K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Måla om väggarna i 6 enkla steg

I den här guiden har vi sammanställt hur du målar om väggarna hemma i 6 enkla steg. Här får du tips och råd kring vad du ska tänka på när du målar om och vilka verktyg du behöver för ett snyggt och hållbart resultat. Låt dig inspireras, ledas och läras för ett nyare hem!

1. Förarbete – undersök väggarnas yta

För att få ett så bra resultat som möjligt när du är klar och har dragit det sista penseldraget är förarbetet viktigt. Med ett noggrant förarbete innan du målar får du ett snyggt men också hållbart resultat. Börja med att ta reda på hur väggen du tänkt måla är behandlad.

Är väggen målad eller tapetserad?

Om väggen är målad räcker det med att du spacklar igen eventuella hål och skador. Slipa därefter de spacklade ytorna med ett fint slippapper. Är väggen istället tapetserad ska du spackla igen skarvarna mellan tapetvåderna och sedan slipa med ett fint sandpapper för att få en jämn och fin yta. Ett alternativ är att använda en så kallad väggtäckare. Produkten kommer på rulle och sätts enkelt upp med lim på väggen eller i taket och ersätter spackling med besvärande slipdamm.

Du kan även använda tapetlösning för att ta bort tapeten helt. Detta innebär att du får mer underarbete men det är också en lösning.

Kulörer i bild är, Fri 889 (vägg) och Lekfull 888 (skåp):

Artikel färg 1500x800 1

2. Dags att välja väggens färg

En bra utgångspunkt är att utgå från vad du tycker om. Men tänk också på rummets storlek och hur många fönster det finns. Färgen förändras beroende på ljuset och ljusinsläppet i rummet. Med hjälp av olika kulörer kan du få rummet att kännas större eller mindre, varmare eller kallare. Beckers har ett stort utbud av kulörer och färgtyper - för att du ska kunna hitta just din favorit oavsett om du ska måla om dina innerväggar eller fasaden.

När du väljer kulör bör du tänka på att den ser annorlunda ut på en större yta jämfört med färgprovet. Därför rekommenderar vi att du köper provburkar med ett par olika kulörer som du tycker om och testmålar en del av väggen. Om du vill ha tips på vad du ska tänka på när du väljer färg får du gärna läsa vår artikel Inred med färg – tips för att välja kulör. Om du inte lyckas hitta rätt färg så kan du alltid använda dig av vår tjänst i butikerna där vi bryter din färg så att du får önskad kulör.

Inspirationsartikel Måla om väggarna i 6 enkla steg 1500x800 1

3. Välj rätt verktyg

För att måla om väggarna enkelt och snabbt är roller ett bra val. Det finns flera olika typer av rollers och vilken du ska välja beror på vilken yta du vill ha på väggen. En roller med lång lugg ger väggens yta struktur medan en roller med kort lugg ger ett slätt resultat. För att måla längs med tak och golv samt runt dörrar, fönster och eluttag använder du en mindre pensel. Hos Anza hittar du pålitliga penslar i flera olika storlekar, oavsett om du planerar att måla om inomhus eller utomhus. Deras penslar är anpassade för flera olika typer av målarfärg och erbjuder god ergonomisk funktion.

Om du är osäker på vilka verktyg som krävs vid din ommålning kan du läsa mer i artikeln Verktygen du behöver för att måla inomhus.

Artikel Måla 1500x800

4. Städa och tvätta av väggen

Börja med att borsta bort damm från väggarna. Om väggarna är mycket smutsiga kan du tvätta dem med en målartvätt som effektivt tar bort smuts och fett från väggen. Följ anvisningarna på förpackningen och skydda golvet med en täckpapp. Innan det är dags att måla väggen använder du maskeringstejp för att maskera lister, foder och eluttag.

Inspirationsartikel Måla om väggarna i 6 enkla steg 1500x800 3

5. Måla väggarna

Först grundar du med ett lager grundfärg, därefter stryker du två gånger med täckfärgen. Många gånger ser det bra ut redan efter första strykningen men för att få ett fint och jämnt slutresultat ska du alltid måla två gånger. Torktiden varierar och vilken torktid just din färg har hittar du på färgburken.

6. Njut av resultatet

När väggarna är dammtorra kan du ta bort maskeringstejpen och täckpappen. Sen är det bara att ställa tillbaka möblerna och inreda rummet på nytt.

Hoppas att tipsen gav dig matnyttig kunskap! Om du skulle vilja ha mer hjälp så kan du boka en tid med någon av våra Projektplanerare. Så hjälper de dig med alltfrån materialval till inspiration.

INSPIRATIONSARTIKEL Cillas barnrum header 876x640 3

Lästips: Förvandla barnrummet med färg

Se förvandlingen i barnrummet - från en vit och alldaglig hörna till en fantastisk regnbågshörna!

Klicka här
Färg column layout

Färg & målarverktyg

Här hittar du allt för ditt målarprojekt.

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Våra unika vårkulörer header 876x640 kopiera

Mer inspiration

Här har vi samlat råd och guider för dig som vill förändra med färg.

Klicka här