K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Verktygen du behöver för att måla inomhus

Vilka verktyg är det viktigt att du har hemma när du ska måla inomhus? Här listar vi alla verktyg och vad de ska användas till. Med denna checklista i bakfickan slipper du vända tillbaka till varuhuset för att du glömt något när du står redo för att börja måla. Vi går även igenom förberedelserna.

Har det blivit dags att måla om hemma? Slitna väggar med fläckar drar snabbt ner intrycket av hemmet. Lite ny färg på väggar och tak gör ofta att hemmet känns som nytt. Det är inte för inte som de flesta målar om det första de gör när de flyttar in i sitt nya hem. Men att måla om kan även vara ett sätt att få nytt liv i ett hem där du redan bott ett par år.

Innan du sätter igång och målar väggar och tak inomhus bör du kontrollera att du har rätt verktyg och produkter på plats, samt att du har förberett ytorna. Förberedelserna listar vi i de fem första punkterna nedan. Längre ner hittar du en lista med alla viktiga verktyg som du behöver när det väl är dags.

  1. Flytta undan möbler - Se till att du har fria ytor i rummen som ska målas genom att flytta ut skrymmande möbler. Täck även golv och andra ytor så att du inte smustar ned när du förbereder och innan du börjar måla. Du hittar, exempelvis, skyddspapp i vårt stora utbud.
  2. Silikon - Behöver du förbättra med byggsilikon någonstans, om du exempelvis ska måla ett badrumstak? Eller med byggfog i övriga rum eftersom den är övermålningsbar. Passa på att göra det innan du börjar måla så att silikonet/fogen hinner härda ordentligt. Likaså gäller spackel. Har du skador på väggarna bör du spackla dessa ett dygn innan du målar så att spacklet hinner torka och du kan slipa det.
  3. Täckplast - De möbler du inte har flyttat ut ur rummet bör täckas. Likaså bör du täcka golv i närområdet kring de områden där du tänkt måla, exempelvis längs med väggar - alternativt hela golvet om det är innertaket som ska målas.
  4. Maskeringstejp - Med hjälp av maskeringstejp kan du skydda detaljer som du inte vill att det kommer färg på, exempelvis lister. Du kan även använda den till att fästa täckplasten. Glöm inte att ta bort all tejp innan färgen har torkat, annars riskerar den att dra loss färg från ytan.
  5. Rengöra innertak - Innan du börjar måla innertaket är det viktigt att du rengör det. Det finns särskilda rengöringsmedel avsedda för detta som du inte behöver skölja av efteråt. Men det finns även målartvätt som måste sköljas. Skölj då noggrant. Du kan även behöva rengöra väggarna innan du börjar måla och då gäller samma instruktioner där som för taket. Likaså behöver du ofta rengöra innerpanel innan den målas.

DSC1696

Är du helt redo nu?

När du valt väggfärg, rengjort taket med målartvätt och förberett alla ytor är du redo att börja måla. Men vilka verktyg kommer du att behöva? Genom att säkerställa att du har alla verktyg på plats i god tid, slipper du onödiga vändor tillbaka till ditt varuhus.

Har inte din bil tillräckligt med plats så kan du alltid boka ett lånesläp hos oss, antingen online eller i närmsta byggvaruhus.

Om färgen känns knepig att välja och du känner att du aldrig hittar riktigt helt rätt så har vi tjänsten färgbrytning hos oss. Där bryter vi din färg till önskat kulör!

DSC9631

Teleskopsskaft

När du ska måla tak är inte stege bästa valet. Välj hellre att köpa till ett teleskopsskaft till rollern så att du kan förlänga den. På så vis kan du göra långa, fina drag med rollern och du skonar samtidigt ryggen.

Pensel

Förutom en bra roller behöver du även ett set penslar. Penseln använder du till att måla områden där det är svårt att komma åt med rollern, exempelvis närmast taket och i hörn. Vilken pensel ska du då använda vid målning inomhus? Använd en ganska liten pensel så att du lätt kommer åt. Välj gärna en av lite högre kvalitet som inte släpper ifrån sig strån. Vi har set som du kan köpa med penslar i tre olika storlekar som är lämpliga för inomhusmålning.

DSC0949

Stege

Förutom teleskopsskaft är det även bra att ha en stege eller en arbetsbock. Den lämpar sig framför allt bra när du exempelvis ska sparmåla hörn med pensel eftersom du kommer åt och ser ordentligt. Den kan även komma till nytta när du ska förbereda och sätta maskeringstejp på sådant som foder och lister.

Rengöring av pensel

När du har målat klart är det viktigt att du noggrant rengör pensel och roller. Ska du bara ta en kort paus i målandet kan du lägga dem i en påse och se till att det inte kommer in luft i den. Men ska du ta en längre paus i målandet, eller om du är klar, bör du rengöra alla verktyg ordentligt. Såpa och vatten fungerar utmärkt. Det finns även särskild penseltvätt du kan köpa för att få rent penslarna ordentligt.

För att finna mer inspiration kring ditt projekt kan du läsa mer i artikeln Inred hemmet med färg - tips för att väla rätt kulör. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga i ditt målningsprojekt så kan du få matnyttiga tips i den Måla om väggarna i 6 enkla steg.