K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Badrummet – ett rum att vara stolt över

Badrummet är inte längre bara ett utrymme där vi gör oss rena. Det är också platsen för en stunds avkoppling – och därför spenderar vi både mer utrymme och mer pengar på den delen av huset. Samtidigt blir badrummen personliga för vi vill visa upp vilka vi är när vännerna kommer på besök.

Intresset för badrum sväller, liksom volymen på dem, noterar Marie Bengtsson, design- och sortimentschef hos badrumstillverkaren Hafa. Enligt henne beror det på intresset för avkoppling i spa-liknande miljö.

– Många som har ett mindre badrum slår ut väggar och ökar ytan på badrummet för att få plats med massagebadkar och kabin med tak och inbyggd ångbastu. Vi vill helt enkelt unna oss detta och badrummet är tillsammans med kök högt prioriterade utrymmen i huset, som vi vill vara stolta över, säger hon. Badrummets status understryks också av att Hafa under krisåret 2009 sålde mer än tidigare.

Svart trend

Om försäljningen är ljus så går däremot trenden i svart. När svarta badrumsinredningar slog igenom för några år sedan så trodde Marie Bengtsson att det var en tillfällighet. Men hon menar att den svarta stilrena trenden håller i sig. Till detta väljer många väggar i off-white och ett golv som går i mörkare nyanser. Mosaikvägg bakom tvättstället är också populärt. Efter några år då badkaren dominerade, främst bubbelbadkaren, så såg trenden ut att vända tillbaka till enbart duschhörna igen.

– Men nu är massagebadkaren på stark frammarsch efter sin tillfälliga dipp. Många väljer ett fristående badkar, gärna med massage. Eller ett gammalt klassiskt med lejontassar, som kan ställas fritt i badrummet. Det blir en del av möbleringen. Fast vi märker också att många väljer dusch, och ofta både en fast takdusch som kompletteras med en handdusch.

Om du gillar den något mörka inredningen av ditt badrum, varför inte låta dig inspireras ytterligare? I artiklen Badrumsinspiration: Industriell stil i badrummet kan du säkert finna nya idéer och lösningar på ditt badrumsprojekt.

Toalettstolen i fokus

Själva toalettstolen har tidigare inte fått så mycket uppmärksamhet, men nu blir dess utseende och funktion allt viktigare.

– Det blir allt vanligare med en designad toalettstol som harmonierar övriga inredningen. Och då får den gärna kosta lite mer än de i standardutförande. Många som bygger om sina badrum väljer den praktiska lösningen med vägghängd toastol. Dels blir det en smakfull planlösning och dels så vinner man yta. Men främsta skälet är ändå att man vill ha ett lättstädat badrum och vi vet ju att det är svårt att komma till ordentligt med dammsugaren runt och bakom toalettstolen, som är en hygieniskt viktig yta att göra ren. För att lösa städningen enkelt väljer även många vägghängda förvaringsskåp.

När det gäller tvättställen så är trenden att dessa blir tunnare, efter att tidigare ha varit tjocka och robusta. Det är naturligtvis en designgrej, men Mattias Karlsson, försäljningschef hos tillverkaren Dansani poängterar också att tvättställen blivit grundare och det beror på vår livsstil. Tidigare var tvättställen ganska djupa för att vi där skulle kunna tvätta av oss ordentligt i stället för att ta en dusch. Det hände till och med att vi tvättade kläder i tvättstället. Nu använder vi tvättstället till att tvätta händerna, borsta tänderna, när vi rakar oss eller sminkar oss. Därför har vi inget större behov av att fylla det med vatten. Tvättar oss gör vi numera oftast i duschen.

Mindre tvättställ skapar öppna ytor

Mattias menar också att trenden går mot att tvättstället ska ta så lite utrymme som möjligt och det säljs mest enkla tvättställ i stället för dubbla. Anledningen är att vi – precis som i övriga huset – vill skapa mer öppna ytor. Till skillnad från sin branschkollega på Hafa så menar Mattias att vita badrumsmöbler är det som dominerar. Däremot anser han att kakeltrenden i badrum domineras av svart och vitt, gärna i minimalistisk stil. Han ser också tendenser till designmässiga förändringar på badrumsmöblerna, där vi rör oss bort från det raka och släta. Han menar att vi framöver kommer få se ett mjukare formspråk.

Annika Juhlin, trendspanare på internetsiten Badrumstrender, menar istället att trenden är högst personlig, i den meningen att vi sätter färg och form som speglar vår personlighet. Det blir allt vanligare med egna utsmyckningar i badrummet, till exempel en tavla som vi gillar. Det lilla räcker. Hon instämmer i att trenden går mot allt större badrum, något som hon på senare tid har blivit en aning kritisk till.

– Vi ser stora, överdådiga badrum som mer liknar spa-anläggningar eller relaxavdelningar på en kurort. Har vi verkligen lust att försaka en garderob eller ett gästrum för att få den extra stora yta som krävs? Du kan inte mer än göra dig ren och få chans att njuta av en stund i ensamhet. Det är inte nödvändigt med ett utrymme som medger att du duschar samtidigt som barnen badar.

Annika Juhlin menar att man inte ska ta sig vatten över huvudet när man planerar sitt badrum. Det lilla badrummet kan bli lika fräckt, mysigt och funktionellt som det stora. En liten anspråkslös toalett kan också bli vacker med lite guld som förgyller stunden i badrummet. Ett guldfärgat duschdraperi behöver till exempel inte vara fel. Eller varför inte ett riktigt naturnära badrum som ger en känsla av enkelhet och spartanskt leverne?

Du ska naturligtvis följa din känsla för att få ett badrum som speglar din familjs personlighet på ett bra sätt. Och för att göra det behövs inget enormt badrum, som du inte vet vad du ska med till. Om ni däremot är en stor familj eller om du älskar att bada bubbelbad och kanske till och med behöver det för din onda rygg och ditt välbefinnande så kan ju badrummet vara den investering ni ska satsa på.

För mer inspiration om tvättställ och annat porslin som kan pryda ditt badrum kan du läsa vår artikel Förnya badrummet med nytt porslin .

I vissa fall kan det kännas som att det är många delar att hålla koll på i en renovering. Vi kan hjälpa till med flertalet saker för att underlätta ditt projekt. Titta gärna in våra tjänster nedan och se om det är något som du skulle ha användning för.