K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Vad innebär vattentätt skikt?

Det vattentäta skiktet är det som även kallas för tätskiktet. Tätskiktet i ett badrum utgör den absolut viktigaste spärren för att minimera risken för fuktskador. Det förhindrar vatten från att ta sig vidare från badrummets ytskikt och in i golv- samt väggkonstruktionen där det finns material som suger vatten - exempelvis isolering, eventuella träkonstruktioner med mera. Utan tätskiktet skulle det uppstå fuktskador som i sin tur leder till problem med mögel.

De delar i ett badrum som kan utsättas för vattenspill ska ha ett tätskikt. Normalt sett är detta golv och väggar. Taket finns det inget sådant krav på, men man brukar säga att taket ska ha en fuktspärr samt vara försett med ett vattenavvisande ytskikt.

Det finns olika system för tätskikt, exempelvis foliebaserade eller vätskebaserade. Vilket just du kommer att ha beror bland annat på om du väljer plastmatta eller kakel och klinkers, samt vilka produkter du ska ha i systemet i övrigt.

Tätskiktet i en badrumsrenovering är väldigt viktigt att det blir rätt. Även om du ska antställa en firma som ska utföra arbetet men fortfarande har frågor och funderingar går det bra att boka en tid med någon av våra projektplanerare.