K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Måla träfasad

Är det dags att måla om? Att måla om din husfasad har många fördelar, det reducerar faran för att mögel och alger fäster i fasaden vilket i sin tur leder till att träet ruttnar. Att huset väcks till liv igen är för många också ett stort plus. För att detta projekt inte ska kännas för stort och oövervinnligt vill vi vara en hjälpande hand på vägen. Här får du våra fyra bästa tips på hur du går tillväga, steg för steg, för att nå dit – till ditt drömhus.

Tänk på att om du byter kulör bör du hålla dig till samma färgsystem som huset haft tidigare. Är fasaden exempelvis tidigare målat med slamfärg bör du hålla dig till det. Det finns ett par olika färgsystem som du kan byta sinsemellan, men då bör du vara helt säker på din sak. Är du osäker, rådfråga våra experter så ska vi kunna guida dig rätt!

Först ut - vid målning av husfasad är ett gediget förarbete viktigt och är grunden till ett lyckat slutresultat. Cirka 80 procent av arbetstiden går åt att tvätta, slipa och laga innan du målar – så var noggrann och låt det ta tid så får du en fasad som håller sig fin i flera år.

Renew3

1. Täcka och tvätta

Börja med att täcka in fönster, tejpa på ytor du inte vill måla och lägga ut skyddsplast på marken närmast fasaden. Du har nog med saker att stå i än att skrapa bort färg som kommer på fönster. Skölj av fasaden med vatten och använd sedan utomhustvätt, var noga med att alltid följa rekommendationer på förpackningen. Låt medlet verka, skölj bort med rikligt med vatten. Ha inte för högt tryck om du använder högtrycksspruta då det kan skada träet. Om det finns alger och mögel på träet bör du lägga på ett alg-och mögelmedel.

Renew7

2. Undersök träet

Innan du tar dig an målandet behöver träet undersökas. Är det fuktigt eller mjukt? Kontrollera genom att sticka med en kniv eller skruvmejsel på olika punkter på huset, speciellt vid skarvar och ändträ. Är det skadat behöver det bytas innan du målar.

Skrapa bort gammal färg som sitter löst eller flagar. Om det är blåsor och sprickor eller om färgen är målad i tjocka lager bör du ta bort all färg. Använd värme, skrapa eller färgborttagningsmedel.

3. Grunda med olja och färg

Dags att ta till penseln! Men vi är fortfarande kvar i förarbetet. Börja med att använda grundolja på skarvar och ändträ, låt torka och ta bort överflödig olja efter 30 minuter. Grundmåla sedan alla ytor, följ torktiderna och rekommendationerna för den färg du valt. Sprickor som är större än två millimeter lagar du med målarfog efter att du grundmålat.

Checklista: När kan jag måla?
• Måla under sommarhalvåret (månader utan -r brukar vara ett tips att gå efter)

• Invänta en period med torrt väder och jämn temperatur

• Måla inte när det finns risk att dygnstemperaturen och yttemperaturen sjunker under 7 °C

• Måla inte när det regnar då regnet kan göra ytan matt och fläckig

• Måla inte på kalla eller solheta ytor

Renew12

Renew6

4. Klara, färdiga, måla!

Nu har vi kommit till momentet som vi sett fram emot, din fasad ska bli med ny färg.

Var noga med att stryka på rikligt med färg, att snåla och måla för tunt kommer inte göra din fasad lyckligare. Måla uppifrån och ner, se till att färgen täcker överallt, var extra noga vid skarvar och ändträ. Låt färgen torka ordentligt innan du stryker på det andra lagret, följ alltid rekommendationerna på burken.

Renew10

Checklista: Vad behöver jag?
Stege eller ställning Färgskrapor
Borste eller kvast Skruvmejsel
Kniv
Kraftig spik
Krok till färgburk
Sandpapper och slipkloss
Penslar och roller
Skyddsglasögon
Andningsskydd
Handskar
Maskeringstejp Skyddsplast
Grundolja Grundfärg
Täckfärg Målarfog
Penseltvätt Färgborttagning
Utomhustvätt
Alg och mögelmedel
Lågtrycksspruta Tvättsvamp och hink

Ta hjälp av våra Projektplanerare
Hur många liter färg behöver jag för att måla om huset? Hur räknar jag ut mängden klinkers till badrummet? Ska det vara matt, halvmatt eller blank färg i fönsterkarmarna? Givetvis får du även en offert så du vet vad det kommer att kosta. Allt detta kan Projektplaneraren hjälpa dig med.

Renew13