Artiklar

Bygga altan: Sätta grunden

För att din altan ska få lång livslängd och bra hållbarhet är det viktigt att du har en ordentlig grund. Vi listar de olika grundtyperna för trädäck, och förklarar hur du gör för att sätta grunden.

En uteplats är varje husägares måste i trädgården. Där kan du fika under soliga vårdagar, äta frukost med familjen eller bara lapa sol en varm sommardag.

Många väljer att bygga en uteplats i form av en altan - eller trädäck som det också kallas för. Fördelen är att det är relativt billigt och passar en rad olika markförhållanden.

Bygga altan Sätta grunden 1500x800 7

Altangrund: Alternativen är många - vad passar din tomt?

Ett trädäck består av en grund, ett ramverk som utgörs av bärande reglar, och en trall som är själva däcket som du går på. I den här artikeln ska vi gå djupare in på grunden. Valet av grund bygger i sin tur delvis på vilka markförhållanden som råder.

Har du berg där altanen ska stå kan du borra och gjuta fast stolpskorna direkt i berget. Det är viktigt att du får altanen i våg, och om det inte räcker med justerbara stolpskor (om justeringsmånen är för liten) är egengjutna plintar med stolpskor ett passande alternativ.

Har du däremot jord som underlag där altanen ska stå har du ett betydligt större utbud av grundalternativ.

Tänk också på att en altan i anslutning till huset kan fästas direkt i huset i ena änden, och därmed blir huset en stödjepunkt och en del av grunden.

Bygga altan Sätta grunden 1500x800 1

De typer av grund som man brukar välja mellan är:

  • Gjuta plintar - Grundpelare av betong som håller ramverket på plats med hjälp av fastgjutna stolpskor. Du bygger upp dem själv genom att gräva, placera ett gjutrör i gropen och fylla upp med cement blandad med vatten. Placera en stolpsko i som matchar måtten på dina reglar och låt betongen brinna (torka) enligt tillverkarens anvisningar.
  • Färdiga plintar - Grundpelare finns också som färdiga plintar med fastgjuten stolpsko på. Dessa gräver du helt sonika ned. De lämpar sig inte när altanen ska stå på berg, eller under väldigt steniga markförhållanden där du har stora stenar i marken som du inte klarar av att flytta.
  • Plattor eller murblock - Om du har jämna markförhållanden och marken har satt sig ordentligt kan du lägga altanens ramverk direkt på plattor eller murblock - således utan stolpskor. Detta alternativet passar om du har en låg och relativt stor altan.
  • Markskruvar - Stora jordankare som du skruvar ned i marken. De har en U-formad sko på toppen som håller ramverket på plats. Lämpar sig inte där markförhållandena är nyschaktad jord eller berg.

Om det är jord och växtlighet där du tänkt placera altanen är det också viktigt att du lägger ut markduk. Du vill ju inte ha växter som växer upp genom altanen. Ovanpå markduken kan du lägga grus eller stora stenar som gör att den håller sig på sin plats och förhindrar att solstrålarna letar sig ner till växtligheten.

Bygga altan Sätta grunden 1500x800 3

Checklista: Så sätter du grunden

  • Gräv bort buskar och annan växtlighet som kan tänkas försöka tränga upp under altanen.
  • Mät ut var stödjepunkterna (exempelvis plintar) ska placeras utifrån ramverkets placering. För detta kan du använda laser, snörslå eller måttband. Det är viktigt att varje stödjepunkt hamnar i våg.
  • Få stödjepunkterna på plats enligt tillverkarens gällande anvisningar (om det finns sådana), med utgångspunkt i för grundtypen gällande förfarande. Exempelvis genom att gräva gropar för plintar, placera gjutrör i dessa, fyll upp med färdigblandad cement, placera stolpskor i och låta det brinna.
  • Lägg ut markduk och placera grus eller stora stenar på denna som täcker marken.
  • Bygg ihop ramverket på grunden.

Lycka till med ditt projekt! När du bestämt strategi för din grund är det dags att välja rätt trall, vilket du kan läsa mer om i artikeln: Bygga altan: Välj rätt trall

Bygga altan Sätta grunden 1500x800 4

Bygga altan Sätta grunden 1500x800 6

Vi hjälper dig gärna!

Hoppas att artikeln hjälpte dig att ta dig framåt i ditt projekt. Om du har vidare frågor kring material, inspiration eller övriga tips så är du alltid varmt välkommen att boka tid med någon av våra projektplanerare.

För att få hem ditt material på ett smidigt sätt kan du alltid beställa hemtransport eller boka tid för ett lånesläp hos oss. Välkommen in!

Projektplanerare