K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Hur bygger man en bastu - på en ö?

Bo och Barbro har ett landställe med anor från 1700-talet. De drömde länge om att bygga en bastu i samma stuk. Men hur bygger man en modern bastu i gammaldags, lantlig stil? Och vilka utmaningar stöter man på när man bygger på en ö?

Havet rör sig stilla omkring Svartlöga. Hösten har börjat färga träden och målar landskapet i gult och rött. Här i Stockholms yttre skärgård bor arkitekten Bo och hans fru Barbro hela sommaren.

“Vårt landställe är ett paradis”, säger Bo. “Vi har inga bekvämligheter. Här finns ingen el, vi använder fotogen och stearinljus. Det är ett helt annorlunda liv jämfört med stan.”

De fann sin drömplats för över 40 år sedan och har sedan dess rustat upp sina två hus. Det ena byggdes år 1836 och det äldsta är från 1750-talet.

“När vi köpte det första huset var det helt nedgånget. Det fanns inga fönster kvar. Vi renoverade allt men behöll den gamla charmen.”

Inspirationsartikel Bastu Svartlöga 1500x800 2

För tre år sedan bestämde de sig för att bygga till något som de alltid har saknat; en vedeldad bastu med tillhörande dusch, tvättställ och toalett.

“Vi ville inte bara att det skulle vara en mysig plats, det skulle vara praktiskt också. Ett utrymme där vi enklare kan tvätta av oss utan att hoppa i sjön varje gång. Det kan vara iskallt i vattnet här ute även på sommaren”, menar Bo.

LÄS ÄVEN: Att bygga en bastu

Första steget var skissen

Bo har arbetat som arkitekt under hela sitt verksamma yrkesliv och började skissa upp drömbastun tillsammans med Barbro.

“Jag gjorde ritningarna och Barbro kom med synpunkter. Vi jobbar väldigt bra ihop, vi fixar allt här ute tillsammans.”

I skissen ritade de in hur duschen skulle se ut, förrummet där man byter om, den lantliga toaletten, tvättstället och bastun. De planerade hur vattnet skulle nå brunnen med rätt lutning på golvet och var vattnet skulle ta vägen då det inte finns ett avlopp.

“Vi har en så kallad stenkista. Det innebär i princip att man gräver en grop och fyller den med sten, och dit rinner vattnet. Toaletten är en så kallad fritidstoalett, en urinseparerande toalett från K-Rauta. Och så har vi en fläkt som går på solceller så allting blir luktfritt.”

LÄS ÄVEN: Väck liv i din gamla bastu

Modern och lantlig bastu

Hela byn på Svartlöga består av gamla, rustika hus. Bo och Barbro kände att det var viktigt att den nya bastun skulle passa in. För att få till ett lantligt stuk på nybygget krävdes känsla och rätt val av material.

“Grunden till bastun fick vara av sten, inte betong. Precis som man gjorde förr. Vi valde panel som kändes gammaldags, inga märkvärdiga moderna saker.”

Dessutom planerade Bo och Barbro in små fönster till bastun. De valde bred panel och tegeltak som liknande resten av husen.

“Man måste också ha en känsla för proportioner när man ritar in takvinklar och takhöjder. Det ska inte kännas vräkigt, men det måste vara praktiskt. Och så är det viktigt med färgvalet.”

"Allt blir krångligare på en ö”

Till skillnad från när man bygger på fastlandet går det inte att hyra en lastbil och få allt material hemlevererat. Istället behövde de planera leveransen till ön in i minsta detalj.

“Det är alltid en utmaning att bygga på en ö. Men vi har vanan inne. Vi beställde virket från ett sågverk och fick allt material levererat på en pråm. Om man är 4-5 stycken som ska ha en leverans till sjöss så kan man dela på den kostnaden.” När materialet väl var framme på ön behövde de hjälpa till med att lasta av och hyrde en traktor som kunde köra den sista biten.

“Allt blir krångligare på en ö. Men det blir inte så farligt mycket dyrare om man är beredd att hugga i och göra mycket av jobbet själv.”

Inspirationsartikel Bastu Svartlöga 1500x800 5

Inspirationsartikel Bastu Svartlöga 1500x800 7

Byggde allt själva

Både Barbro och Bo gillar att sätta tänderna i nya projekt och för dem var det självklart att bygga allting själva. De började med att lägga stengrunden. Sedan var det dags för golvreglarna, att resa stommen och få takstolarna på plats.

“När taket var tätt och dörrar och fönster var insatta så kunde vi fokusera på golvet. Vi satte dit klinkers och golvbrunn och sedan bastupanelen på väggarna.”

Under arbetets gång var Bo väldigt noggrann för att allt skulle passa på millimetern.

“Det är mitt viktigaste tips när man bygger; det måste bli rätt på millimetern från början. Om det är en millimeter fel som kommer problemet att växa när bygget växer. Man måste vara noga, noga, noga.”

De körde över bastuaggregatet till ön med sin egen båt. Och när det var monterat fick sotarn komma och godkänna.

“Vi valde en vedeldad bastu och ett aggregat med fönster så att man kan se elden. På så sätt känns det som att sitta vid en lägereld på natten när bastun är igång och det är mörkt ute.”

LÄS ÄVEN: “Projektplaneraren Maria sparade oss tid och pengar.”

Inspirationsartikel Bastu Svartlöga 1500x800 3

Fick K-Rautas experthjälp

I princip allt material; från bastuaggregat till toalett, golvklinkers och tvättställ hittade de på K-Rauta.

“Jag brukar handla där för de har ju nästan allting. Jag åkte dit och beställde det vi behövde och sedan kunde jag enkelt hämta allting när det fanns inne.”

Dessutom fick Bo och Barbro hjälp från en av K-Rautas experter.

“Det var första gången vi byggde en vedeldad bastu, så det kändes väldigt bra att få hjälp. Det jobbade en bastuspecialist på K-Rauta som tipsade oss om vad man bör tänka på, som avståndet mellan väggarna. Jag ringde honom ofta och kunde fråga om det dök upp något.”

Inspirationsartikel Bastu Svartlöga 1500x800 1

Nu står den nya bastun på tomten. Med sin faluröda panel och guldockra dörrar smälter den fint in i landskapet. Inuti finns en ljus, lantlig toalett och en modern bastu. En perfekt mix av två världar.

“Nu blir det mycket bastubad. Det är så mysigt när det är ruggigt ute och man sitter där inne och ser eldslågorna dansa på väggarna.”

Men det är inte bara lugn och ro på Svartlöga. Bo och Barbro har alltid projekt att stå i.

“Jobben tar aldrig slut. Det är trappor, altaner och fönster som ska underhållas. Här ute äter fåglarna upp kittet i fönstren”, skattar Bo. “Efter några år börjar allt om igen och det är dags att renovera. Man måste älska att göra jobbet. Och älska att göra det tillsammans.”

Bygg din lantliga bastu - Bo och Barbros 5 bästa tips:

1 Matrialval

Se till att materialet speglar den tidseran du är ute efter. Vi köpte bredare panel för en äldre känsla.

2 Grunden

Grunden är viktig. Välj bort betong, det ser ofta för modernt ut. Använd istället en stengrund som man gjorde förr. Alla detaljer påverkar intrycket.

3 Rätt färger

Vi valde lantliga färger till våran bastu. Utanpå är det falurött och guldockra. Inuti vid badrummet är det istället ljust och lantligt med målad träpanel.

4 Små fönster

Det är vanligt att man idag väljer stora fönster till sin bastu. Men ska man ha en bastu i klassisk stil så välj små fönster, som förr. Vi har ett halvmåneformat fönster för att ge det en extra lantlig känsla.

5 Tänk på detaljer

Varje detalj är viktig för att skapa rätt känsla. Som hur dörrarna ska se ut, vilka lister du väljer och hur du inreder.