K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så här målar du om dina möbler

Har du någonsin funderat på vad en burk färg kan göra för en sliten möbel? Idag är det många som återbrukar loppisfynd och inredning genom att ge möbeln en ny finish. Men det finns fallgropar som du bör undvika. Peter Grote, K-Rautas kategorichef för färg, går igenom vad du kan tänka på och Bloggaren Maria Sundberg Holm målade om ett vitt träskåp till vackert grått.

Ett gammalt skåp med slitna kanter, köksstolar som börjar se ledsna ut och ett bord som har varit bortglömt i flera år. Oavsett vad du har för möbler hemma så kan de snabbt få nytt liv med hjälp av några penseldrag.

-Det har blivit allt vanligare att man återbrukar sina möbler istället för att köpa nytt. Och det kan lyfta ett helt rum, menar Peter.

Bloggaren Maria Sundberg Holm målade exempelvis om ett vitt träskåp till vackert grått. Det kan se enkelt ut, men det krävs mer än bara färg för att få till en bra yta. Peter har listat 3 viktiga steg för att du ska få till ett så bra resultat som möjligt.

LÄS ÄVEN: Verktygen du behöver för att måla inomhus

Steg 1: hitta rätt verktyg

Utgå alltid från vilken typ av möbel du har framför dig och studera vad den är i för skick. Se om den lackad, har sprickor och vilket material den är byggd i. Det påverkar vilka verktyg du behöver och hur förarbetet ser ut.

-En trämöbel kräver ofta att du måste slipa och rengöra ytan innan du börjar. Du kan även behöva skrapa bort oönskade detaljer från möbeln. Detsamma gäller för möbler i metall. Men med metall ska du också tänka på att kika efter rost. Om du hittar rost kan du behandla det med primers. Både metall- och träytor går att måla med snickerifärg. Däremot ska man vara extra försiktig med plastmöbler.

-Plast kan reagera olika beroende på om det är mjuk plast, hård plast eller om den är extra oljig. Be därför om expertråd innan du börjar måla en plastmöbel. Du kan få hjälp av våra säljare och Projektplanerare i varuhusen.

Var även uppmärksam på om din möbeln har några metalldetaljer som lås, handtag och andra beslag. De bör man skruva bort innan man börjar måla.

-Det går att täcka för de med markeringstejp för att inte få färg på dem, men det är säkrare att ta bort de tills möbeln är målad. Då kan du dessutom passa på att behandla metalldetaljerna med puts.

Oavsett vilken möbel du ska måla om så är det viktigt att unna sig kvalitetsverktyg.

-Ha rätt utrustning när du börjar, det gör jobbet roligare och resultatet blir bättre. En riktigt bra pensel kan du använda flera gånger, den är lätt att sköta och lätt att tvätta. Man ska inte snåla.

LÄS ÄVEN: Renovera lägenheten snyggt på liten budget

Inspirationsartikel Måla möbler 1500x800 1

Steg 2: tvätta och slipa

Det är vanligt att många fuskar med förarbetet och går direkt till att börja måla. Men Peter menar att förarbetet är A och O.

-Det är lätt att bli för ivrig och att det går för snabbt. Men förarbetet med att tvätta möbeln och slipa den är viktigt. Det är förarbetet som ger slutresultatet. Det kommer påverka hur färgen sitter och vilken finish du får.

Börja med att möbeln på täckpapp så att du slipper smutsa ner rummet. Sedan kan du tvätta rent ytorna. Det gör du enklast med en microfibertrasa, svamp och målartvätt för inomhusbruk. Om du finner några sprickor eller ojämnheter i möbeln kan du behöva spackla innan du börjar slipa och måla.

-Ifall du vill ha en fin, jämn yta så kan du spackla sprickorna. I så fall rekommenderar jag att köpa en japanspackel. Men om du är ute efter patina och en sliten finish kan du låta sprickorna vara kvar och använda heltäckande färg över. Efter tvätt och eventuell spackling är det dags för slipning. Det kommer göra att färgen fäster bättre på materialet.

-Det räcker med att slipa med vanlig slipkloss. Om du klarar dig utan slipmaskin så slipper du mycket damm.

När du har slipat så se till att torka av slipdammet med en trasa.

Steg 3: dags att måla

Nu börjar det roliga; din möbel kommer att förvandlas fort med ny, fräsch färg. Börja med en bra grundfärg.

-Det finns möbler där ytan är så pass bra att man inte behöver grundfärg. Men jag brukar rekommendera det för att få det bästa resultatet.

Inspirationsartikel Måla möbler 1500x800 3

Grundfärgen gör att materialet under inte lyser igenom eller syns om något skaver på färgen i ett senare skede. Det är extra viktigt om möbeln har en mörk botten, då behöver den målas åtminstone två gånger, torktiden brukar vara ungefär 12 timmar.

-Tumtricket är ett smart knep för att se om det är dags för nästa omgång. Sätt tummen på möbeln när du tror att färgen har torkat och vrid den försiktigt. Om du inte får färg på fingret och inget skaver bort så är det torrt och det är okej att måla nästa lager.

Slutresultatet kommer också påverkas av om du har valt en matt eller en blank färg. Och om du vill lacka möbeln efteråt eller inte.

-Det är en smaksak. Men tänk på att lack skyddar möbeln, det skapar en blankare yta som är lättare att torka av. En matt färg skapar en lugn känsla. Blankare färger är tåligare, men ger fler reflektioner och är mindre förlåtande om du har fuskat med grundarbetet.

LÄS ÄVEN: Så skapade Julia sitt lantliga drömhem

Inspirationsartikel Måla möbler 1500x800 7

Skapa din egen kulör

Idag är du inte längre begränsad till ett bassortiment av färger. Du kan få exakt den kulör du behöver med hjälp av färgexperterna på K-Rauta.

-Ta med dig något som bär den kulören som du vill kopiera. Alla varuhus har en färgskanner som läser av vilket NCS-nummer färgen har. Vi skannar av färgkoden och blandar till din personliga färg som kommer att matcha perfekt.

På det viset kan du exempelvis matcha möbler med väggfärgen i ett rum. Trots att det handlar om olika färgtyper; snickerifärg och väggfärg.

-Det är verkligen ett spännande sätt att inreda på. Du kan låta olika detaljer ha samma kulör; som en byrå, en vägg, hyllor och stolar. Det skapar en lekfull och enhetlig känsla i rummet.

Inspirationsartikel Måla möbler 1500x800 5

Färgerna i K-Rautas huvudsortiment är från Beckers. De är vattenbaserade vilket innebär att de är mer miljövänliga och har inga lösningsmedel i sig.

-Det gör det också skönare för dig som målar, du slipper den starka lukten och de kemiska ångorna som färg hade förut.

Med rätt verktyg, rätt färg och noggrant förarbete kommer dina möbler snart att kännas som nya. Till och med bättre än nya.

-Allt i ditt hem blir unikt. Det är dessutom ett smart och billigt alternativ till att köpa helt nytt, och du slipper allt slit och släng. Att bevara och spara det som redan finns, det sparar på miljön.

LÄS ÄVEN: “Projektplaneraren Maria sparade oss tid och pengar”

Inspirationsartikel Måla möbler 1500x800 2

Inspirationsartikel Måla möbler 1500x800 4

3 steg - måla om din möbel

1.Studera möbeln och materialet. Trä och metall kan målas med snickerifärg. Om möbeln är rostigt; behandla rosten med primer. Om möbeln har metallbeslag; skruva bort dem före målning för att skydda dem från färgen.

2.Förarbete. Tvätta möbeln med inomhustvätt, microfibertrasa och svamp. Spackla möbeln om du finner sprickor, för en slät yta. Slipa med slipkloss för att färgen ska fästa och var noggrann med att torka av slipdammet efteråt.

3.Måla. Använd grundfärg för bra täckning. Välj sedan en matt eller blank kulör och måla med kvalitétspensel.