K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Välj vinterns trendkulör – ”Så skapar du ett lugn med gråa toner"

Grått är en av vinterns trendiga kulörer för 2022. De harmoniska tonerna skapar ett avslappnat och ombonat hem. Men hur vet du att du väljer rätt grå ton till just ditt hem? Och passar grått i alla rum? Inredaren Jessica Springfeldt ger sina bästa tips.

Inspirationsartikel Grått är flott 1500x800 5

Jessica Springfeldt arbetar som inredare och bor i ett sekelskifteshus från år 1906. Hemma hos henne fylls rummen av konst, växter och en och annan färgklick. Men basen går i gråa mjuka toner.

-Den gråa kulören är klassisk och tidlös och skapar ett lugn inom oss människor, berättar Jessica.

Hon är inte förvånad över att vinterns mest trendiga färgscheman går i grått. Under den kyliga årstiden längtar vi efter mörka, mustiga färger.

Inspirationsartikel Grått är flott 1500x800 1

Idag har den grå kulören bytt ut de vita väggarna i allt fler hem. Färgen kan nämligen binda ihop en spretig inredning och blir en skön fond till det du har på väggen. Jessica har själv valt att måla om sitt bibliotek. En vit platsbyggd bokhylla från 30-talet har fått en grå nyans.

-Jag målade bokhyllan i samma grå kulör som rummets väggar. Den monokroma färgsättningen gav en lyxig känsla. Hela rummet förvandlades från kallt och hårt till en lugn ombonad plats. Böcker, konst och andra detaljer poppar mot det mörka grå och gör hela inredningen spännande. Vi har stora fönster och rummet ligger i söderläge så det upplevs inte som kallt utan mysigt och ombonad.

Läs även: Färgtrender – måla om hemma

Inspirationsartikel Grått är flott 1500x800 6

Svartvit fotokonst gör sig mycket bra mot gråa väggar. De svarta ramarna ger ett elegant och tidlöst intryck.

TIPS: Finn rätt grå nyans för ditt rum

Men det finns en del saker att tänka på innan du målar om. Det gäller att hitta rätt nyans till rätt rum, så inte känslan blir för steril.

Många väljer en neutral grå kulör vilket innebär att kulörens NCS-kod slutar på N. Men i fel utrymme kan den upplevas som kall och nästan blåtonad. För en varmare ton behöver du ha en grå nyans som en NCS-kod som slutar på Y och/eller R. NCS systemet utgår från fyra kulörta elementarfärger, rött, gult, grönt och blått samt de två okulörta vita och svarta. NCS betyder Natural Colour System och beskriver hur olika kulörer ser ut, baserat på hur vårt synsinne uppfattar färger. Jessica förklarar.

-Allt beror på ljusinsläppet och i vilket väderstreck som ditt rum ligger i. Om rummet du ska måla om ligger i norrläge bör du använda en varmare grå med en NCS-kod som slutar på Y och/eller R. Men om du har ett rum i söderläge där mycket sol flödar in så kan du använda dig av en neutral grå eftersom den varma känslan ändå flödar in. Alternativt välja en kall grå med blått och/eller grönt i. Den grå kulören jag valde till min bokhylla heter NCS S 4500-N. det betyder att den är 45 % svart och att den är neutral, ingen kulörthet.

Läs även: Se mer av vinterns kulörer

Så hittar du rätt på färgkartan

Det kan vara knepigt att finna rätt grå nyans av att bara titta på en färgkarta. De varma tonerna som slutar på Y och/eller R ser ofta beiga eller bruna ut på färgkartan. För att vara säker på att det blir rätt grå kulör till rätt rum bör du provmåla flera nyanser på väggen. Måla inte färgprovet på endast en vägg i rummet, utan måla nära fönstret, vid lister och nära dörren. Då ser du hur färgen beter sig beroende på ljusinsläppet.

-Du ska ändå måla om så du behöver inte vara orolig för att du målar lite för mycket med provfärgen. Hellre för mycket än för lite, om du målar en liten fyrkant stort som ett färgprov från butiken på väggen är det omöjligt att se hur det färdiga resultatet kommer bli. En kulör på en större yta upplevs som mer färgstark än på en liten yta.

Ett litet rum som målas mörkare bör även få ha rätt belysning. Här kan du välja att använda dig av flera olika typer av ljuskällor.

-Om du vill ha ett mörkt grått rum ger spotlights en effektfull, dramatisk ljussättning. Ett litet mörkt rum kräver flera ljuskällor. Medan ett ljust, grått rum inte behöver lika mycket belysning.

Läs även: Julias drömhem – ”Att måla om är en enkel förvandling”

Passar grått i alla hem?

Passar grått endast under den kalla årstiden, eftersom den är vinterns trend? Nej, grått är en tidlös, klassisk kulör som ger ditt hem en lugn bas även under våren och sommaren.

Inspirationsartikel Grått är flott 1500x800 2

"Addera kulörer du gillar mot det grå. Färgstarka accentfärger eller mjuka pasteller är upp till dig och passar alla fint ihop mot det grå."

-Det är även härligt att se de gröna tonerna spira mot det grå när våren kommer.

Det gråa passar alla typer av hem. Från moderna lägenheter till gamla, lantliga hus. Vill du inte måla om ett helt rum, kan du måla om en byrå, en hylla eller en annan möbel för att ge ditt hem nytt liv.

Så vilken grå kulör passar just ditt hem? Kom till ditt närmaste varuhus så hjälper vi dig hitta rätt.

Mer färginspiration? Klicka här!