K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Måla från grunden

Färgens uppgift är att skydda och försköna, men ingen färg klarar att skydda fasaden om inte förutsättningarna är de rätta. Att måla ditt hus från grunden innebär att du systemmålar fasaden, det vill säga målar huset i tre olika steg. Det kan kännas som en lång process – men håll ut, det fina resultatet är något du kommer kunna ta del av många år framöver.

Tänk på att nytt trä som ska täckmålas måste skyddas mot solljus så snart som möjligt. Träytan blir nämligen försvagad redan efter en kort tids exponering utomhus. Det medför försämrad hållbarhet för flertalet färgtyper.

Rebuild1

Impregnera mera

Starta projektet med att impregnera trärena ytor med grundolja för att skydda fasadens mest utsatta delar som skarvar och ändträ. Oljans uppgift är att tränga in i träfibrerna och ger ett effektivt skydd mot vattenupptagning och minskad risk för sprickbildning i trä och färgskikt. Grundoljan är även en hejare att skydda mot träets värsta fiende: röta, mögel och blånad.

Grunda grundligt

Steg två blir således att stryka på grundfärg för att ytterligare skydda träet och motverka fuktupptagning. Grundmåla alla ytor, följ torktiderna och rekommendationerna för den färg du valt. Sprickor som är större än två millimeter rekommenderas att lagas med målarfog efter att du grundmålat. Är du en person som saknar tålamod när färg torkar? Se till att köpa en grundfärg som är specialutvecklad att torka snabbt så hinner grundmåla och täckmåla samma dag.

Rebuild4

Måla utan att snåla

Nu har vi kommit till momentet som vi sett fram emot, din fasad ska bli med färg. Härligt!

Var noga med att stryka på rikligt med färg, att snåla och måla för tunt kommer inte göra din fasad lyckligare. Måla uppifrån och ner, se till att färgen täcker överallt, var extra noga vid skarvar och ändträ. Använd en fasadfärg som är särskilt utvecklad för att skapa en motståndskraftig yta och som även ger bra skydd mot svartmögel.

Rebuild13

Rebuild6

Checklista: När kan jag måla?

•Måla under sommarhalvåret (månader utan -r brukar vara ett tips att gå efter)

• Invänta en period med torrt väder och jämn temperatur

• Måla inte när det finns risk att dygnstemperaturen och yttemperaturen sjunker under 7 °C

• Måla inte när det regnar då regnet kan göra ytan matt och fläckig

• Måla inte på kalla eller solheta ytor

Checklista: Vad behöver jag?

Stege eller ställning

• Krok till färgburk

Penslar och roller

Maskeringstejp

Grundolja

Grundfärg

Täckfärg

Penseltvätt

Handskar, skyddsglasögon och skyddsplast

Målarfog

Rebuild8