K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Färgen satte stämningen i hela rummet

Influencern Maria Sundberg Holm ger oss sina bästa kulörtips: Att måla eller tapetsera kan vara bland det mest effektiva sättet att ändra känslan i ett rum. Men att välja rätt kulör är inte alltid det lättaste och dessutom krävs ofta goda förberedelser och ett gott underarbete för upplevelsen ska bli riktigt bra. Något vi blev varse om när vardagsrummet på Trädgårdsgatan skulle få ny ”kostym”.

Färg som skapar stämning

Färg är den inredningsdetalj som påverkar oss och ett rum allra mest. Med den kan du skapa stämning och få människor att slappna av likaväl som den kan ha en uppiggande effekt. Färg kan även trolla med proportionerna. Den kan få ett rum att upplevas som större eller mindre, bredare eller smalare. Men kom ihåg att det inte finns några exakta regler för vad som är rätt eller fel när det kommer till färg. Smaken är olika och vad som uppfattas fult för någon kan vara otroligt vackert för någon annan.

I vårt gamla 20-tals hus var målet att skapa ett mysigare och mer ombonat vardagsrum åt våra tjejer och deras kompisar. Känslan skulle vara lugn och kulörerna gå åt det jordiga och naturliga hållet. Vi hade även sedan länge önskat återställa den bröstpanel som fanns i rummet när det byggdes. Det fick därför det bli en kombination av snickeri, målning och tapetsering när vi väl satte igång vår minirenovering.

Inspirationsartikel @tradgardsgatan6 1500x800 6

Spika bröstpanel

Efter att rummet röjts ut spikade vi en enkel men effektfull bröstpanel längs med rummets alla väggar. Panelen klättrade ca 1,2 meter upp på väggen och den skulle komma att målas medan resten upp till dekorlist skulle få en tapet som jag gått och kikat på en längre tid och nu äntligen hittat en riktigt bra plats för.

Men för att få den där silkeslena och perfekt målade bröstpanelen krävdes först ett ordentligt underarbete. Skarvar och spikhål spacklades i omgångar med Beckers snickerispackel och slipades sedan länge och noggrant tills inga nivåskillnader eller skavanker fanns kvar. Därefter fick alla lister ett lager panelgrund så att inga kvistar skulle komma att blöda igenom färgen.

Inspirationsartikel @tradgardsgatan6 1500x800 1

Vikten av bra verktyg

Redan under den här delen av arbetet valde vi att lägga några extra kronor på riktigt bra penslar och rollers, något som jag varmt förespråkar. Det spelar nämligen ingen roll hur bra och dyr färg du köper och målar med om inte verktygen är snäppet bättre. Jag har sedan länge använt penslar, rollers och tråg från Anza och jag gillar verkligen hur de lämnar minimalt med spår efter sig, ligger skönt i handen och är enkla att arbeta med. Dessutom håller de i en evighet.

Så snart detta ganska tråkiga men oerhört viktiga förarbete var färdigt började min jakt på den perfekta färgen till panelen. När jag väljer färg så brukar jag alltid ställa mig minst fem frågor som ger god hjälp på vägen:

Inspirationsartikel @tradgardsgatan6 1500x800 5

1. Rummets ljusförhållanden: Är fönstren stora eller små? Vilka väderstreck vetter de åt? Hur påverkas rummet av dagsljuset och hur reflekteras ljuset från närliggande byggnader?

2. Golvet: Är det ett ljust eller mörkt golv? Är det i trä, vinyl eller annat material? Om det är i trä, vilket träslag? Ska golvet vara som det är eller ska det också målas, slipas eller behandlas?

3. Rummets funktion: Vad ska rummet användas till? Ska det användas till koncentrationskrävande uppgifter eller vara ett mer livligt rum? Ska det upplevas rofyllt eller energiskt och ska det anpassas efter någon viss ålder eller funktionsnedsättning?

4. Fast inredning: Finns det fast inredning som jag måste ta hänsyn till? Är det exempelvis ett kök, badrum eller tvättstuga & hur nyinredda är dessa? Bör jag ta hänsyn till vissa materialval som exempelvis klinker, träslag, laminat och kakel?

5. Anpassning till befintlig inredning eller tapet: Behöver jag färgmässigt anpassa mig till några befintliga möbler? Har soffans klädsel eller en favoritfåtölj en specifik färg? Finns speciella gardiner, mattor, textilier eller väggkonst?

Hos oss krävdes ingen större anpassning till rummets golv. Rummets funktion som vardagsrum åt en något yngre målgrupp hade vi koll på och soffa, fåtölj samt några skåp som skulle få vara kvar var alla neutrala i färger och material. Om inte annat kunde även dessa målas om.

Vi hade även en tapet att utgå ifrån när vi skulle välja passande färg till bröstpanelen. Något som gjorde det hela något enklare. Med sitt enkla grafiska mönster och dova, jordiga palett av varmgrått, beige och brunt så skulle den ge en varm, lugn och ombonad känsla till rummet. Panelen ville vi måla i en matchande men något mörkare ton för att grunda rummet och göra det än mysigare.

Men det som skulle komma att ställa till det vid vårt färgval var ljuset och dess förmåga att ändra sig under dagen. Söderläget gjorde rummet varmt och gulrött under dagen medan det under morgon och sen eftermiddag/kväll blev kallare och mer blågrått då solens strålar inte nådde in. De beige och bruna toner jag gillade på de små pappersproverna i butiken drog mer åt rött och lila när jag kom hem så därför blev det viktigare än någonsin att provmåla på flera ställen i rummet innan vi bestämde oss.

Inspirationsartikel @tradgardsgatan6 1500x800 9

Inspirationsartikel @tradgardsgatan6 1500x800 8

Inspirationsartikel @tradgardsgatan6 1500x800 12

Hos K-Rauta fick jag superbra hjälp med att välja ut flera olika brunbeige kulörer som matchade fint till tapeten. Färgprovsburkar fick följa med hem vilka målades upp både direkt på väggen men även på större skivor som jag kunde flytta runt. Sedan gick jag där och tittade och funderade under både morgon, middag och kväll. När solen sken och när det var mulet och grått ute.

Till slut föll vi för ”Fågelbo 537” från Beckers med NCS S 4005-Y20R. En varm mullvadsbrun kulör som varken drar för mycket åt rött eller upplevs för gul. Den blev perfekt till tapeten och bidrar med ett harmoniskt lugn till hela rummet.

Med den matta väggfärgen från serien Living målade vi panel och golvlist och med matt snickerifärg från samma serie fick dörrfoder och pardörrar samma färg. Jag älskar verkligen dessa färger som både är lätta att måla med och ger en superfin finish. Dessutom är väggfärgen både svanenmärkt och testad av astma- och allergiförbundet vilket känns extra bra då detta blir ett rum barnen kommer spendera mycket tid i.

Ytan och upplevelsen i hela rummet blev precis som vi önskade; silkesmatt och lyxig och kulören upplevs underbart fyllig och perfekt beigebrun vart man än tittar. Ett slutresultat vi kommer vara nöjda med länge.

Inspirationsartikel @tradgardsgatan6 1500x800 4

INSPIRERAS AV fler färgtips här:

LÄS MER om vår färgbrytningstjänst här: