Klarar du av att lägga ditt eget klinkergolv?

Trenden för klinkergolv är uppåtgående och gärna större plattor upp till 60x60 centimeter eller större. För den normalt händige hemmafixaren är det normalt inga problem att lägga ett klinkergolv i torra utrymmen, bara man är noggrann och följer leverantörernas gör-det-själv-anvisningar.

Utöver större plattor finns det även en trend för klinkergolv som går mot skarpare kulörer, till exempel knallrött eller gult. Rekommendationen är ändå att vara försiktig och välja mer neutrala färger som man inte tröttnar på. Plattorna har närmast obegränsad livslängd. Att lägga klinker i torra utrymmen kräver viss händighet, men är absolut fullt möjligt för den som brukar fixa saker i sitt hus eller sin lägenhet.

Stig Lodén från branschorganisationen Byggkeramikrådet rekommenderar att nybörjaren att inte bör välja utrymmen med för stora och komplicerade ytor. I hus med träbjälklag, 60 centimeter mellan golvbjälkarna och vanlig 22 millimeters golvspånskiva, så måste golvet ”styvas upp”, antingen genom att lägga på en armerad golvavjämningsmassa eller en formstabil skiva. Gedigna leverantörer för detta är exempelvis Saint-Gobain Weber, och Marazzi/Masterker för kakel, klinker och mosaik.

– Ett alltför följsamt underlag fungerar inte med den styva keramiken och kan innebära rörelser som kan ge sprickor i fogarna. Därför är denna åtgärd viktig, såvida man inte har bjälklag i betong i huset. Naturligtvis måste också underlaget vara jämt och spackling är ofta nödvändigt. Extra viktigt är detta om man använder mindre plattor, som mosaik, eftersom ojämnheter då avspeglar sig direkt.

Använd engångsverktyg när du lägger klinker

Rekommendationen är att inte köpa på sig alltför dyra verktyg, vissa engångsvarianter räcker gott och väl. Innan plattorna börjar läggas är det viktigt att mäta och planera så att fogarna hamnar rätt. Att mäta och använda sig av ett snöre som riktmärke är en god idé. Sedan är det bara att sätta igång.

  1. Fästmassan blandas enligt anvisningarna och stryks ut med en tandad fixkam. Först med den släta sidan och därefter med den tandade. För den ovane räcker det med att stryka ut massa för några plattor och sedan sätta dessa till att börja med genom att trycka och vrida så att de fixeras i fästmassan. Man har några minuter på sig att göra justeringarna innan massan stelnar.

  2. Det är klokt att börja i ett hörn som man vet inte kommer att synas så mycket, i fall det inte skulle bli bra första gången.

  3. Det kritiska momentet är fogningen som avgör slutresultatet och fogmassan blandas enligt anvisningar på förpackningen. Massan stryks ut diagonalt över fogarna med en gummispackel. När fogarna torkat något behandlas de med en styv och måttligt fuktig svamp.

  4. Sista åtgärden är att polera golvet med trassel eller en trasa så att fogdammet försvinner.

Välkommen in till ditt närmsta varuhus och upptäck hela vårt klinkersortiment. I våra varuhus erbjuder vi även gratis och personlig rådgivning om du behöver hjälp att påbörja eller komma vidare i ett projekt.