Så planerar du din egen spa-anläggning i trädgården

Genom att införskaffa ett spabad eller en badtunna kan du njuta i vatten utomhus året om. Vi går igenom vad du behöver tänka på inför köpet.

Många av oss drömmer om ett utrymme där vi kan koppla av. I trädgårdens relaxavdelning får du chans att njuta och ladda kroppen med ny energi - året om. Något som har blivit väldigt populärt är att sätta ut ett spabad i trädgården. Många människor ser i dag ett stort värde i att ta hand om sig själva och tackar inte nej till att bara lägga sig i spabadet efter jobbet och låta kroppen slappna av.

Spabadet är som ett bubbelbadkar utomhus, det kan antingen ställas direkt på marken eller grävas ned. I det sistnämnda fallet måste man dock tänka på att vattnet som släpps ut ska rinna bort från huset. En bra lösning är att bygga ett trädäck i anslutning till spabadet.

Spabadet täcks med ett lock när det inte används och eftersom vattnet är klorerat så räcker det med att man byter det ett par gånger per år. Med ett spabad på altanen kan du njuta i ett bubblande bad året om.

Ett alternativ till spabadet är vedeldad badtunna. Dessa har blivit mycket populära. Men tänk på att du måste ha en annan planering, du måste exempelvis ha tillgång till ved samt elda tunnan varm i sex timmar innan den kan användas.

Spabad: Tänk på det här

När du planerar för ett spabad bör du ta hänsyn till var du har tillgång till vatten, samt var du kan släppa ut vatten. Har du exempelvis möjlighet att koppla spabadet till avloppet? Se över var dina avloppsrör löper samt om du på ett bra sätt kan koppla in dig på det systemet.

Du bör även kontrollera så att du har tillgång till eluttag eftersom många spabad kräver att du kan koppla in en stickkontakt. En del spabad måste du ansluta direkt till elnätet. Detta får endast göras av en behörig elektriker. Eluttag är även viktigt för att du ska kunna koppla in musikanläggning, laddare för telefon och annat du kan tänkas vilja ha i ditt relaxrum.

En annan viktig faktor att överväga är belysning. Det är viktigt dels av säkerhetsskäl, dels av estetiska skäl. Riktigt bra avkoppling får du i mysbelysning, men du vill förstås även kunna tända upp så att du kan underhålla spabadet även om det börjar mörkna ute.

Det är också viktigt att ytan du tänkt placera spabadet på håller för vikten, samt att ytan är avjämnad så att spabadet står på plan mark. Om du får ett snedfördelat tryck riskerar du skada spabadet.

Vidare bör du fundera igenom tillbehör. Kräver spabadet stege eller klarar ni att ta er i och ur på ett smidigt sätt ändå? Vad för typ av rengöring behöver du köpa till? Ingår pump? Se även till att du får med dig ett lock hem. Dels för att man kan råka ut för olyckor om man lämnar spabadet öppet utan tillsyn, dels för att det håller värmen bättre mellan baden och smuts och skräp på utsidan.

Bada ifred

Placerar du badtunnan eller spabadet i ett relaxrum - inte nödvändigtvis ett rum med fyra väggar - slipper du oroa dig över objudna gäster som kikar in. Relaxrummet bör vara insynsskyddat och lugnt så att du kan sätta dig i en vilstol och behagligt luta dig tillbaka med favoritboken.

Inramningen kan du exempelvis skapa med exotiska växter som förhöjer njutningen. Hos Nelson Garden hittar du allt du behöver för dina odlingsbehov. Annars kan du montera upp skärmar eller bygga ett insynsskydd. I vår artikel om insynsskydd får du lära dig hur du enkelt bygger ditt eget snygga insynsskydd.

Placerar du badtunnan eller spabadet en bit från huset kan det vara lämpligt att installera en utomhusdusch. Det kan du läsa mer om i vår guide om utomhusduschar.

Det finns även andra typer av pooler för trädgården. I artikeln Allt du behöver veta för att svalka dig med sköna bad i sommar går vi igenom alla olika badtyper för utomhusbruk och listar deras för och nackdelar.

Checklista

  • Skapa en relaxavdelning i trädgården med hjälp av ett spabad eller en badtunna.
  • Välj platsen där ditt spabad ska stå omsorgsfullt.
  • Tänk på att relaxavdelningen gärna får vara insynsskyddad så att ni kan bada i lugn och ro.
  • Behöver du hjälp att planera din SPA-anläggning? Boka tid med en av våra duktiga projektplanerare.

Populära pool-och spaprodukter