K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Ikea-hacks: Förvandla din Billy bokhylla

Josefine arbetar som inredare. I hennes eget hem möts man av moderna inredningsdetaljer och återbrukade möbler. Här tipsar hon om sin senaste förvandling av en riktig Ikea-klassiker.

Josefine Svensson Eklund driver ett eget inredningsbolag och den populära Instagramsidan @josefineshem. Hon är proffs på att styla hem inför försäljning och skapa fina utrymmen för offentliga miljöer och företag.
-Jag möter många olika kunder varje dag som har tidstypiska stilar att förhålla sig till. Att göra deras boende rättvisa genom att renovera huset efter dess byggnadsår är alltid roligt. I Josefines eget hem blandas harmoniska färgskalor och fina inredningsdetaljer. Men trots att stylingen ser exklusiv ut behöver inredningen inte vara dyr.
-Många minns Billy bokhyllan från 90-talet som hade en självklar plats i flera hem. Nu kan man hitta den på nästan varenda loppis, secondhandbutik och blocket-sida, berättar Josefine.
Josefine bestämde sig för att ge sin egen Billy bokhylla nytt liv. Med rätt DIY-knep kan allt förvandlas.

Läs även: 1920-30: Funkis – Funktionalismens på frammarsch!

Så förvandlade Josefine sin Billy bokhylla

Med hjälp av spackel, sandpapper, en MDF-skiva och lackfärg från K-Rauta blev Billy bokhyllan en helt ny möbel.
-Jag började med att arbeta fram en jämn yta. Jag spacklade springor och hål med snickerispackel. Sedan slipade jag bort spacklet och ruggade upp ytan med hjälp av finkornigt sandpapper. Genom att tillverka en egen sockellist av en MDF-skiva så fick Josefines bokhyllan ett helt nytt uttryck.
-Det är ett enkelt knep för att få möbeln att kännas platsbyggd och mer exklusiv. Efter att ha målat ett grundlager med häftfärg så var det dags att måla möbeln med ny lackfärg. Josefine valde nyansen Stork från Beckers lackfärg. Resultatet? Hyllan passar perfekt in i hennes fina hem.
-Det här var en extra rolig möbel att ge nytt liv till. Det är superenkelt att hitta en Billy bokhylla till superduperpris. Och så spar man på planeten genom återbruk.

Läs även: Så kan du måla om ditt loppisfynd

Josefineshem Retroprojekt 1500x800 2

Inspiration från olika tidsepoker

Inom sitt yrke möter Josefine olika inredningsutmaningar. För att få till en tidstypisk stil tar hon inspiration från bland annat Retroguiden.
-Retroguiden har gett mig mer kunskap och inspiration till mina kunders och mina egna renoveringar. Vill du också inspireras av hur svensk arkitektur och formgivning förändrades från tidigt 1880-tal till modern minimalism?

Kolla in Retroguiden och få fler tips på hur du kan förvandla ditt hem.

Josefineshem Retroprojekt 1500x800 4

Josefine tipsar: Förvandlar Ikeas Billy bokhylla, steg-för-steg

  1. Spackla springor och hål med snickerispackel.
  2. Låt torka. Slipa bort överflödigt spackel. Du kan behöva spackla en gång till om spacklet sjunker in.
  3. Rugga försiktigt upp ytan på möbeln med hjälp av finkornigt sandpapper.
  4. Torka av slipdammet från möbeln.
  5. Grunda med ett lager häftgrund, för att ge lackfärgen bättre fäste.
  6. Tillverka en sockel av din MDF-skiva. Fäst den på hyllan.
  7. Måla möbeln med lackfärg. Josefine valde nyansen Stork av Beckers lackfärg.

Josefineshem Retroprojekt 1500x800 5