K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Lyxa till vardagen - alla hem kan ha en bastu

Funderar du också på hur du kan sätta guldkant i vardagen under dessa mörka vintermånader? På andra sidan Östersjön har man redan funnit svaret: investera i en bastu, så har du ett lättskött hemmaspa som håller i decennier.

Jaana Lindberg var bara fyra år gammal när hon kom till Sverige med sin mamma. Idag arbetar hon på K-Rauta som Kategorichef för bland annat badrum och hennes hjärta slår extra hårt för bastun. En plats som hon menar att vi svenskar borde besöka oftare för att finna avslappning mitt i all stress.

-För många svenskar är tyvärr den första erfarenhet av att basta ofta ett besök på simhallen. Där fick man som barn gå in ett litet, sterilt rum för att värma sig. Det var förmodligen en torrbastu där man knappt kunde andas. Det är inte samma sak som den ordentliga, avslappnande hälsoupplevelsen som bastun kan vara.

Själv växte Jaana upp med bastubadande. För hennes finska släktingar var det en självklar samlingspunkt.

-Bastun var en rolig fristad. Alla var med; kusiner, mostrar, föräldrar, mor- och farföräldrar. Vi barn satt i en balja och det var fritt fram att leka med vatten och svalka av sig medan de vuxna slappnade av. Med samma typ av kalla och mörka klimat och med samma närhet till sjöar och hav som Finland, är Jaana förvånad över att inte fler svenskar tagit till sig den enkla vardagslyxen.

-Här i Sverige jobbar vi så hårt för att hitta avslappning. Vi tittar på jacuzzis, längtar efter badtunnor och går på spa. När det kan vara så mycket enklare. Bastun är det närmaste ett hemmaspa som man kommer, utan att man behöver jobba med något krångligt underhåll.

LÄS ÄVEN: Att bygga bastu

Inspirationsartikel Jaana Bastu-2020- 1500x800 2 RB

“En bastu kan byggas i varje hem”

Man behöver inte ha en stor villa eller ett landställe för att njuta av den varma vardagslyxen. I Finland har till och med mindre lägenheter en egen liten bastu.

-Ja, det är vanligt att man har en mini-bastu hemma, även i en tvåa. I ett badrum behöver man inte mer än någon kvadratmeter för att få till en hörnbastu med plats för två. Oftast har man en glasvägg och ett litet aggregat. Det går att installera i de flesta badrum idag, och det ångrar man aldrig.

Egentligen kan vilket rum som helst bli en bastu, det kan behövas byggas om så att det finns rätt el och avlopp.

-Man kan göra om ett vanligt rum till en bastu, precis som många gör om utrymmen till walk-in-closets idag. Men vill man ha en ångande bastu är det mycket vatten som gäller. Då måste det finnas golvbrunn och det är viktigt att man har rätt material som tål fukten. Ventilationen är också viktig, frisk luft måste kunna komma in i bastun och luft måste kunna passera ut ur bastun för att man ska få en hälsosam luftcirkulation.

Det är även vanligt att äldre villor har en bastu som idag används som förrådsförvaring eller garderob.

-Vilket slöseri, det är som att ha en gömd skatt! Och det går enkelt att få den att fungera igen. Men se till exempel över bastuaggregatet om det är en eldriven bastu. Den kan behöva bytas till en modern och energisnål kamin med termostat som är enkel att använda. Det kan en elektriker göra. Om det är en vedeldad kamin så behöver den sannolikt gås igenom av sotare för att åter tas i bruk.

LÄS ÄVEN: Väck liv i din gamla bastu

Inspirationsartikel Jaana Bastu 2020 1500x800 4

“I Finland föddes man i bastun”

Jaana menar att en bastu inte kräver flera timmars skötsel. Man behöver inte tömma, skura och städa utrymmet varje gång det är använt. Det enda man ska tänka på är att låta bastun vara öppen när man är klar, för att få in luft och cirkulation.

-Då luftar man igenom rummet. Och den eftervärmen är faktiskt perfekt för att torka tvätt, som i ett torkrum.

En gång om året behöver bastun såpas in och skuras av. Några bakterier behöver man inte vara orolig för.

-Bastar man ungefär en gång i veckan så stoppar man de flesta mikroorganismer. De får inte en chans i den heta miljön. I Finland ansågs bastun länge vara det renaste rummet. Det låter konstigt idag, men förr var det till och med platsen där man valde att föda sina barn.

Idag är det inte längre vanligt att bli född i bastun. Men bastubadande anses fortfarande ge starka hälsoeffekter.

-Många i den äldre generationen hävdar att de håller sig unga och friska med bastubad. Känner man sig låg som man kan göra när hösten och vintern kommer, då känns det bättre efter en bastu. Stressen bara rinner av en.

LÄS ÄVEN: Hur bygger man en bastu - på en ö?

"Bastun har värmt oss i hundratals år”

Den varma och avslappnade ritualen finner man hos många olika kulturer. Den turkiska bastun är ångande varm och i Ryssland har man något som kallas banja där man låter värmekällan så utanför rummet för att skapa en mindre het bastuupplevelse.

-Ursprungsbefolkning i Amerika ska också ha värmt upp stenar över lägerelden och lagt in det i sina tält när de hade speciella meditationer. Det är en global ritual som har varit avslappnande för oss människor under århundraden. Exakt hur man bör basta beror på vem man frågar. I Finland tycker många att man ska basta naken, medan vi i Sverige gärna behåller handduk på.

-Jag tycker att det viktigaste är att man känner sig bekväm i situationen. Man ska basta precis som man vill, det ska inte finnas några regler och måsten.

Inspirationsartikel Jaana Bastu-2020- 1500x800 3

En annan finsk tradition är att ta med sig björkris som man kan slå sig med på ryggen. Det doftar gott och sägs vara rengörande och blodcirkulationshöjande för kroppen.

-Enligt traditionen ska björkriset plockas precis innan midsommar när det fortfarande är små blad på kvistarna som sitter kvar. Riset kan man sedan torka och blöta upp med vatten, så att man kan använda det året om.

Andra finska bastutraditioner kanske inte är lika lockande. Som bastukorven, där man lagar mat på de varma bastustenarna.

-När jag var liten brukade vi lägga en falukov eller bratwurst i folie på bastustenarna när vi var klara, så att det fanns mat när man hade duschat av sig. Det var ett bra sätt att laga varm mat på i en utomhusbastu, skrattar Jaana.

LÄS ÄVEN: “Vi jobbar med att förverkliga dina renoveringsdrömmar”

Allt du behöver till din bastuupplevelse

Nu hoppas Jaana att fler svenskar får upp ögonen för den lättskötta bastun och väljer att ha en hemma.

-Det är mycket enklare än vad man tror att bygga en bastu. Och när den väl är på plats är det inte mycket jobb.

På K-Rauta finns allt material som behövs. Dessutom kan en projektplanerare i varuhuset hjälpa en att planera, vägleda och komma igång med bygget.

-Då kan man ha en bastu redan nästa år! Hos oss kan man välja mellan olika typer av golvbrunnar, rätt väggar, skorstensinsatser och olika storlekar på el- och bastukaminer. Personligen tycker jag att vedeldad bastu är mysigast, men det passar inte i alla hem. Då behöver man skorsten och godkännande av en sotare. Elkamin är enklare och fungerar i fler utrymmen.

Om man har en gammal, oanvänd bastu kan man även få hjälp med att uppdatera den.

-Det kan vara skönt att bolla med en projektplanerare, så att den nya kaminen matchar rummet och så att du vet vad du behöver uppdatera. Projektplanerar-hjälpen är alltid gratis.

När bastun väl är på plats så håller den i flera decennier.

-Det finns ingen bättre plats att stressa av på. Man kan njuta av hur vattenångan stiger från stenarna och hur det bränner lite i huden. Kanske man ta sig en fotmassage där inne eller njuta av inpackaning i håret. Precis som på spa, fast det är alltid tillgängligt när man behöver det som mest.

LÄS ÄVEN: “Projektplaneraren Maria sparade oss tid och pengar”