Artiklar

Badrumsrenovering i 9 steg

Att bygga ett nytt badrum är ett viktigt projekt. Alla vill vi ha ett snyggt och fräscht badrum. Gärna ett som håller länge också. Därför är det viktigt att göra det hela rätt från början, det sparar pengar men framför allt säkrar du att badrummet blir precis som du vill ha det.

Vi vill att ditt badrumsprojekt ska bli precis så bra som du tänkt, här samlar vi några tips som hjälper dig komma igång.

Planera och budgetera: Tänk noga igenom hur du vill ha det redan från början. Vilken typ av inredning vill du ha, och vilka ytskikt passar bäst för dig? Planera, ta mått och rita upp hur du tänker dig att det ska bli. K-rautas projektplanerare kan hjälpa dig, de har också koll på vilka regler som gäller för våtrum. Boka tid i ditt varuhus eller på nätet. Med en bra planering minimerar du risken för missar och du får koll på kostnaderna på förhand.

Riva ut badrummet:

Kanske det enklaste steget. Att riva badrummet är fullt möjligt att klara på egen hand. Glöm inte att stänga av och plugga igen el, vatten och avlopp. Om du tänker riva hela inredningen kommer det bli mycket bråte, var beredd på att behöva en container. Glöm inte att avgränsa badrummet med hjälp av byggplast, så slipper du damm över hela ditt hem. En släpvagn till bilen är i dessa lägen alltid lämplig, du vet väl om att det går att hyra hos oss? Här kan du finna mer information om hur du hyr en släpvagn av oss.

Nya reglar och golvbrunnar:

Nu är det dags att sätta nya reglar i väggen. Det är möjligt att göra själv om man är lite händig och noggrann, men en del tar in hantverkare i den här fasen. Om du inte ska ha OSB eller plywood bakom din våtrumsskiva så blir det nödvändigt att sätta förstärkning där saker ska monteras, t.ex. handfat, blandare, handdukstork och annat. När reglar och eventuell förstärkning är klar har turen kommit till avloppsrör och golvbrunnar. Har du betongbjälklag gjuter du fast golvbrunnarna med snabbetong. Räkna med upp till två dagar för det tredje steget.

Dragning av el och rör:

Med reglar och brunnar på plats men väggarna ännu öppna är det dags att dra elen och rören. Anlita gärna hantverkare så att el- och rördragning blir rätt. Det kan bli väldigt problematiskt om du har en läckande skarv på ett rör inbyggd i väggen till exempel.

Väggar och tak:

När alla rör och elledningar är dragna är tiden kommen för montering av nya skivor på väggar och tak. Det finns lite olika sätt att göra det här på, beroende på materialval. Vill du spara tid, pengar och göra det enklare för dig själv kan du välja en våtrumsskiva ovanpå en OSB-skiva. Våtrumsskivorna har idag ofta en snygg, kakelliknande yta. Vill du i stället för våtrumsskiva ha kakel i någon särskild stil kan det ta lite längre tid, men du får större möjlighet att välja hur väggarna ska se ut.

Golvvärme och flytspackling:

Golvvärme är både skönt och ett effektivt sätt att värma upp badrummet. Det är nu du installerar din golvvärme. Var noga med att testa att den fungerar både innan och efter att den läggs på plats, det kan bli knepigt att fixa senare. Med golvvärmen på plats är det dags att flytspackla. Det är viktigt att du får rätt fall mot golvbrunnarna så att avrinningen fungerar som den ska.

Färdigställande av tak:

Slipa och måla taket med våtrumsfärg.

Tätskikt:

Har du valt klinkers till golvet är det dags för ett lager tätskiktsfolie över hela badrumsgolvet.

Inredningen:

Rummet är klart, och nu är det dags att montera inredningen, handfat, dusch, toalettstol med mera. Avrunda med att montera tröskel och foder samt arbetet med mjukfogning. Ditt nya badrum är sedan klart att använda. Hela processen tar mellan 10 och 20 dagar, beroende på hur komplicerade val du gjort och hur mycket hantverkshjälp du tar in. Men det finns fortfarande många (betydligt enklare) saker du kan göra för att öka på hemtrevnaden i badrummet.

I den här artikeln kan du hitta mer inspiration till din badrumsrenovering: Välj rätt inredning till badrummet

Självklart finns vi till hjälp under renoveringsprocessen. Du kan alltid boka tid med någon av våra duktiga projektplanerare.