K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Ska jag välja tapet för våtrum eller kakel på väggarna?

Ska du bygga eller renovera badrum finns det två vägar att gå avseende ytskiktet: Antingen våtrumstapet, eller plastmatta som det också heter, eller kakel och klinkers.

Kakel och klinkers anses av många som lite lyxigare och snyggare. Det kan också innebära en värdehöjare om du väljer en stil som många tycker om. Å andra sidan kostar det mer att installera kakel och klinkers än vad det gör att installera en plastmatta.

För lite inspiration om hur du kan fixa till ditt badrum till hemmets favoritrum, läs gärna artikeln Så mycket mer än bara ett badrum eller i Lyft ditt badrum med design och lyx.

Korrekt installerat kakel och klinkers utgör ingen risk för fuktskador enligt de undersökningar som gjorts. Däremot är det betydligt mer komplicerat att få det arbetet fackmannamässigt utfört än för den som ska installera en plastmatta.

Oavsett vilket du väljer är det förstås ändå viktigt att du väljer en auktoriserad hantverkare som har erfarenhet av det system du valt. Dessa hittar du hos respektive branschorganisation. Väljer du kakel och klinkers är det BKR (Byggkeramikrådet) som är branschorganisation, väljer du plastmatta är det GVK (Svensk Våtrumskontroll).