Hitta rätt gräsklippare för din gräsmatta

För dig som funderar på att köpa en ny gräsklippare eller grästrimmer kommer här en guide över vad du bör tänka på, vilka alternativ det finns och deras för- och nackdelar.

Planerar du att köpa gräsklippare? Då är det viktigt att du väljer en som är anpassad för din trädgård. Din gräsmattas utseende, och dina egna behov, påverkar valet.

Gräsklippare kan delas in i tre olika övergripande typer: gå bakom-klippare, robotgräsklippare och åkgräsklippare. Gå bakom-gräsklipparna kan i sin tur delas in i nätanslutna, bensindrivna och batteridrivna. Vi kommer att gå in djupare på varje typ längre ned, men inleder med att konstatera att du bör komplettera ditt köp med en grästrimmer eftersom det ofta finns utrymmen med gräs i trädgården där gräsklipparen inte kommer åt.

Traditionella gräsklippare (gå bakom)

Den traditionella gräsklipparen är en gå bakom-klippare. De kallas för gå bakom-klippare eftersom du går bakom dem och styr i vilken riktning de ska färdas.

– Du har handgräsklippare, eldrivna med sladd, eldrivna med batteri och bensindrivna att välja mellan, säger Andreas von Rennekempf, säljare på K-rauta i Jönköping och ansvarig för trädgårdsutbudet.

Handgräsklippare

Handgräsklipparen passar den som har en mycket liten gräsmatta att hålla efter - och normal fysik. Du pressar handjagaren framför dig och den klipper då av gräset istället för att slå av det såsom många andra gräsklippartyper gör.

- Fördelarna med en handgräsklippare är att de är tystare än de med motor. Det ger en behagligare arbetsmiljö när du klipper, du stör inte dina grannar lika mycket och du klipper dessutom helt miljövänligt. Till nackdelarna hör att det blir ganska jobbigt att klippa stora ytor. Å andra sidan går även det vända till något positivt – du får gott om vardagsmotion, säger Andreas von Rennekempf.

Har du en gräsmatta större än 200 kvadratmeter är det mer aktuellt att titta på en gräsklippare med motor.

Batteriklippare och nätanslutna gräsklippare

Är du ute efter en tystgående, miljövänlig och lättkörd gräsklippare är de batteridrivna modellerna bra. Eller de med sladd - OBS dock att sladden lätt kommer i vägen om din gräsmatta har många hinder.

– Elklippare med sladd fungerar bäst på öppna gräsmattor med få träd, buskar eller rabatter att ta hänsyn till, där kan sladden bli ett irritationsmoment. Med batteridriven gräsklippare får du bättre svängrum, säger Andreas.

Precis som handgräsklipparen är dessa typer av gräsklippare tystgående och passar alldeles utmärkt i tätbebyggda områden eller för dig som behöver klippa på obekväma tider. De är dessutom lättare och mera lättmanövrerade än sina kamrater med bensinmotor.

Många tror att elklipparna är för svaga men Andreas Rennekempf menar att elklipparna är precis lika starka som de bensindrivna. Batterierna utvecklas dessutom i rasande fart samtidigt som priserna på dem rasar. Därför kan du få tag på en riktigt stark batteriklippare idag som klarar både högt gräs och normalstor gräsmatta på omkring 1 000 kvadratmeter.

Bensin för stora gräsmattor

Men har du en tuff, stor gräsmatta är bensindrivet fortfarande bästa valet.

- Klippbredden är större och du får något större kapacitet. Jag tycker att man ska satsa på en med lite större motor. Dessa är idag både effek­tivare och betydligt mer miljövänliga än vad de var för några år sedan. Har du en kuperad tomt ska du även se till att gräsklipparen är självgående, säger Andreas.

En bensindriven kräver lite mer underhåll än el, som i princip är helt underhållsfria. På en bensingräsklippare bör du byta olja och tändstift en gång per år.

– Det är enkelt och du kan köpa underhållskit hos oss på K-rauta.

När man står där i affären med en både el- och bensindrivna klippare framför sig så kan första anblicken lura dig att tro att det skulle vara någon kvalitetsskillnad på el och bensin. El är tillverkad i plast och ser inte lika robust ut som bensin som är tillverkad i plåt.

– Elgräsklipparna är tillverkade i ett kompositmaterial av riktigt hög kvalitet. Plåt däremot rostar ju faktiskt, säger Andreas.

Robotgräsklippare - slipp klippa

Vill du inte behöva klippa gräsmattan själv, eller oroa dig över att gräset växer sig högt när du är bortrest, är robotgräsklipparen ett bra alternativ. Den klipper gräsmattan utifrån ett klippschema som du själv ställt in. Den har också fördelar som att den håller borta mossa och att klippresultatet blir mycket fint

När du köper en robotgräsklippare är det viktigt att du väljer en som är anpassad utifrån storleken på din gräsmatta. Har du inte en anlagd, enkel gräsmatta är det också viktigt att se till att den robotgräsklippare du väljer har goda terrängegenskaper.

Åkgräsklippare - lyx på fyra hjul

Åkgräsklippare är ett härligt alternativ för den med lite större trädgård, eller kroppsliga hinder som gör att det är svårt att klippa gräsmattan på annat vis. De finns som både frontklippare och traktor, där den sistnämnda kan användas till mycket mer än att bara klippa gräs. Många har exempelvis dragkrok så att du kan koppla på släp.

Med en åkgräsklippare får du överlägset störst klippbredd. Men det finns också mindre modeller som enkelt tar sig runt på medelstora gräsmattor och gräsmattor med hinder.

Trimmer för finputsningen

Även när det kommer till trimmer har du att välja på bensin, el med batteri och el med sladd. För- och nackdelar med respektive alternativ är ungefär desamma som för gräsklippare. En trimmer med bensin passar bättre för större tomter men är samtidigt betydligt tyngre än sina eldrivna kompisar. Precis som med gräsklipparna kan en sladd vara i vägen om man måste krångla sig runt träd och buskar. Andreas brukar rekommendera sina kunder en med batteri.

– På en laddning klarar dessa en normalstor villatomt. Framför allt är de väldigt smidiga - både lätta och miljövänliga. Med den nya generationens batterier (LithiumJon) är de snabbt fulladdade och de klarar långt fler laddningar idag än vad de gjorde förr, säger han,

På K-rauta hittar du trimmers från Bosch och Ryobi och båda bygger på ­deras 18 voltssystem. Det gör att batteri­erna är kompatibla med övriga handverktyg med likadana batterier.

– Det stämmer. Batteriet till din trimmer passar även till skruvdragare och borrmaskiner. Om du redan har maskiner med batteri hemma kan du köpa en ­trimmer utan batteri och använda det du har hemma. Det går även komplettera med fler batterier i efterhand om man vill det, säger Andreas.

Checklista

  • Välj gräsklippare utifrån storleken på din gräsmatta. Handgräsklippare kräver en del fysik och passar därför mindre gräsmattor, batteridrivna har idag kommit långt och orkar med lika mycket som bensindrivna men har mindre klippbredd och passar därför normalstor villatomt. De bensindrivna passar främst större tomter.
  • Det finns numera robotgräsklippare som tar hand om gräsklippningen för dig medan du latar dig i hängmattan.
  • Åkgräsklippare passar den som hellre åker med på gräsklipparen än går bakom den, speciellt på lite större gräsmattor. Det finns också åkgräsklippare med dragkrok så att du kan använda den för att förflytta matjord och annat på tomten.
  • Glöm inte att köpa till en grästrimmer så att du kan hålla undan gräs på mer svåråtkomliga platser med.


Så går du vidare

Om du valt bensingräsklippare eller bensintrimmer läs gärna vår artikel Rätt bensin till din gräsklippare skonar lungorna. Behöver du mer hjälp att välja rätt gräsklippare så är du varmt välkommen in till ett av våra varuhus där våra duktiga rådgivare kan hjälpa dig att hitta rätt.

Populära gräsklippare just nu