Välj rätt grill

Vill man bjuda på en grillmiddag som gästerna sent ska glömma måste man utrusta sig med en riktigt bra grill och smarriga recept. Här bjuder stjärnkocken Paul Svensson på goda råd som gör att man längtar efter sommaren.

Kolgrill

Kolgrillar är perfekt om man gillar det mer traditionella sättet att grilla och njuter av själva grillningen. Det tar längre tid att grilla med en kolgrill eftersom man måste vänta tills kolen är varm. Dock anser många att smaken blir annorlunda till skillnad mot andra grillar.

– Med en kolgrill kan man även grilla indirekt. Då skjuter man helt enkelt kolen åt sidan när man fått fram en fin glöd och på så sätt får man bort den direkta undervärmen. Med hjälp av locket skapar man en form av varmluftsugn.

– Det är ett utmärkt sätt att grilla exempel stora köttstycken eller hel fågel, säger Paul och fortsätter: Man grillar inte bara för att få yta, utan främst för att få mycket smak! Genom att reglera värmen med lock och spjäll stänger man inne smakerna och fettet.

Populära kolgrillar

– Jag grillar så ofta jag kan, även under vintern, säger Paul och berättar att han har två grillar: En som har hängt med i närmare tio år och en som är helt ny. Båda är av modell klotgrill, 57 centimeter i diameter och har lock. Grill nummer två införskaffades för att han ska kunna grilla även när gästerna är många eller när han behöver två olika grill-bäddar.

Gasol- och elgrill

Att grilla med kol eller briketter upplevs ibland som tidskrävande och passar kanske inte alla. Vill man ha en grill som alltid står startklar är gasol att rekommendera och bor du i lägenhet och vill grilla på balkongen är det en elgrill som gäller.

– Men för inbitna gillmänniskor som tycker att behållningen ligger i att tämja glöden såväl som att få ett bra resultat, då är kol det mest användbara alternativet, säger Paul Svensson.

Populära gasol- och elgrillar

Det behöver inte vara dyrt med en grill

Det kan löna sig med en lite dyrare grill om den ska stå ute året runt men billiga grillar fungerar alldeles utmärkt, bara den har lock eller nivåskillnader. Att kunna hissa och sänka maten närmre värmekällan är också ett sätt att reglera värmen. Ett vanligt fel vi svenskar gör när vi ­gillar är att vi har för bråttom. Fram med grillredskapen, på med köttet och kör. Vi har inte tid att vänta ut glöden helt enkelt.

– Om kolen inte är upptänd utan ligger och pyr så blir maten inte god. När man ­grillar är det viktigt med timingen, säger Paul och rekommenderar att alltid göra förberedelserna först och sedan tända grillen och vänta ut glöden.

Är du intresserad av att få mer grilltips?

Läs gärna vår artikel Grilla vegetariskt - så lyckas du. Om du vill läsa mer om skillnader mellan gasolgrillar och kolgrillar kan du läsa Grilla som ett proffs med en cello-grill och 5 anledningar att ha en gasolgrill. Tveka inte heller att komma till ditt närmaste varuhus för att prata med våra säljare och se grillarna på riktigt.

Läs gärna vårt grillmagasin för att få ännu fler tips på grillar, recept, skötsel och trendrapport från en grillmästare