K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så skapade Julia sitt lantliga drömhem

För 15 år sedan fann Julia och Carlos Khouri den 100 år gamla gården. Då var de innerstadsbor, hade ingen tidigare renoveringserfarenhet och husen var nästan fallfärdiga. Idag, 15 år senare, har de förvandlat platsen till ett lantligt drömhem. Det här är vad de lärde sig på vägen.

I den lummiga trädgården kikar det gamla huset fram med röd fasad och vita knutar. Bredvid finns ett nybyggt växthus med fönster i munblåst glas och ett gästhus byggt av lösvirke.

-Här är det alltid projekt på gång, berättar Julia Khouri. Vi gör allting själva, förutom att koppla in el och vatten.

Inspirationsartikel Julia Lantligt hem 1500x800 2

Vid sidan av hemmaprojekten driver Julia en blogg och har tusentals följare på Instagram. Bilderna på deras hem och familjens äventyr inspirerar folk över hela Sverige. Här kan man följa med när de inreder de ljusa rummen med speciella detaljer samtidigt som nya byggen pågår.

-Det finns alltid något mer att göra med gamla hus. Det mesta tar längre tid och kostar mer än vad man tänkt. Men det är spännande att få göra det till sitt eget, säger Julia.

Inspirationsartikel Julia Lantligt hem 1500x800 6

Inspirationsartikel Julia Lantligt hem 1500x800 1

Huset är byggt år 1907 och stallet och jordkällaren har anor från 1600- och 1700-talet. Byggnaderna har bjudit på en hel del skatter under renoveringarna.

-Byggnaderna berättar sin historia för oss. I jordkällaren hittade vi jättemånga gamla skor. Vi tog de till en skomakare i Gamla stan som berättade för oss att de äldsta var från 1700-talet.

LÄS ÄVEN: Få hjälp att hitta den perfekta färgnyansen

Gör inte som vi

På Julias blogg möts man av loppisfynd, vackra textilier och unika möbler. De fina bilderna gör det lätt att tro att deras hem består av unik inredning och känsla. Men det krävs både tid och planering att renovera en gammal gård. När de flyttade in för 15 år sedan var det ett stort projekt som de hade framför sig. Sedan dess har avlopp, tak och el har bytts ut. Gamla väggar har rivits och nya byggts upp på grund av tidigare fuktskador. De lärde sig mycket på vägen, men visst har de gjort misstag som de inte skulle göra om idag.

-Gör inte som vi. Vi började renovera allt samtidigt när vi flyttade in. I efterhand vet jag att det är bättre att ta ett rum i taget, och låta renoveringen ta tid. Ha is i magen, känn in huset och vad du vill göra.

Många prioritera kök och badrum när ett helt hem ska renoveras, men Julia tipsar om att börja med sovrummet istället.

-Sovrummet är det viktigaste rummet för mig. Här vill man ha det fint och rofyllt. Kök och badrum är absolut superviktiga, men det är stora projekt som kräver mycket mer planering och pengar än de andra rummen. Det är skönt att ha en plats där man kan komma undan från stöket och känna sig hemma.

LÄS ÄVEN: Inred hemmet med färg - tips för att välja rätt kulör

Måla om – enkelt knep för förvandling

Julia och Carlos och också använt sig också av små knep för att göra stora förändringar hemma. Under årens lopp har de målat om ytskikten i flera av rummen. Gamla trägolv har blivit vita med golvfärg och väggarna har blivit ljusa eller klätts med mönstrade tapeter i gammalt stuk. Det senaste projektet var när köket skulle målas om. Den sobert ljusgrå färgen, med kod NCS-kulör S 1500, kommer från K-Rauta och bytte ut en tidigare nyans som varit för lila.

-Under flera år hade vi en färg i köket som vi inte var helt nöjda med. Så onödigt, för det tog inte lång att måla om. En lördag gick åt och sen var den nya nyansen på plats. Jag älskar den färgen! Varje gång jag går förbi mitt ommålade kök får jag en mysskänsla i hela kroppen. En liten insats som gör så mycket.

Inspirationsartikel Julia Lantligt hem 1500x800 3

Men det var inte helt enkelt att hitta rätt nyans. Deras kök har ljusinsläpp från två olika håll, vilket fick färgproverna att se olika ut beroende på var de var i köket. Julia fick måla om två gånger innan det blev rätt.

-Färgen blir så olika beroende på ljus och tid på dygnet. Har man tid är det smart att måla flera färgtest på väggen och låta det vara så i några dagar innan man finner rätt nyans.

Inspirationsartikel Julia Lantligt hem 1500x800 4

Många av rummen är målade med ljusa och vita färger. Trots det känns hemmet allt annat än sterilt. För att få det att kännas ombonat inreder Julia med loppisfynd och blandar olika strukturer och textilier.

-Om man vill ha ett ljust lantligt hem är mitt tips att mixa in träslag i inredningen och jobba mycket med olika strukturer för att få till en mysig känsla. I vårt vardagsrum har vi ljust golv och ljusa väggar. Men vi har en fluffig matta och kuddar i lin och ull. Då riskerar inte rummet att kännas platt, trots att det är ljust.

LÄS ÄVEN: Måla om väggarna i 6 enkla steg

Ständigt växande

Mycket har hänt sedan de flyttade in. Julia och Carlos har fått fyra barn och gården har fått växa i takt med familjen.

-Om man inte vill flytta så får man bygga ut. Vi har fortfarande projekt som pågår parallellt. Även om jag i en idealvärld skulle vilja att vi gjorde klart ett projekt innan vi började med nästa, skrattar Julia.

Inspirationsartikel Julia Lantligt hem 1500x800 7

Sedan de tog över har den 100 år gamla gården fyllts med barn och drömmar. Platsen fortsätter att utvecklas i takt med livet. Nästa projekt i huset blir att bygga ut köket med en mindre punschveranda. Där ska de platsbygga bänkar och ha ett bord i mitten.

-Det blir en mysig plats att sitta vid och äta frukost i morgonljuset.

LÄS ÄVEN: "Vi jobbar med att förverkliga dina renoveringsdrömmar”

Julias 4 tips - så här väljer du rätt färgnyans:

  • Nöj dig inte bara en färgkarta och färgprover när du ska välja färg. Ta hem provburkar och måla färgerna på ytan så ser du bättre hur det blir.
  • Måla de olika nyanserna på en större yta väggen. Men måla de inte för tätt bredvid varandra. Då blir det svårare att föreställa sig resultatet.
  • Om du har ljusinsläpp från olika håll i ett rum, så som vi hade det, så kan du måla de olika nyanserna på två olika ställen, så att du ser hur färgen beter sig I förhållande till ljuset.
  • Ifall du har tid så låt färgerna vara i ett dygn innan du bestämmer dig. Då får du också en bild av hur det ser ut under olika tider på dagen.

Är du också mitt i en renovering? Eller vill du ha hjälp att komma igång med dina projekt? Boka ett möte med en projektplanerare och få kostnadsfri hjälp hela vägen. Läs mer här.