Snabbfixa golvet med nya smarta parkettgolv

Källor: Tarkett, Råd & Rön

Golvet har stor betydelse för hur vi upplever ett rum, större än vad de flesta räknar med. Nya smarta parkettgolv är lätta att lägga – och de ger väldigt mycket resultat för arbetsinsatsen.

Vilket trägolv passar bäst hemma hos dig? Några olika varianter att välja mellan:

Ek – det mest populära träslaget för parkett, som finns en lång rad olika utföranden och därför ger många möjligheter till inredningslösningar.

Ask – ett tåligt träslag med en varm ljus ton och livlig ådring.

Lönn – ett av de hårdaste träslagen, och därmed mycket tåligt och slitstarkt. Det är ett mycket ljust träslag som med åren får en något djupare och vackert gyllene ton.

Bok – den vackra ådringen och fina färgtonen ger golv med mycket elegans och klass. Ett träslag som åldras med värdighet.

Björk – känt för sina ljusa och livliga ytor. Med åren djupnar den ljusa färgen och blir varmare i tonen. Något mjukare än andra träslag, så det passar inte så bra i livligt trafikerade rum.

Valnöt – kombinerar vacker ådring och en varm brun ton. Ljusnar efter hand något, men behåller ändå sin varma ton.

Några tips inför golvläggningen:

Kolla temperatur och fukt

Se till att undergolvet är plant, fast, torrt och rent. Kontrollera att det är rätt temperatur och luftfuktighet i både läggningsrummet och i det rum där du förvarar golvförpackningarna. Vad som är rätt ser du på produktinformationen.

Vänta med att öppna förpackningarna tills det är dags att börja lägga golvet.

Underlagsmaterial

När trägolvet fogas samman utan att fästas i underlaget – så kallad flytande läggning – bör du använda ett underlagsmaterial som jämnar ut ytan och även minskar stegljuden. Ett trägolv är dessutom hårt, så för komfortens skull är det viktigt att börja med ett stötdämpande underlag, till exempel Tarkofoam II eller Tarkoflex II.

Den viktiga ångspärren

En ångspärr är en speciell plastfolie som läggs in med en överlappning på minst 20 cm eller med tejpförseglingar. Ångspärren läggs över hela undergolvet och kommer att förhindra fuktvandring. (Underlagsmaterialet Tarkoflex II fungerar också som ångspärr.)

Förbered läggningen

Börja med att bestämma vilken riktning golvet ska ligga i. Det vanliga är att välja att följa rummets längdriktning, men det går också utmärkt att lägga det i tvärsgående riktning.

Trä är ett naturmaterial, och har därför naturliga variationer. Öppna ett antal paket och välj brädor som gör att du får vackra färgövergångar när de ligger intill varandra.

Räkna med att det behövs expansionsutrymme längs alla väggar, trösklar, trappor, vattenledningar, dörröppningar och eventuella andra fasta större hinder. Täck detta utrymme med lister och rörmanschetter när golvet ligger på plats.

Bra att ha:

Smart!

Nya socklar på lätt sätt

När golvet är på plats är det dags att byta ut golvsocklarna – eller inte! Ett alternativ till att byta socklar är nämligen att använda Renoveringssockeln. Den monteras utanpå en befintlig golvsockel, vilket alltså underlättar efterarbetet i samband med byte av golv eller omtapetsering. Den rymmer också en kanal där det går att placera de kablar som antingen ligger löst eller är monterade på den gamla sockeln.

Renoveringssockeln är ett system med olika delar, bland annat smidiga lösningar för ytter- och innerhörn. Den kan antingen spikas fast eller fästas med ett sättlim.