Skapa din egen spa-anläggning i trädgården

När vi bygger inomhus planerar vi noga alla utrymmen och hur de ska användas. Samma filosofi ska prägla planerandet av trädgården tycker trädgårdsdesignern Helena Åhlund. Du vet väl om att du kan få hjälp att planera dina olika projekt helt kostnadsfritt hos oss på K-rauta?

När vi tänker oss att trädgården ska planeras som huset så stöter vi genast på ett problem. I trädgården finns inget tak och inga väggar, utan det måste vi bygga genom att skapa inramade miljöer som blir som små rum. Det ger oss känslan av att vara inomhus när vi är utomhus och kan njuta av den friska luften. I trädgården kan vi skapa vårt eget kök, matrum, lekrum och vardagsrum. Helena slår ett slag för egen spaanläggning i trädgården.

Avkopplande relax- och spaanläggning ger ny energi

Många av oss drömmer om ett utrymme där vi kan koppla av. I trädgårdens relaxavdelning får du chans att njuta och ladda kroppen med ny energi, året om. Något som har blivit väldigt populärt är att sätta ut ett spabad i trädgården. Många människor ser i dag ett stort värde i att ta hand om sig själva och tackar inte nej till att bara lägga sig i spabadet efter jobbet och låta kroppen slappna av.

Spabadet är som ett bubbelbadkar utomhus, den kan antingen ställas direkt på marken eller grävas ned. I det sistnämnda fallet måste man dock tänka på att vattnet som släpps ut ska rinna bort från huset. En bra lösning är att bygga ett trädäck i anslutning till spabadet. Ett alternativ till spabadet är naturligtvis de vedeldade tunnorna som blivit populära. Men där måste man ha en annan planering och elda tunnan varm i sex timmar innan den kan användas. Spabadet täcks med ett lock när det inte används och eftersom vattnet är klorerat så räcker det med att man byter det ett par gånger per år. Med ett spabad på altanen kan du njuta i ett bubblande bad året om.

Relaxrummet bör vara insynsskyddat och lugnt så att vi kan sätta oss i en vilstol och behagligt luta oss tillbaka med favoritboken. Inramningen kan du skapa med exotiska växter som förhöjer njutningen. Hos Lord Nelson hittar du allt du behöver för dina odlingsbehov. Annars kan du montera upp skärmar eller bygga ett insynsskydd. I vår artikel Gör det själv: insynsskydd med handdukstork får du lära dig hur du bygger ditt eget snygga insynsskydd.

Trädgårdslandet blir uterummets kök

Köket är trädgårdslandet där vi odlar rädisor, ruccolasallad, våra egna kryddor och andra goda grödor. Solvarma tomater, saftiga gurkor och söta jordgubbar. Trädgårdslandet är en plats där du kan samla kraft och njuta av vad naturen har att ge dig. Om du vill lära dig hur du frösår dina egna plantor får du gärna läsa vår artikel Gör det själv: förkultivera sommarens plantor i mjölkkartonger.

Matrummet – en lugn plats för återhämtning

Matrummet blir en lugn plats i trädgården, gärna lite lummig, som ligger i lä för vinden. Antingen planterar vi växter och buskar, eller kanske en häck, som skapar inramningen. Det går också bra att bygga en spaljé där väldoftande klängväxter slingar sig. Glöm inte att inreda matrummet med en härlig möbelgrupp eller en hammock där du kan slappna av.

Mer inspiration för din trädgård

Trädgården är inte komplett utan en vandringsstig mellan ditt hus och trädgårdens olika delar. Du får gärna läsa vår artikel Vilken typ av marksten passar din trädgård? Om du vill lära dig hur du gör dina egna och personliga plattor får du gärna läsa vår artikel Gör det själv: trampstenar i betong.

Välkommen in till något av våra varuhus för att prata med någon av våra kunniga medarbetare om du har några frågor kring hur du ska strukturera upp din uteplats.