Projekt: Planera för ett växthus i trädgården

Förläng odlingssäsongen och skapa ett rum för social samvaro - ett växthus kan användas till mycket. Här guidar vi till vad du ska tänka på när du planerar växthus.

Många drömmer om ett växthus. En plats att tryggt odla soltörstande växter som tomater, meloner och vindruvor. Kanske även en plats där du kan söka avkoppling från vardagsstressen, eller till och med bjuda in till fest för vänner och bekanta. Växthusdrömmar finns av varierande omfattning, men nog finns de där hos en stor andel husägare.

En tumregel som många experter pekar på är att du aldrig kan få ett för stort växthus. Om det finns plats på tomten och utrymme i budgeten ska du med andra ord inte snåla på kvadratmeter, speciellt om du även tänkt använda rummet som ett kombinerat uterum.

Olika material

Det finns flera olika typer av växthus. Det traditionella växthuset med glasrutor i aluminiumram är troligen mest välkänt. Men det finns även växthus av plast, samt växthus byggda av trä - ibland på tegelgrund. Det finns också de som bygger växthus av gamla fönster.

Vill du ha ett prefabricerat växthus är det dock störst utbud när det kommer till växthus i glas och plast. Fördelen med glas är förstås att du får väldigt god transparens, således utsikt ut mot trädgården och insyn från trädgården in i växthuset. Det blir en vacker skapelse i trädgården.

Fördelen med växthus i plast är att dessa ofta minskar lite på ljusinsläppet. Mycket varma dagar kan du i ett glasväxthus behöva dra för ett tygstycke eller liknande för att skydda växterna från den gassande solen, men i växthus av plast där plasten inte är helt transparent slipper du ofta det. En annan fördel är att du inte behöver oroa dig för trasiga glasrutor. Vidare så isolerar plasten många gånger bättre. Viktigt att påpeka är att det finns växthus av kanalplast som är helt transparenta, då får du glashusets fördelar samtidigt som du får en hållbar lösning.

Formgivning

Växthus finns i olika former och storlekar. Den rektangulära typen omkring 6-12 kvadratmeter är vanlig i svenska trädgårdar. Men det finns även växthus som är fyrkantiga, runda, oktagoner med mera. Vidare finns det stora växthus avsedda för professionell odling, och mycket små växthus som du kan ha på uteplatsen eller altanen. Även takets utformning varierar. Mest vanligt är sadelformat växthustak, men det finns även bågformade växthus.

När du väljer typ är det viktigt att se till dina behov. Vill du kunna gå in i växthuset och söka skydd när det regnar, eller är det bara växterna som ska få plats? Väljer du att köpa ett lite större växthus som rymmer både dig och växterna kan det även vara värt att fundera på om det ska ha rum för ett arbetsbord där du kan stå och plantera om växter skyddad från väder och vind.

Formen och storleken påverkar förstås inte bara funktionen utan även utseendet på din trädgård. Ett stort glasväxthus formgivet som ett lusthus kan exempelvis - rätt placerat - bli som ett stort smycke i trädgården. Tänk noggrant igenom form och storlek tillsammans med tilltänkt placering - det ska stå där i många år.

Växthus: vatten och el

Förutom att ytan där växthuset ska stå måste vara jämn, eller jämnas av, är det även en bra idé att välja en plats där det finns tillgång till el och vatten. Alternativt att du gräver ned el och vatten fram till platsen. Då kan du nyttja växthuset även i gryning och skymning. Du kan även koppla in musikspelare, infravärme och värmekabel om du så vill i framtiden.

Ett alternativ till el och vatten är att använda sig av solcellslösningar. Du kan exempelvis köpa ett vattenkärl och placera så att vattnet från växthusets hängrännor rinner ned i kärlet. Därefter kopplar du in en pump för solcellsdriven bevattning i anslutning till kärlet och drar slang från pumpen in i växthuset.

Golv i växthus

Innan du monterar växthuset behöver det en plats att stå på som förberetts för konstruktionen. Ytan måste planas av så att växthuset står jämnt.

Det behövs även någon typ av golvmaterial. Eftersom du vanligen gräver ur ytan och fyller upp med grus väljer en del att ha dekorsten som golvmaterial i växthuset. Ett annat alternativ är ett stampat jordgolv med trampstenar. Trall är en annan lösning. Men allra vanligast torde marksten vara. Det finns då mängder av plattor att välja mellan, allt från släta stora markstenar i jordton till färgglada mönstrade varianter.

Tänk på att det blir hög luftfuktighet i ett växthus, och att du ska kunna vattna i det. Organiska material är därför inte att föredra.

Tillbehör till växthuset

Ett växthus är ingenting utan platser för odling. De flesta modeller som säljs idag har tillbehör som du kan köpa till - sådant som hyllsystem, upphängningskrokar, automatiska fönsteröppnare och annat praktiskt.

Andra exempel på bra tillbehör är pallkragar, odlingslådor, automatiska bevattningssystem och krukor i olika storlekar.

Glöm heller inte bort redskapen som krävs för att bruka jorden. Spadar, krattor och vattenkanna - dessutom behöver du förstås planteringsjord och gödsel till dina växter.

Checklista

  • Välj ett växthus som matchar dina behov och din budget.
  • Växthus finns i alla storlekar, former och material. Läs på om för- och nackdelar med de olika sorterna innan du bestämmer dig.
  • Fundera igenom hur bevattningen ska skötas.
  • Har du behov av eluttag och belysning i växthuset?
  • Tänk på att det inte bara är ett växthus som ska inhandlas. Marken där växthuset ska stå måste förberedas, och det behövs även ett lämpligt golv.
  • Slutligen behövs inredning i växthuset, sådant som hyllor, krukor, redskap och odlingsbart.


Så går du vidare

Om du behöver hjälp med att planera ditt växthusprojekt så rekommenderar vi att du bokar tid med någon av våra duktiga projektplanerare i varuhusen.