K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Årets mysigaste tid är här – gör den varm och ljus!

Årets mörkaste och kanske mysigaste period är här. Det blir ett lugnare tempo omkring oss och färgerna i naturen skiftar vackert. För att anamma denna mörka årstid handlar det om att omge sig med ljus och värme. I denna artikel ska du få tips om hur du skapar den rätta myskänslan.

Vi har träffat trädgårdsexperten Victoria Skoglund som är uppvuxen med föräldrar som är trädgårdsmästare och landskapsarkitekt. Idag driver hon Zetas trädgård som ligger strax utanför Stockholm. Vi ser henne ofta i TV-rutan och på hennes långa meritlista finns även författare av trädgårdsböcker. Intresset för växter och naturen har funnits där så länge hon kan minnas.

Varifrån får du all din inspiration?

-Jag får den främst från alla olika spännande människor jag träffar, resor och självklart från naturen själv. Jag läser också mycket trädgårdsböcker som ger mig bilder på nya idéer som jag sedan förvandlar till ett eget uttryck i mitt arbete.

Inspirationsartikel Victoria Skoglund 1500x800 10

Victoria fortsätter att berätta om att hösten och vintern är en period som bjuder på ett betydligt lugnare tempo. Trädgården får en ny dimension och en känsla av tillförsikt och tacksamhet omsluter en. Man får njuta av fuktig jord och känna lyckan av att lämna ett härligt odlingsår bakom sig. Med ganska enkla medel är det lätt att skapa en riktigt ombonad känsla i trädgården. Med belysning och eld kan man njuta av den här perioden på bästa sätt.

-Jag har förmånen att äga ett växthus med en kamin i. Där kan vi vistas även under den kalla årstiden. På tisdagar eldar vi i bastun, hoppar i sjön och tänder sedan en eld i kaminen i växthuset. Där sitter vi i badrockar och dricker te, njuter av goda ostar och kvittenmarmelad. Vardagslyxen gör den mörka årstiden mer inbjudande och det är viktig för mig.

Lys upp din trädgård

Under hösten fokuserar Victoria på att skapa en mysig oas. Hon placerar olika ljuskällor i trädgården och blockljus i stora glaskrus på terassbordet. Det här året ska det även hängas upp ljusslingor längs med grusgången ner till bryggan och bastun.

-Mitt tips när du ska inhandla belysning till trädgården är att blanda olika ljuskällor så som exempelvis spotlights och ljusslingor. Med spotlights lyser jag upp träden underifrån, det är så fint! Ljusslingorna placerar jag i de olika buskarna, men tänk på att inte använda bländande armaturer så att ljuset blir behagligt för ögonen.

Något som absolut inte är ok i trädgården enligt Victoria är blinkande lampor. Hon skrattar och berättar:

-Jag minns en gång då jag köpte en slinga på nätet som sedan visade sig blinka när vi hängde upp den. Outhärdligt! Den åkte ner lika snabbt som den sattes upp.

Lästips: Lys upp mörkret med energisnåla ljusslingor

Inspirationsartikel Victoria Skoglund 1500x800 8

Inspirationsartikel Victoria Skoglund 1500x800 1

Samlas runt eldkorgen i vinter

Bara för att det börjar bli kallt ute så betyder det inte slutet för våra levande växter. Murgrönor och skimmia är favoritblommorna såhär års berättar Victoria. Dessa håller sig bra även när det är riktigt kallt ute.

-I växthuset har jag en stor skål med vita julrosor och på balkongen har jag ett fat med grön mossa och röda äpplen, det är så vackert och skapar en härlig julkänsla.

Inspirationsartikel Victoria Skoglund 1500x800 9

Det finns tre saker i Victorias trädgård som hon inte vill vara utan. Det är eldstad, ett fågelbord och en kruka med tall och granris i. Det är hennes absoluta favoriter i trädgården under vintern. Just eldstad är ett hett tips till dig som vill fortsätta umgås utomhus även när det börjar bli kallt. Det är något magiskt med att sitta och titta in i gnistrande eld tillsammans.

-Ställ upp en sprakande eldstad med stolar och fårskinn runtom. Bjud över vännerna på äppelmust spetsad med calvados, honung och kanelstång till välkomstdrink. Njut sedan av sällskapet och elden tillsammans, utomhus.

Victorias tre bästa tips för att lysa upp din trädgård

Vi går mot vinter och för att behålla värme och ljus kommer här Victorias tre bästa tips gällande belysning i din trädgård.

  • Blanda olika ljuskällor såsom spotlights och ljusslingor - se till att de är energisnåla LED-lampor.
  • Belys gärna träden underifrån.
  • Undvik bländande armaturer som kan störa ögonen.

Fler tips om belysning hittar du här.

Hitta alla produkter inom belysning här.