar i princip vilka plattor/stenar som helst. Ska du däremot lägga en garageuppfart­ ­behöver den klara trycket från bilar. På våra produkter finns symboler som markerar om de är anpassade för gångar eller garageuppfarter.

Det finns två huvudtyper av sten till trädgården – natursten eller sten tillverkad i betong. Betong är betydligt billigare än naturstenen och även mera hållbar och läggs därför oftast på garageuppfarter. Det går även lägga natursten på garageuppfarten men då behöver du gjuta och armera under först.  Staffan säger att det är enkelt att lägga stenarna/plattorna själv, bara man är noggrann, och det går relativt fort.

– Oavsett vilka plattor/stenar du väljer så är underarbetet det absolut viktigaste. Slarvar du här så blir inte resultatet bra. Men gör du ett bra underarbete så blir också resultatet bra och det är riktigt roligt att lägga själv.

Vacker sten i trädgården lyfter hela tomten. Kanske inte så konstigt att det blir allt populärare att lägga sten i trädgården. Vill du veta mer om marksten till trädgården? Läs gärna vår artikel, Marksten, natursten eller grus- vilken sten passar dig?

Vår populära marksten

Du lägger enkelt stenen själv

Precis som Staffan Gudin på S:T Eriks säger så är det ganska lätt att lägga sina stenar/plattor själv. Här följer en beskrivning hur du steg för steg går tillväga.

1. Gräv ut 15-25 cm för gång eller uteplats och 30-35 för garageuppfart (ev djupare beroende på underlag). Den urgrävda ytan ska ha samma fall som den färdiga ytan, 1-2 cm per meter. Se till att ytan lutar från huset.

2. Väg av ytan för att den ska bli jämn och fin med önskad lutning.

3. Botten på den urgrävda ytan ska vara jämn. Är jorden lerig, kan du täcka botten med fiberduk som förhindrar att jordmassorna blandar sig med bärlagret ovanpå.

4. Fyll upp med 10-15 cm tjockt bärlager av 0/18 mm samkross eller motsvarande som packas väl med vibratorplatta. Jämna till ytan och se till att den får samma lutning som den färdiga ytan ska ha. Kvar upp till den färdiga ytan ska det vara plats för 1-3 cm sättsand plus marksten/plattans tjocklek. Behöver du använda kantstöd sätts de i samband med att bärlagret läggs ut och packas. Prova med ett skift av marksten/plattor, så att kantstödet kommer på rätt avstånd för att undvika onödiga kapningar.

5. Lägg ca 1-3 cm sättsand över ytan och komprimera lagret väl. Placera ut avdragsbanor (till exempel 2-3 meter långa järnrör eller stålprofiler), så att banornas översidor ligger i nivå med markstenen/plattornas undersida. Ytan ska ha ett visst fall från huset, normalt 1-2 cm per meter. Drag av överflödig sand genom att trycka avdragsskivan mot banorna samtidigt som du drar den mot dig. På så sätt får du en färdig bädd att lägga plattorna på. Ta bort banorna och återfyll försiktigt i spåren.

6. Lägg ut marksten/plattor med en fog på ca 3 mm. Börja med att provlägga ett helt skift så att du kan justera fogarna och slipper onödiga kapningar. Behöver du kapa ska minst en tredjedel av stenen vara kvar. De flesta av S:T Eriks produkter har färdiga distanser. Distanserna garan­terar en fog på 3 mm.

7. Se till att fogen blir fylld. Använd fogsand som borstas eller vattnas ner i omgångar. Det är särskilt viktigt att du fyller noggrant när det gäller garageuppfarter. Spara fogsand så att du kan underhålla fogarna den första tiden. När fogningen är klar ska överbliven fogsand sopas bort. Ifall plattorna eller markstenen är 60 mm eller tjockare, är det lämpligt att jämna ut läggningen med en vibratorplatta klädd med gummi på undersidan.

Om du vill ha lite mer tips och trix om sten kom gärna in till ett av våra varuhus för att prata med våra säljare. Då kan du även passa på att kika på vår stenvisning.

Vad du behöver för att lägga sten