Artiklar

Årets största färgtrender för 2020 - något för alla

Gillar du modiga kulörer, lugna ytor eller skandinavisk minimalism? Färgtrenderna för år 2020 har något för alla, och de fungerar lika bra var för sig som ton i ton med rätt accentkulörer. Kulörexperten Yvonne Karlsson berättar hur du enkelt kan förändra ditt hem.

En ny färg gör stor skillnad på hur ett rum uppfattas. Det kan få trånga utrymmen att kännas större, stela rum att kännas hemtrevliga och stökiga rum att kännas lekfulla. Men det är en djungel att hitta rätt bland färgkartor och kulörer. Så vad bör man tänka på när man köper färg till sitt hem? Och vad bjuder 2020 på för färgtrender?

Kulörexperten och trendvetaren Yvonne Karlsson berättar att det finns tre viktiga trender i år. Det ena är det skandinaviskt ljusa, den så kallade “Light Sky Blue”-trenden. Det andra är “Optimistic Yellow”, med djärva gula penseldrag och det tredje kallas “Soft pink” och har varma och ombonade toner. För att illustrera trenderna fick Yvonne måla om tre olika rum med ett urval från Beckers färg som även går att finna på K-Rauta.

Inspirationsartikel Färgtrender 1500x800 1

Ljust och luftigt

Det skandinaviskt ljusa håller än. För en avskalad stil använder Yvonne Beckers färg Midsommarnatt 756. Den ger en känsla av kalkstensvägg och fungerar fint ihop med naturliga inslag. Man kan även blanda in dämpade färger som beige, brunt och terrakotta. Mixen gör att rummet känns luftigt, ljust och minimalistiskt, utan att bli för avskalat och kallt. Det skapar ett lugnt rum utan störande moment. Som accentkulörer använde hon färgerna Mjölk 522, Papier-maché 843 och Rooibos 658. Trenden kallas “Light Sky Blue”.

LÄS ÄVEN: Verktygen du behöver för att måla om inomhus

Glatt och gult

Gult är en av de mest inflytelserika färgerna för år 2020 och det skapar en optimistisk känsla i hela hemmet. För ett djärvare rum med dynamiska färgstänk är en gul kulör helt rätt. Matcha trenden “Optimistic Yellow” med grafiska, svartvita mönster. Du kan även väva in mjukare draperier i inredningen för ett lugnare intryck. Yvonne använde huvudkulören Sahara 614 när hon målade om. Tillsammans med accentkulörerna Kokos 502, Klippa 508 och Svartpeppar 584. Alla färgerna är från Beckers.

Inspirationsartikel Färgtrender 1500x800 2

Lugnt och lyxigt

Är du ute efter ett harmoniskt rum där du kan undslippa stressiga tankar? Med varma och ombonade kulörer kan du få en välförtjänt paus i vardagen. Yvonne valde den varma färgen Anemon 656 från Beckers och blandade in accentkulörerna Mormor 680, Tundra 572 och Toffee 602. Låt inredningen lyfta färgerna från “Soft Pink”-trenden med hjälp av mörkt laserat trä, Art Deco-möbler och 70-talsestetik. Helheten skapar ett lyxig och lugnt rum.

LÄS ÄVEN: Måla om väggarna i 6 enkla steg

Istället för att köpa nytt

Med hjälp av Yvonnes tips kan hela ditt hem få sig ett lyft. Detsamma gäller inredningen. Varför inte passa på att måla om möbler som du redan har hemma? Det är ett smart knep för att få förnyelse utan att behöva köpa nytt.

Oavsett om du ska måla om möbler eller väggar så är det viktigt att kolla upp vilket förarbete som krävs. Undersök ytorna, hur de tidigare har varit behandlade och se till att rengöra innan det är dags att dra de första penseldragen. Om du behöver hjälp och råd kan du alltid fråga någon av våra kunniga säljare eller Projektplanerare i varuhuset. De vet precis vad som behövs för att påbörja ditt drömprojekt.

LÄS ÄVEN: Renovera lägenheten snyggt på liten budget