K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Checklista: Montera duschvägg själv

Att installera en duschkabin eller duschvägg kan kännas läskigt när man måste borra i kakel och tätskikt. Därför har vi gjort en checklista som kan vara bra att ha med sig när man står redo med borren i handen. Så här monterar du duschväggen själv.

Är den gamla duschväggen svår att få ren? Gamla duschväggar och kabiner tycks aldrig bli helt rena och kan därför kännas ofräscha. Då kanske det är dags att införskaffa en ny duschvägg för att få den där extra skinande rena känslan i badrummet.

Men hur monterar man egentligen en duschkabin eller duschvägg? För många kan uppgiften kännas övermäktig till en början. Det kan till exempel kännas läskigt att borra i kakel och tätskikt. Men att montera duschvägg själv är egentligen inte särskilt svårt. Det viktiga är att du följer tillverkarens instruktioner och att du har rätt utrustning.

Med utrustning menas skruvdragare, silikon med silikonspruta, plugg, borrset, skruvar (medföljer vanligen duschen) och ett vattenpass eller en lasermätare. Har du kakel och klinker som ytskikt kommer du även att behöva en kakelborr.

Nedan hittar du en checklista med de övergripande steg som vanligen ingår när du monterar duschvägg. Tänk på att det är bra om ni är två personer, så att en kan hjälpa till att hålla under några av momenten.

Vattenpass_crop

Mät och markera

Börja med att mäta upp var duschväggens väggskenor ska fästas på väggen. Använd vattenpass eller lasermätare för att få dem helt raka. När du har måttat in väggskenorna märker du upp skruvhålen med en penna.

mät och markera

Borra hål

Nu är det dags att borra på de markeringar som du gjorde i föregående steg. Använd borr avsedd för det specifika materialet och i rätt storlek i förhållande till pluggen. Om ytskiktet är kakel använder du först kakelborr för att ta dig igenom själva plattan. Därefter byter du till en borr anpassad för underlaget, exempelvis betong- eller träborr.

skena limma 1

Silikon på väggskena och i borrhål

Innan du skruvar upp duschväggen sprutar du in silikon i varje borrhål så att du inte riskerar framtida vattenskador. Lägg även två strängar silikon på respektive väggskenas baksida så att dessa sedan sluter tätt mot väggen.

skruva

Skruva upp väggskenorna

Nu kan du placera väggskenorna på sina platser och skruva fast dem med tillhörande skruvar. Tag sedan bort eventuell överflödig silikon så att du får ett fint avslut mot väggen.

skruva upp väggskenorna

Montera duschväggarna

Med väggskenorna på plats är det dags att montera duschväggarna i dessa. Ställ dem på plats och drag fast dem med medföljande skruv.

montera handtag

Testa så att det fungerar

Med alla delar på plats är det dags att testa så att allt fungerar som det ska. Att dörrar kan öppnas och stängas, och att vattnet inte tar sig ut någonstans. När du kontrollerat detta är den nya duschen redo att invigas.

K-Rauta finns som hjälpande hand

Om du behöver ytterligare tips och hjälp kan du alltid kontakta oss och boka tid med någon av våra duktiga projektplanerare.

Om duschväggen skulle vara för stor för bilen så kan du boka hemkörning hos oss. Då kommer vi och levererar allt ditt önskade material direkt vid din dörr. Smidigt va?

Vi har fler renoveringsartiklar med tips och trix, här kan du läsa om hur du monterar din toalettstol.

Utforska vårt stora badrumsutbud

kakel 876x640

Badrum & Bastu

Hitta allt från kakel till inredning - med tidlös design till de senaste innovativa produkterna.

Se vårt utbud
badrum 876

Möbler, speglar, handdukstorkar

I vårt stora utbud kan du hitta det du behöver för ditt badrum. Vi har större eller mindre skåp, speglar med eller utan belysning, handdukstorkar och handtag.

Se utbudet här
badkar 800x800

Med eller utan bubblor?

Gillar du retro eller det allra senaste? Med eller utan bubblor? Hos oss hittar du badkar i alla storlekar för både det större eller mindre badrummet.

Se vårt utbud