Så tar du hand om din trädgård på hösten

Det finns inga måsten i trädgården. Men att gödsla rabatterna, täcka ömtåliga blommor och jaga sniglar kan ge mycket glädje nästa säsong.

Den friska luften och de mognande frukterna är underbara i september och oktober. Höstblommor som revsuga, rosenplister, silvergirlang, häng­verbena, stjärnöga och sommarglim blommar vackert och trädens färger brinner i orange. Det finns massor att ägna sig åt i trädgården för att förbereda inför vintern. Men enligt Sylvia Svensson, trädgårdsexpert på Odla.se finns det inga måsten:

– Det bör ju inte finnas några måsten i en trädgård, det ska vara en lustfylld syssla att sköta den.

Vissa sysslor gör du till och med bäst i att låta bli helt

– Strunta i att klippa perennerna, förutom de sjukdoms­känsliga pionerna och jordgubbarna då. Många perenner får vackra vinterståndare och till exempel dekorationsgräs far direkt illa om det kommer vatten i de avklippta stjälkarna, säger Sylvia ­Svensson.

Vissa sysslor ska du dock börja med redan i september

Vill du njuta av tulpaner och andra tidiga vårblommor så ska vårlökarna sättas nu. Tulpaner, påskliljor, pärlhyacint och krokus är några av våra mest populära vårblommor. Lökarna ska planteras så tidigt som möjligt, gärna redan i september eftersom de behöver hinna rota sig innan vintern för att de ska må bra och bli vackra. Sätt dem i grupper om cirka tio av varje sort på en plats där de har halvskugga. Plantera dem på ett djup som är cirka tre gånger lökens storlek.

Glöm inte att höstgödsla

Det är också nu du ska höstgödsla innan löven börjar falla från träden. Gödseln hjälper fleråriga växter att klara vintern och gör att de får fler blomknoppar nästa år. Innan frosten kommer är det bra att skydda ömtåliga växter. Täck dem med torra, luftiga löv och grankvistar och lägg skydd mot vintervätan över växter som vill ha det torrt. Skyddet ska vara luftigt men hindra att det regnar på de känsliga växterna. Är du osäker på vilka växter i din trädgård som är känsliga så kan du ta hjälp av zonkartan på www.tradgard.org som visar de olika odlingsszonerna i Sverige. Kolla upp vilka zoner dina växter klarar och jämför hur de ligger till. Några av dem kanske är på gränsen att klara vintern där du bor och behöver därför lite hjälp på traven. Växter som är alldeles nyplanterade och inte hunnit utveckla så starka rötter kan också behöva extra skydd.

Det som inte klarar våra svenska kalla vintrar alls ska tas in

– Det är främst de exotiska växterna från medelhavsområdet som många odlar i krukor, som citrusväxter, oliv och fikon. Frostkänsliga “sommarväxter” som änglatrumpeter, pelargoner och fuchsior ska in också. Sedan har vi frostkänsliga knölväxter som begonior, Afrikas blå lilja, dahlior och många fler. Ett uterum som håller nollan, det vill säga håller några plusgrader vore idealet för många växter, men det går ju att förvara dem nästan var som helst där det går att hålla några plusgrader under vintern. Pelargoner och liknande går till och med att ta in i ett svalt boningsrum, tipsar Sylvia Svensson. Har du rosor i trädgården kan du med fördel ge dem lite extra omsorg. Hur du gör beror på sorten.

– Många rosor mår bra av att man kupar med grov sand högt upp på stjälkarna. Klätterrosor som står mot en solig vägg bör skyddas mot vårsolen i februari-mars med juteväv eller liknande så att de inte startar för tidigt, säger Sylvia Svensson.

Några fler tips för din höstträdård

Alla löv som faller i mängder under höstmånaderna kan med fördel kompo­steras så att du får fin jord. Men gör ­skillnad på olika träds löv.

– Gör separata komposter för ek- och boklöv, som förmultnar långsamt och innehåller mycket garvsyra, säger Sylvia Svensson.

Gräsmattan mår bra av att inte bli för ordentligt krattad. Låt lite löv ligga kvar på gräsmattan, maskarna drar ner dem i sina gångar där de blir till mull.Och sist men inte minst så kan du minimera risken för att trädgården blir invaderad av sniglar nästa år.

– Lämna inte brädor, lösa plattor eller dylikt liggande i trädgården, där under kan sniglarna övervintra gott och lägga ägg. Ta död på så många du bara kan nu under hösten. säger Sylvia.