K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så skapar du ett kombinerat arbetsrum och hemmastudio

Att kunna kombinera nytta med nöje är lättare sagt än gjort, men visst går det! Svetlan arbetar som studiomusiker, slagverkscoach och även som projektledare för Apple Education. Han arbetar mestadels hemma och behövde en kombinerad arbetsplats och musikstudio. Tillsammans med K-Rautas Projektplanerare lyckades Svetlan bygga det perfekta musikstudio-hemmakontoret!

Skapa looken med monokromt, matt och heltäckningsmatta

Musikstudion var från början två mindre sovrum. Väggen mellan rummen revs och samtliga väggar, lister, dörr, element och även taket målades i samma mörka matta nyans. De använde färgen NCS S 7500-N i glansgrad fyra, vilket ger rummet ett härligt och spännande utseende med en lugn sober känsla.

”Jag föredrar alltid matta väggar. Det är enligt mig mycket vackrare.” - Svetlan

För att få den där lyxiga och monokroma effekten, som dessutom är ljuddämpande, lade vi in en heltäckande matta i samma kulör. Mattan kommer från Fibertone och heter Pasha i kulören antracit. Svetlan valde en matta med relativt tjock och tät lugg som ger en fantastisk komfort. Förutom att den är härligt mjuk har den också en väldigt fin lyster. Eftersom mattan har en tjock lugg valde Svetlan att inte ta bort golvlisterna.

INSPIRATIONSARTIKELl Musikstudion 1500x800 3

Att lägga en heltäckningsmatta är enklare än många tror. Så här går du till väga när du ska beställa och lägga heltäckningsmatta:

Så här beställer du din heltäckningsmatta:
• Mät rummet noggrant och lägg till några centimeter då rummet oftast inte har räta vinklar
• När du beställer en matta från Fibertone väljer du ett av de tre fasta måtten på 10, 14 eller 18 kvm
• Beställ din matta här eller hos personalen i våra varuhus. Hemleverans ingår i priset.

Du behöver:
• Dammsugare
• En måttanpassad matta
Mattkniv
Stållinjal
Dubbelhäftande tejp

Så här gör du:
• Töm rummet på möbler
• Ta eventuellt bort golvlisterna
• Dammsug och rengör golvet
• Tejpa efter kanterna, eventuellt i mitten också om rummet är stort.
• Rulla ut mattan på plats. För att slippa skära runt alla fyra sidor lägger du mattan in mot ett hörn.
• Skär till mattan med hjälp av mattkniven och stållinjalen
• Sätt tillbaka golvlisterna om du tog bort dem
• Klart!

Lästips: Öka mysfaktorn hemma med en heltäckningsmatta

Måla och betsa väggskåp

INSPIRATIONSARTIKELl Musikstudion 1500x800 2

INSPIRATIONSARTIKELl Musikstudion 1500x800 8

Matcha din inredning och förvaring

På väggen bakom skrivbordet har Svetlan sin förvaring av såväl studio som kontorsmaterial. Svetlan hade ett par gamla köksskåp från IKEA som han inte längre använder, och bestämde sig för att använda dessa till studion istället. Han skruvade upp skåpen i lagom bänkhöjd och målade in allt i samma kulör som i övriga rummet (men i snickerifärg istället för väggfärg). Ovanpå skåpen lade han en furuskiva som han betsade med en oljebets från Herdins i kulören 907 brun.

Tips! Eftersom bets inte är täckande kommer resultatet och den kulör som ytan får påverkas av hur ytan ser ut och vilket träslag det är, dvs att den faktiska nyansen kan komma att variera väldigt mycket från den som du valde ifrån färgkartan. Testa alltid på en provbit först för att se hur det slutliga resultatet och nyansen kommer att se ut. Tänk på att alltid följa träets längdriktning när du torkar, slipar, borstar eller stryker.

Det här behöver du innan du börjar:
Täckplast/papp för att skydda de ytor som ej ska behandlas
Moddlare, trasa, pensel
• Rörpinne
• Stålull 0000 för att polera ytan efter att du har strukit klart ytan
Slipkloss och slippapper
Ammoniak, vid behov om träytan är fet
Hårdvaxolja eller Vaxolja, vid behov för efterbehandling av träytan

Så här gör du:

 1. Slipa bort alla repor i träet med ett fint slippapper, här rekommenderas att använda en slipkloss och se till att all gammal färg och lack är borttaget helt.
 2. Stryk sedan med varmt vatten (kan eventuellt också behövas ett par droppar ammoniak vid feta träslag, t.ex. furu) och slipa sedan lätt när ytan är helt torr.
 3. Se till att allt slipdamm och smuts är helt borta innan du börjar betsa.
 4. Rör om ordentligt i oljebetsen.
 5. Arbeta in oljebetsen med en trasa eller moddlare och torka sedan av överskottet.
 6. Låt torka i ca 8-10 timmar i rumstemperatur. Om en mörkare ton önskas kan ytan behandlas ytterligare en gång därefter, glöm inte att först mattera underlaget lätt. Se till att allt slipdamm och smuts är borttaget innan nästa behandling.
 7. När du är nöjd med nyansen (påverkas av antal skikt du applicerar) polerar du den torra ytan (efter ca 12 timmar) med stålull 0000 om den endast ska utsättas för mindre slitage.
 8. Efterbehandla ytan med vaxolja (efter 8-10 timmars härdning) eller hårdvaxolja (efter 24 timmars härdning) om ytan kommer utsättas för normalt respektive hårt slitage.

Hos oss hittar du vax och oljor från Herdins.

INSPIRATIONSARTIKELl Musikstudion 1500x800 17

Belysningen sätter stämningen

Ett mörkt rum kräver bra belysning. Svetlan valde smart ledbelysning från Ledvance och Nordlux. I taket satte han upp kontaktskenor med flyttbara spottar som är programmerbara och uppkopplade mot Wifi och styrs via en app i telefonen. Skenans armaturer kan programmeras i samtliga tänkbara färgkombinationer, men kan också programmeras så att de följer dagsljuset. Han satte även upp ljusremsor bakom gardinskenan, vars nyans han också styr i appen.

Den steglösa och ljusterbara färgpaletten i appen gör att du har ett obegränsat val av kulörer beroende av din sinnesstämning. Svetlan väljer kulör efter vad han arbetar eller sysslar med för stunden. När han arbetar för Apple Education väljer han ofta ett dämpat kallare, vitt ljus. Med det ljuset håller han sig pigg och skärpt samtidigt som det stödjer hans fokus och koncentration på arbetet framför skärmen.

Däremot, när han arbetar med sin musik väljer han oftast ett mer kreativt och varmare ljus. Det kan då vara en djupare och mer intensiv färgton som går i rött, grönt, blått eller djupt lila. Ljuset väljer han också beroende på vad det är för årstid och tid på dygnet.

På skrivbordet står en skrivbordslampa från Nordlux. Förutom att den är snygg att se på har den flera funktioner. Den har en inbyggd steglös dimmer samt att den är utrustad med en USB kontakt, dessutom kan lamphuvudet roteras i 360 grader. Det varma behagliga ljuset från armaturen tröttar inte ut Svetlans ögon när han sitter en längre stund framför skärmen och ger ett bra ljus över ansiktet när han har digitala möten.

Kreativa lampskärmar

INSPIRATIONSARTIKELl Musikstudion 1500x800 6

Tips! Använd gamla vinylplattor och gör en originell och dekorativ belysning i rummet. Svetlan använde sig av Pendlum armatur som är enkel, flexibel och har många valmöjligheter. Hur enkelt som helst! Bara att skruva av ringen mellan glödlampan och fästet. Träsladden genom hålet på vinylplattan och skruva fast ringen för att fixera vinylplattan. Svetlan seriekopplade tre sladdar och hängde armaturerna i grupp, men det går ju lika bra att med en singelarmatur.

INSPIRATIONSARTIKELl Musikstudion 1500x800 18

Personlig dekor är pricken över i:et

Tillsammans med K-Rauta gjorde Svetlan egna dekorativa ljudabsorbenter med motiv av egenfotograferade närbilder av sina cymbaler. På det sättet uppnåddes både den ljuddämpade effekten samtidigt som rummet fick personlig konst på väggarna. För att få till textiltrycket tog Svetlan hjälp av det digitala textiltryckeriet Tobex. De arbetar med giftfria färger och ger bra personlig hjälp.

Så här gör du textiltryck:

 1. Fotografera i RAW format för att få bästa möjliga upplösning på din bild.
 2. Skicka bilden till t.ex. Tobex som printar på textilier.
 3. Skruva ihop en ram efter de mått du önskar. Vi använde oss av byggreglar och vinkelbeslag.
 4. Skruva fast gop isocover skyddsplats i ramen på ena sidan. Skär bort överflödig plast med hjälp av en mattkniv.
 5. Fyll ramen med Isover lösull, eller isoleringsplattor.
 6. Skruva fast gop isocover skyddsplats i ramen på andra sidan så att isoleringen stannar i ramen. Skär bort överflödig plast med hjälp av en mattkniv.
 7. Spänn fast tyget med textilprintet och fäst på baksidan med hjälp av en häftpistol.

Du kan även skapa en ljuddämpande effekt med akustikpanel:

Lysande virveltrumma

INSPIRATIONSARTIKELl Musikstudion 1500x800 9

Tips! Svetlans gamla virveltrumma har fått nytt liv genom att bli en vägglampa med budskapet ”Music is life” citat av Frank Zappa. Lampan är superenkel att göra. Först hängde han upp en elsladd med en lampa på en krok på väggen. Därefter hängdes virveltrumman upp så att glödlampan doldes.

Vill du renovera ett rum för att bättre kombinera dina behov och intressen? Oavsett om det är en musikstudio, hemmagym eller lekrum så hjälper våra Projektplanerare dig – hela vägen från start till klart!

Boka ett kostnadsfritt möte här!

Jessica Springfeldt musikstudion 2022-23