Tre tips för att köpa snöslunga

Trots att det är vinter behöver trädgården uppmärksammas. Det gäller att skotta bort snö och röja undan slask. Även om det är nyttig vardagsmotion att skotta gårdsplanen eller uppfarten för hand är handskottning med olika typer av snöredskap både tids- och energikrävande. Det kan också leda till ryggont och belastningsskador. En bra investering inför vinterhalvåret och den nordiska snön är att köpa en snöslunga.

Den praktiska snöslungan hjälper till med snöröjningen och ger dig tid och energi att spendera med dina nära och kära eller till din hobby. Men hur väljer man rätt snöslunga? Här har vi på K-rauta samlat tips och råd inför ditt köp av snöslunga.

Snabba tips för när du ska köpa snöslunga

I korthet handlar våra tips inför valet av snöslunga om följande:

  1. Välj snöslunga baserat på storleken och underlaget på platsen där du ska skotta

  2. Gör ditt val av snöslunga baserat på tekniska detaljer

  3. Välj en snöslunga med detaljer för komfort för att göra arbetet effektivt

Populära snöslungor

1. Välj snöslunga baserat på storleken och underlaget i din trädgård

När man pratar om snöslungor brukar man dela upp dem i två kategorier: enstegsslunga och tvåstegsslunga. För att du ska kunna bestämma vilken av de två typerna av snöslungor som passar dig behöver du främst fundera över hur mycket snö du ska skotta, hur stor din trädgård eller gårdsplan är samt vilket underlag det är i trädgården eller på gårdsplanen. Därefter kan du göra det första valet inför ditt köp av snöslunga: enstegsslunga eller tvåstegsslunga. Hos oss på K-rauta hittar du enstegs- eller tvåstegsslungor från Stiga. Med en snöslunga från Stiga blir tuffa snöskottningen ett lite roligare arbete i vårt nordiska klimat.

Olika typer av snöslungor

Enstegsslungan lämpar sig för garageuppfarten

En enstegsslunga är en enklare typ av snöslunga som matar ut snön i ett enda steg till skillnad från en tvåstegsslunga. En snöslunga av denna typ drivs med hjälp av snöskruven och har ingen egen drivning på hjulen. Det betyder att snöslungan drivs framåt med hjälp av snöskruven och ett mått av handkraft. Enstegsslungan lämpar sig därför för mindre och jämna områden, exempelvis en villa eller radhus med en väl avgränsad trädgård eller garageuppfart med en jämn yta. Underlaget ska även vara hårt, till exempel asfalt eller marksten och får inte bestå av grus eller andra ojämna underlag. En enstegsslunga klarar generellt ett snödjup på cirka 20 centimeter.

Tvåstegsslungan är lämplig för större områden och packad snö

Tvåstegsslungan är en kraftigare snöslunga som matar ut snö i två steg. Först mals snön ner av snöskruven och sen slungas den ut med hjälp av en fläkt. En tvåstegsslunga har drivning på hjulen och ofta växlar för att gå framåt och bakåt. Det här gör snöröjningen mycket enkel och effektiv. En snöslunga av den här typen är mer kraftfull och lämpar sig för större trädgårdar och gårdsplaner där det kan finnas mycket packad snö. Den effektiva tvåstegsslungan klarar av att köra på något ojämna underlag som till exempel grusgångar eller gårdsplaner som består av grus. Generellt sett brukar en tvåstegsslunga klara av snödjup på ca 50 centimeter.

Kraftfulla snöslungor

2 . Basera ditt val av snöslunga på tekniska specifikationer

När du har bestämt vilken typ av snöslunga du ska köpa, en enstegsslunga eller en tvåstegsslunga är det dags att titta på de tekniska detaljerna. För att du ska bli nöjd med ditt köp för en lång tid framöver är det viktigt att hitta en balans mellan prisnivå, ditt behov och de tekniska specifikationerna. När du ska köpa snöslunga ska du främst tänka på arbetsbredd, kastlängd samt drift och styrning.

Tekniska detaljer att tänka på när du väljer snöslunga

Snöslungans arbetsbredd

Snöslungans arbetsbredd är viktig för dig som vill röja din uppfart eller gårdsplan snabbt och effektivt. Desto bredare effektiv arbetsyta, desto större yta kan du röja snabbt. Generellt sett har enstegsslungor mindre arbetsbredd och tvåstegsslungor större. Med en snöslunga från McCulloch röjer du bort snön snabbt och effektivt. Här på K-rauta hittar du enstegsslungor såväl som kraftfulla och breda tvåstegsslungor från McCulloch.

Kastlängd - så långt kommer snön från snöslungan

Kastlängden för en snöslunga betyder i korthet hur långt snön slungas bort. Kastlängden påverkas av snöslungans effekt men också av snöns konsistens och vindförhållanden. Vanligtvis har snöslungor en kastlängd på 8-12 meter. Bor du trångt och har en liten tomt kan en mindre kastlängd vara att föredra för att inte slunga över snön på grannens tomt.

Enkel drift och styrning

Enstegsslungan drivs vanligtvis framåt av snöskruven och handkraft medan tvåstegsslungan har drivning på hjulen. Snöröjningen underlättas av en hjuldriven slunga som har växlar för fram och bak. Då en snöslunga är en tung maskin är det också viktigt att den är lättstyrd och att du kan svänga med den enkelt.  På K-rauta hittar du kraftfulla och lättstyrda snöslungor från MTD, de hjälper dig att effektivt skotta bort snön från din trädgård eller uppfart. Vi erbjuder enstegs- och tvåstegsslungor från MTD till ett bra pris.

Populära snöslungor

3. Välj en snöslunga med praktiska detaljer för ökad komfort

Även om snöslungan främst är ett arbetsverktyg för att skotta snö kan det även vara viktigt med små detaljer som ökar din komfort när du använder slungan. Detaljer som belysning eller ljudnivå kan förbättra upplevelsen av en snöslunga. Köp därför en snöslunga med praktiska detaljer.

Arbetsbelysning

En snöslunga med belysning kan vara en god idé i norden under den mörka vintern. Belysning på din snöslunga gör att du kan arbeta säkrare men också längre perioder.

Ljudnivå

Maskiner är ofta bullriga och högljudda. Snöslungor är inget undantag. De bör användas med hörselskydd för att skydda hörseln. För en behaglig skottning av uppfarten med snöslungan ska du välja en med så låg ljudnivå som möjligt.

Lätt att välja snöslunga

Med de här tipsen kommer valet av snöslunga bli enkelt och du kommer snart vara igång med snöröjningen hemma. Om du har några frågor gällande snöslungor eller något annat som rör ditt projekt är du varmt välkommen att besöka ditt närmsta varuhus och prata med våra kunniga medarbetare. Hos oss på K-rauta är inga frågor för stora eller små. I våra varuhus kan du även se hela vårt sortiment av snöslungor och känna på dem innan du bestämmer dig för ett köp.

Mer inspiration för din trädgård

När snön väl har försvunnit och våren är på ingång är det dags att börja påta och röja i trädgården. Vi har tipsen för vilken trädgårdsmaskin som passar sig för vilket jobb i vår artikel Rätt trädgårdsmaskin gör det lätt att röja.

Populära snöredskap