K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så behandlar du fasaden före målning

Ska du måla om huset? Det finns en hel del saker som är viktiga att ta i beaktning för att få det bästa slutresultatet. En bra förberedelse innan målningen ger bättre förutsättningar till att lyckas! Så här gör du.

Att måla om fasaden tar tid och kostar en del pengar. För att arbetet ska stå sig kvalitetsmässigt i så många år som möjligt är det viktigt att du tar förberedelserna på samma allvar som själva målandet. Ju bättre förberedd fasaden är, desto länge håller resultatet.

Förberedelserna görs dels för att kontrollera underlaget. Har du exempelvis skador som måste repareras? Dels för att färgen ska fästa ordentligt.

Passa även på att ta reda på vilken färgtyp som har använts när man målat fasaden förra gången - helst bör man hålla sig till samma färgsystem igen även om man byter kulör. Ska du byta färgsystem måste du se vilka olika system som fungerar tillsammans, alternativt måste all gammal färg bort innan du målar på med ny.

behandla fasaden, måla fasaden

Förbered fasaden inför målning

Hur du ska förbereda fasaden beror till stor del vad du har för fasadmaterial, men också på vilken färg den eventuellt har målats med tidigare. Om du har en obehandlad träfasad som stått ett tag och grånat ska du exempelvis borsta den med stålborste, medan den som har en tidigare målad träfasad måste tvätta den och skrapa bort löst sittande färg.

Nedan följer råd för olika typer av fasad.

Så behandlar du fasaden före målning 2

Förbered obehandlad träfasad

 • Undersök fasadens status. Har den börjat gråna bör du första borsta av ytan med en stålborste innan du grundmålar. Behöver du foga, slipa eller gömma skruvskallar är det också nu som du gör detta.
 • Utöver ovanstående steg behöver du inte göra så mycket annat än att se till att ytan är ren och täcka de detaljer och områden som du inte vill ska riskera få färg på sig när du målar, exempelvis husets fönster.

Förbered målad träfasad

 • Undersök fasadens status. Se över om det finns rötangrepp, skador och annat och åtgärda i så fall dessa först. Är du osäker på fuktkvoten i träet kan du testa denna med hjälp av en fuktmätare. Trä med en fuktighetskvot på mindre än 16 procent är friskt och kan målas, men handlar det om rötskador känner du att träet är mjukt. Har fasaden istället problem med alger kan du tvätta av dessa områden med algtvätt. Likaså finns det särskild mögeltvätt.
 • Tvätta därefter hela fasaden med vanlig målartvätt och spola av med vattenslang.
 • Skrapa bort flagnad och löst sittande färg medan ytan fortfarande är våt.
 • Skölj bort färgrester.
 • Låt ytan torka ordentligt.
 • Tänk också på att täcka alla delar som inte ska målas om du inte vill riskera att få färg på dem, exempelvis fönsterbleck och fönster.

Så behandlar du fasaden före målning 1

Förbered putsfasad

 • Undersök fasadens status. Har du lös puts eller skador i fasaden bör dessa åtgärdas först. Har du alger eller mögel ska även dessa åtgärdas, och då med lämpligt rengöringsmedel.
 • Tvätta hela fasaden med målartvätt och skölj av med vattenslang. Skrapa bort löst sittande färg.
 • Skölj igen med vattenslang.
 • Låt torka ordentligt. Under tiden kan du täcka alla detaljer och områden som du inte vill att det ska komma färg på när du sedan målar, exempelvis fönster och plåtarbeten

Med alla förberedelser på plats är du redo att börja måla ditt hus. Är det inte målat sedan tidigare måste du först grundmåla det. Därefter målar du på med täckfärg

Om du behöver hjälp och stöd i din ommålning går det alltid fint att boka en tid med någon av våra projektplanerare. De kan även hjälpa dig att bryta din färg, precis efter dina önskemål.