Artiklar

Full gas vid grillen

Vilken typ av grillkock är du – en kolgrillare eller gasolgrillare? Det bästa för de flesta är att kombinera metoderna som har olika karaktär och är bra på olika sätt.

Stämningen runt en kol-/brikettgrill är svåröverträffad, medan gasolgrillen är helt överlägsen när det handlar om att kunna fixa maten snabbt – och dessutom går det ju lätt att justera värmen med ett enkelt vred. Lax är ett utmärkt alternativ som fungerar lika bra att tillaga med gasol- som med kolgrill. Nedan bjuder vi på ett härligt recept!

Recept: läckra laxklubbor på grillen

För fyra personer behövs:

400 g laxfilé utan skinn 30 g gräslök 50 g svarta sesamfrön 50 g vita sesamfrön 3 msk olivolja Wasabipasta 50 g majonnäs
vatten

Komplettera med en dip:

1 msk honung 1 msk söt senap 1 msk olivolja 1 tsk farinsocker salt & peppar

I KÖKET:

  • Skär laxfilén i jämnstora tärningar. Trä upp dem på spetten och se till att ändarna inte sticker ut.
  • Skölj gräslöken och hacka den fint. Häll upp svarta sesamfrön, vita sesamfrön och gräslök i tre olika skålar.
  • Pensla laxbitarna med olja.
  • Blanda wasabipasta och majonnäs med lite vatten.
  • Blanda alla ingredienser till dippen väl i en skål.

VID GRILLEN:

  • Gör grillen klar för grillning över direkt värme vid cirka 250 °C. Sätt i ett gjutjärnsfat i gallret och låt det bli varmt.
  • Grilla laxspetten hastigt på båda sidor – ungefär en minut per sida beroende på bitarnas storlek – och låt dem svalna.
  • Doppa klubborna i dippsåsen och sedan i antingen svarta sesamfrön, vita sesamfrön eller gräslök. Servera med wasabimajonnäs.

Full gas vid grillen 1500x800 2

Full gas vid grillen 1500x800 1

Hoppas att smakar!

Vi på K-rauta älskar grillar, och grillad mat, såklart! I följande artiklar kan du läsa mer om tips kring vilken grill som passar dig, säkerhet eller hur du blir kvarterets grillmästare!