Artiklar

Få ett hållbart, miljövänligt och kvalitetssäkrat badrum

Vem vill inte renovera sitt badrum med gott samvete? Hållbar design, giftfria produkter och välmående leverantörer var viktiga ledord när Jaana Lindberg och hennes kollegor tog fram K-Rautas nya badrumsserie Cello Wave. Ett projekt som innefattade tre år av inspiration, diskussion och kvalitetsbesök på fabriker runt om i världen.

När det kommer till hållbarhet har Jaana Lindberg en viktig roll hos K-Rauta. Hon arbetar som kategorichef och ansvarar för badrum, belysning och förvaring. Det är Jaana och hennes kollegor som letar upp leverantörer som har vad som krävs för att skapa miljövänliga produkter till K-Rautas sortiment.

-Det här är viktiga frågor där vi kan göra skillnad. Vi har ett långtgående miljö-, hållbarhet- och kvalitetsarbete inom K Group som K-Rauta tillhör. Något vi fick pris för i Finland, säger Jaana stolt.

Cello wave vit

Jobbet innebär att Jaana och hennes kollegor på inköpsavdelningen behöver ställa obekväma frågor till leverantörerna om deras arbetssätt, miljöarbete och produktion.

-Man måste vara obekväm. Vi frågar ut dem och ser till att de inte använder sig av barnarbete, att arbetsmiljön är bra och att deras produktion är miljövänlig.

De flesta Europeiska leverantörerna följer redan de lagar och regler som finns. Men man kan aldrig vara för noggrann.

-Det skadar aldrig att ställa frågorna. Vi hör direkt på svaren om de är undvikande eller om de säger “det låter intressant, det ska vi titta på det sen” när man nämner ett miljövänligt alternativ. Då vet vi att leverantören inte har rätt typ av produktion på plats för att kunna producera något av vårt sortiment.

Inspirationsartikel Badrum Cello- 1500x800 8 RB

Jaana menar att man måste vara extra noggrann med att ha giftfria produkter i utrymmen som badrum där man vistas dagligen. Det är ofta mindre utrymmen där man rör sig med blottad hud. Även små detaljer som laminering på badrumslådor behöver därför kvalitetssäkras.

-Det finns en skiva i badrumslådor som skyddar mot fukt. Den ska vara effektiv men får inte innehålla några gifter. Och lamineringar i plast måste också alltid säkras så att de inte innehåller gifter som kan ånga ut i badrummet.

Skapandet av Cello Wave – en hållbar serie för alla

När Jaana och hennes nordiska kollegor fick uppdraget att ta fram en ny badrumsserie för K-Rauta visste de att det skulle ta år av planering och research. Serien behövde passa många typer av badrum och plånböcker.

-De som har en mindre budget ska inte behöva ha sämre eller mindre miljövänliga produkter i sitt badrum. Alla har rätt till bra kvalié och miljösmarta alternativ.

Cello wave gra

Projektet med Cello Wave involverade personer från olika länder och professioner.

-Vi var designers, möbelexperter, inköpare och projektplanerare från Sverige, Norge och Finland. Allt började med ett blankt blad sedan skissade vi fram idéer tillsammans. Vi frågade oss: vad vill kunden egentligen ha?

Alla var överens om att miljöaspekten och budgeten var viktig. Samt att måtten skulle passa de flesta badrum.

-För att kunna erbjuda ett så bra pris som möjligt utan att tumma på kvalitén så beställer vi en större volym av varor. Det innebär att det är väldigt viktigt att veta vilka typ av möbler som kunden vill ha, så man inte gör fel redan från början.

LÄS ÄVEN: Badrum – ett rum att vara stolt över

På resande fot – besök i fabrikerna

För att finna rätt leverantör krävdes det besök på olika fabriker. De for till Spanien, Polen, Kina och Litauen.

-Vi behövde träffa leverantörerna och se med egna ögon att de kunde producera serien på ett rättvist sätt.

Det räcker nämligen inte med att ställa frågor över mejl. Det är viktigt att möta personerna bakom arbetet och se den faktiska produktionen i fabriken.

-När man är på plats är det lättare att se hur personalen mår. Man ser om det finns bra processer, om det är välstrukturerat och rent och man får prata med personalen. Vi får också höra om de stöttar personalens familjer eller underleverantörer med exempelvis skolgång. Men om cheferna inte kan svara på miljöfrågor, som vad de gör med spillvattnet eller spillvärmen, så är det en varningsflagga.

Inspirationsartikel Badrum Cello 1500x800 2

Valet landade slutligen på två mindre leverantörer i Litauen och Spanien. Produktionen av Cello Wave hålls därigenom inom Europa och transporterna blir kortare.

-Vi är så glada att vi hittade så bra leverantörer i Europa. Skivmaterial, gångjärn, glidskenor, lådor och porslinets finish – allt produceras ur ett miljöhänseende.

Samarbetet mellan K-Rauta och fabrikerna skapade dessutom många arbetstillfällen.

-I Litauen kunde vi se personalens stolthet och glädje över utvecklingen. Vi har varit med och säkrat flera familjers inkomst genom att beställa från platser där arbete verkligen behövs.

LÄS ÄVEN: Vad kostar det att renovera badrummet?

Brinner för miljön

Efter tre år är K-Rautas egna badrumsserie Cello Wave äntligen här. Med ledord som hållbarhet, design, budget och miljö tilltalar den många olika kunder och passar många olika badrum. Möblerna är har gått igenom ett grundläggande kvalitetsarbete för att säkerhetsställa hållbarheten.

-De här produkterna ska tåla ens vardag. När man har köpt ett nytt skåp är det vanligt att man slarvar lite och hänger en blöt handduk över det eller får vatten i lådorna. Därför gör vi badtester på alla skåp och luckor så att de verkligen inte släpper in någon fukt och börjar svälla.

Genom att låta möblerna stå i vattenbad kan man se hur de reagerar; om de suger i sig vatten eller om skarvarna är täta.

-En badrumsmöbel är inget man bara tar under armen och går tillbaka med om den inte fungerar, som ett par skor. De har installerats och monterats och ska klara sig länge.

Jaana är väldigt stolt över slutresultatet. För henne har miljön alltid varit en hjärtefråga och det värmer att veta att Cello Wave är ett miljösmart alternativ, som är producerat på rättvisa villkor till ett pris som kan tilltala de flesta familjer.

-Jag kan sova gott om natten. För jag vet att vi inte går på det billigaste alternativet, utan vi fortsätter att vara besvärliga. Miljön har alltid varit det jag brinner för. Det här jobbet är mitt eget “Gretande”.

Cello wave graII

Det här är Cello Wave-serien

Cello Wave är K-Rautas egen badrumsserie. Den innehåller bland annat kommod med tvättställ, spegel eller spegelskåp och högskåp. Övriga tillbehör till badrummet finns såklart i våra varuhus. Undersök hela sortimentet här.