Artiklar

Fräscha upp dina gamla trädgårdsmöbler

Har du trädgårdsmöbler som förlorat sin forna glans? Här får du tips om hur du får trädgårdsmöblerna att se nya ut igen.

För att din uteplats ska locka behövs tre ingredienser. Nummer ett är att den är städad och fri från ogräs. Nummer två är att möblerna bjuder in till mys och härliga stunder. Nummer tre är självklart sällskapet du delar uteplatsen med.

När det kommer till utemöblerna finns det en hel del du kan göra för att hålla dem fräscha och förlänga deras livslängd. Nummer ett är att spola dem rena från pollen och smuts. Det finns särskilda rengöringsmedel avsedda för utomhusbruk som passar bra för just detta ändamål.

Var dock försiktig med att högtryckstvätta dem om du inte har 100 procent koll på trycket eftersom du riskerar skada ytan annars. Ett lågt tryck är att föredra.

Det andra du kan göra är att tvätta alla dynor och kuddar. Rena, snygga dynor gör underverk för hela möbelns utseende. Du kan även passa på att färga om solblekt tyg med tygfärg.

Om dynorna sjunger på sista versen kan det till och med vara en god idé att investera i nya sådana för att få uteplatsen att glänsa med all sin lyster igen.

Sugen på mer uteplatsinspiration? Läs gärna artikeln Så partypimpar du uteplatsen.

K-Rauta måla skåp 1 (1)

Piffa till ditt loppisfynd!

Hittade du drömskåpet vid ditt senaste loppisbesök? Grattis! Men allt om oftast så behövs ju dessa fräschas till lite för att skåpet ska bli ett trivsamt inslag i exempelvis glasverandan.

Om möbeln är målad så är det bra att börja skrapa med en färgskrapa. När det är trärent kan du börja slipa. Använd grövre papper till en början, och gärna en mindre handslipmaskin om du har att tillgå. När skåpet är trärent går du över till mer finkornigt papper för att få bort sliprosor och strävt trä. Slipa till önskad yta, beroende på om du vill ha ett mjukt och lent uttryck eller lite grövre. Smaken och övrig inredning bestämmer.

Borsta bort slipdamm, använd gärna en bortse eller dammsugare eller en lätt fuktad trasa. Tänk på att trasan inte får vara för blöt då obehandlat trä suger åt sig fukt väldigt lätt.

Nu är det dags för det roliga! Målning! Har du inte hittat den kulören på det där skåpet du såg på Instagram i förra veckan? Ta med önskemål, bild och tankar till närmsta byggvaruhus så bryter vi din färg till önskad kulör. Vips så har du en gammal möbel med ny känsla!

Möbler behöver underhållas

Behöver själva möblerna ses över finns det mycket du kan göra även här.

Utemöbler av trä behöver exempelvis oljas cirka varannat till var tredje år för att klara av att stå emot väder och vind. Vill du dessutom att de ska behålla sin glans kan du behöva olja dem årligen - det beror på hur mycket glans du vill ha.

När du oljar in dem kan du även passa på att ge dem nytt utseende genom att tillsätta färgpigment i oljan. Eller varför inte måla dem helt och hållet?

Likaså kan det vara på sin plats att se över stålkonstruktioner. Har de skadats eller tappat färg finns det särskild metallfärg med rostskydd som du kan använda för att täcka ytan på nytt.

TIPSARTIKEL - Fräscha upp dina gamla trädgårdsmöbler 1500x800 färg

Förvaring är a och o

Ett bra sätt att förlänga livslängden och minska behovet av underhåll och tvätt är att skydda produkterna. Exempelvis finns det särskilda möbelskydd. Du drar det helt enkelt över möblerna på uteplatsen tills dess att det är dags att använda dem igen.

TIPSARTIKEL - Fräscha upp dina gamla trädgårdsmöbler 1500x800 dynlåda

Checklista

 • Börja med att tvätta, spola rent och torka av möblerna.
 • Tvätta dynor och kuddar och se över så att de är hela.
 • Olja/måla möblerna vid behov.
 • Färga om tyger som tappat färg.
 • Förvara produkterna skyddat.

TIPSARTIKEL - Fräscha upp dina gamla trädgårdsmöbler 1500x800 Tvätta möblerna

Tips på produkter

 • Möbeltvätt - Ett måste för den som vill att utemöblerna ska glänsa snyggt i solen.
 • Träolja - Lägg på ett nytt lager skyddande träolja som håller utemöblerna fria från röta och mögel.
 • Färg - Måla utemöblerna för att ge dem ett nytt fräscht utseende.
 • Tygfärg - Färga om solblekta tyger såsom dynor, kuddar och parasoll.
 • Möbelskydd/regnskydd - Genom att dra ett skydd över möblerna skyddar du dem från smuts och väta.
 • Parasollskydd - Håll parasollet rent mellan turerna genom att fälla ihop det och gömma det i ett parasollskydd.
 • Dynlåda - se till att du förvarar dynorna skyddade från väder och vind när de inte används så förlänger du livslängden. Du håller dem även hela och rena tills nästa gång gästerna kommer på besök.

Önskar du att få mer tips och inspiration? Våra projektplanerare hjälper gärna till! Vi kan även erbjuda hemleverans av allt ditt inköpta material om så önskas. För mer information om hemleverans kan du klicka dig in här.