K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Rusta upp badrummet i fritidshuset

Vill du ha moderna bekvämligheter även på landet? Fritidshuset ska vara en plats för avkoppling, och genom att rusta upp det, framför allt badrummet, frigör du tid för avkoppling. Så här rustar du upp sommarstugans badrum även om du saknar tillgång till kommunalt V/A, vatten och avlopp - och får bort eventuell unken lukt.

Det är inte alltid som det finns tillgång till kommunalt avlopp vid fritidshuset - eller andra moderna bekvämligheter. Men med rätt kunskap och tid bor du snart lika bekvämt som i stan. Det behöver inte kosta många kronor om du gör dina insatser strategiskt.

Gör upp en plan

Undersök först vad det är du vill rusta upp, och vilka problemområden det eventuellt finns i sommarstugan. Unken lukt är ett sådant exempel. Har fritidshuset stått i flera månader är det lätt att det uppstår luktproblem och då krävs bland annat ventilation.

Gör en lista med sådant som du vill åtgärda. Så här skulle den exempelvis kunna se ut:

  • Ersätta utedass med inomhustoalett.
  • Fixa varmvatten till duschen.
  • Se till att jag har tillgång till dricksvatten som smakar gott.
  • Att jag har ett fritidshus som luktar fräscht året om.

Nedan går vi igenom de olika punkterna och ger förslag på åtgärder.

bild6 rusta_upp

Vatten och avlopp i sommarstugan

Först och främst vill vi ofta ha möjlighet till dusch och gå på toaletten där vi bor. För att duscha behövs varmvatten, och den enkla lösningen är då att sätta in en varmvattenberedare. Det finns idag både små och stora modeller till inbjudande prislapp. Det som krävs är att du har tillgång till ingående vatten i stugan. Däremot behövs inte nödvändigtvis vatten, eller ens avlopp, för att få en fungerande toalett på landstället. Det finns så kallade torrtoaletter. Mulltoan fungerar exempelvis som en kompost - allt avfall förmultnar och blir till mull. Den här typen av toalett kallas även för komposttoalett.

Separetten är en annan typ som påminner om komposttoaletten, men här separeras urinet och hamnar i en särskild behållare. Kopplar du ihop den med en ejektortank så späds urinet ut tillsammans med vatten. På så sätt kan du med fördel använda det som näring när du vattnar blommorna.

En annan toalettlösning är en förbränningstoalett. Det är vad det låter som, en toalett där allt avfall förbränns. Kvar blir lite aska. Ska du däremot ha en vanlig vattentoalett på ditt landställe måste du ha tillgång till vatten. Detta får du antingen genom att koppla upp dig mot det kommunala V/A-nätet eller genom borrad/grävd brunn.

Om du har tillgång till avlopp och vill installera en vattentoalett kan du få tips och råd kan du läsa mer i artikeln: Checklista: Montera toalettstol i badrummet

1500x800 separett fritidshus

Gott dricksvatten i fritidshuset

Har du inte kommunalt V/A men däremot en borrad eller grävd brunn som du hämtar vatten ifrån kan det vara lämpligt att med några års mellanrum kontrollera vattenkvaliteten. Var femte brunn dras med otjänligt vatten. I permanentboenden sätter man då ofta in filter som renar vattnet från eventuella skadliga ämnen - du kan göra detsamma i fritidshuset.

Det finns mindre filter avsedda för just fritidshus om du har problem med otjänligt dricksvatten, men inte behöver en lösning som är tänkt för året runt-bruk. Dessa kostar dessutom betydligt mindre än de större filter du har i permanentboendet.

gott_dricksvatten

Få bort unken lukt i sommarstugan

I vissa fall kan badrummet i fritidshuset dras med dålig lukt. Det finns flera sätt att råda bot på detta, men det absolut bästa är förstås att ta reda på roten till problemet. Kanske kommer det från källaren eller krypgrunden? Är det fuktigt där sprider sig lätt lukten in i huset.

Ventilation är då a och o. Med rätt inställd ventilation inuti själva fritidshuset vädras dålig lukt ut och sätter sig därför inte i inredningen.

Få bort unken lukt i källare: Tänk på att inte ventilera utrymmet som lukten kommer ifrån. Har du exempelvis problem med unken lukt från en källare är det helt fel tillvägagångssätt att ta upp friskluftskanal till denna - speciellt under sommarmånaderna. Under sommaren är luftfuktigheten hög, det innebär att du ventilerar in fuktig luft och förvärrar problemet.

Om du istället stänger utrymmet och ställer in en avfuktare torkar det ut. Se också till att du inte har organiskt material där. Det drar åt sig fukt, tar skada och börjar lukta.

Få bort unken lukt i badrummet: Luktar det istället illa i badrummet för att det är fuktskadat kan det vara en god idé att fundera igenom om du inte borde byta renovera det. Fukt blir lätt till mögel som, förutom att sprida sig, orsakar ohälsa. Luktar det illa i badrummet av skäl som du inte kan göra något åt, och det saknas frånluft i rummet, kan du sätta in ett frånluftsdon. Det finns exempelvis sådana med inbyggd fläkt som kan kopplas ihop med belysningen, så att när du tänder lampan suger de ut luft. På så vis försvinner den dåliga lukten fort efter att du besökt toaletten, och nästa besökare slipper känna otrevlig doft.

bild1 rustaUpp

sea_stars

Checklista

  1. Gå igenom och skriv ner de bekvämligheter du saknar idag men som du gärna skulle vilja ha.
  2. Skriv även ned de problem du upplever att du har i sommarstugan, exempelvis dålig lukt.
  3. Skapa ett litet åtgärdsprogram där du även prioriterar åtgärderna, och utgå från det för att skapa din drömstuga.

Utforska vårt stora badrumsutbud

kakel 876x640

Badrum & Bastu

Hitta allt från kakel till inredning - med tidlös design till de senaste innovativa produkterna.

Se vårt utbud
badrum 876

Möbler, speglar, handdukstorkar

I vårt stora utbud kan du hitta det du behöver för ditt badrum. Vi har större eller mindre skåp, speglar med eller utan belysning, handdukstorkar och handtag.

Se utbudet här
badkar 800x800

Med eller utan bubblor?

Gillar du retro eller det allra senaste? Med eller utan bubblor? Hos oss hittar du badkar i alla storlekar för både det större eller mindre badrummet.

Se vårt utbud

K-rauta har en rad olika hjälpmedel som underlättar och stöttar ditt projekt, så att allt ska rulla på så bra som möjligt. Om du är medlem i K-Rauta Plus kan du boka ett lånesläp, där de tre första timmarna är kostnadsfria. Om du behöver expertis, inspiration och hjälp med att finna rätt materialval så kan du få stöttning av vår projektplanerare.