K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Tvätta träfasad

Så snart utomhussäsongen är här och plusgraderna kryper uppåt på termometern är det perfekt läge att tvätta huset utvändigt. Fördelarna är många men att din käraste ägodel kommer se nymålat ut efter en tvätt är argument nog för att ställa sig på stegen och börja skrubba. Sätter du av några timmar med noggrann tvätt reducerar du faran för att mögel och alger fäster i fasaden vilket i sin tur leder till att träet ruttnar. Du har allt att vinna på att tvätta huset och här får du några goda råd på vägen.

Täcka med skyddsplast

Ett första steg som många har tendens att glömma bort – skydda husets ögon! Medel i utomhustvätt kan ha en etsande effekt på glas och ge gråa märken som är svåra att få bort. Det är därför viktigt att täcka in fönstren med skyddsplast innan du tvättar fasaden för att bibehålla fönstrens glans och finish.

Refresh8

Tvätta och applicera

Använd rent, kallt vatten för att skölja av fasaden. Applicera sedan utomhustvätt med hjälp en svamp, borste eller skumspruta. Låt medlet verka i cirka 15 minuter – men följ rekommendationerna på förpackningen. Ett tips är att använda rengöringsborsten från Ryobi med ett teleskopiskt skaft som når upp till 1,4 meter.

Refresh5

Skölja fasaden

Dags att skölja bort tvättmedlet. Använd rikligt med vatten och det är viktigt att inte ha för högt tryck om du använder en högtrycksspruta då det kan skada träet. Rikta vattenstrålen längs med fasaden istället för rakt mot ytan så att smutsen inte trycks in i träet. Finns det alger och mögel på träet bör du lägga på ett alg- och mögelmedel också. Medlet behöver inte sköljas bort. Följ instruktionerna på förpackningen.

Njut

Ta en kopp kaffe – njut en stund av ditt arbete. Ditt hus (hoppas vi) ska nu se skinande ut och kommer så göra under resten av sommaren. Bra jobbat!

Tänk på att tvätta fasaden minst vartannat år så minskar du risken för alg- och mögelpåväxt. Beskär eller flytta buskar som står nära fasaden så sol och vind kommer åt. Passa på att tvätta staket, räcken och terrasser när du ändå tvättar fasaden så håller även dessa sig fina längre.

Refresh10

Behöver du fler tips om att måla om din fasad? LÄS HÄR!