K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Golvguide - trä-, laminat eller vinylgolv, vad passar dig?

Ska du byta golv hemma? Numera finns en uppsjö material att välja mellan. Vanligast är trägolv eller laminat, men vinyl syns allt oftare i butikerna. Frågan är vad som passar bäst i ditt hem? Vi hjälper dig reda ut för- och nackdelar.

När du ska välja golv till huset finns en rad material att tillgå. Utöver klinkers och våtrumsmatta är dessa tre golvtyper de som man vanligen väljer mellan.

Inspirationsartikel Golvguide 1500x800 Parkett 2

Trägolv

Precis vad det låter som, ett golv av naturmaterialet trä. Golvet kan antingen vara stavlimmat eller bestå av hela plankor. Trägolv finns i många olika träslag, där de vanligaste inkluderar ek, furu, valnöt, ask, bok och lönn. De har olika typer av färg, ådring och mängd kvistar, samt så åldras de olika. Vidare kan plankorna vara fasade eller utan fasning. Sammantaget gör alla dessa faktorer att ett visst golv får ett visst uttryck.

Inspirationsartikel Golvguide 1500x800 Laminat 1

Laminatgolv

Den här golvtypen kallas ibland kort även för klickgolv - även om det numera finns fler typer av material när det kommer till klickgolv. Laminatet består av ett antal skikt som är sammanpressade och limmade under högt tryck. Toppskiktet som bestämmer designen är ett mönstrat, designat papper. Med laminatet kan du alltså få vilket uttryck som helst i princip. Ytskiktet består av melaminharts med HDF-kärna i mitten och ett bärande lager som stabiliserar.

Vinylgolv

Vinylgolv har funnits länge på rulle, men kommit som vinylklick nu på senare år. Det är ett plastgolv, men när det levereras som vinylklick sitter plastytan på ett hårdare material. Precis som laminat sitter det ett mönstrat papper i som avgör designen på golvet. Vinylklick lägger du på samma vis som laminatgolvet, genom att klicka ihop dem. Varianten som levereras på rulle rullar du ut och vanligen limmar du det sedan mot underlaget.

I den här guiden ska vi jämföra de två första materialen eftersom de är vanligast. Men även vinylgolv, och då framför allt vinylklick, har seglat upp som ett intressant alternativ till laminatgolv. Det har laminatgolvets alla fördelar samtidigt som det är lite mjukare och därmed dämpar ljud bättre. Dock är det ofta dyrare.

-Tittar du på att välja laminatgolv framför trägolv tycker jag att du ska jämföra prismässigt mot ett vinylklickgolv också, för att det är en produkt som är väldigt bra. Golven blir lite mjukare att gå på, säger Fredrik Hydén, säljansvarig hos golvtillverkaren Tarkett.

Mer av vårt stora golvutbud

header 876 laminat

Laminatgolv

Med ett laminatgolv får du ett slitstarkt golv som står emot repor och skador. Ofta lätt att lägga med clickfunktion.

Se vårt utbud
Snickarskolan Hero 876x640

Lär dig hantverket

Behöver du mer tips och inspiration? Här har vi samlat det du behöver veta när det är dags att välja, lägga eller underhålla golv.

Golvguider och tips
parkett

Parkettgolv

Ett golv med träyta som ger en lätt fjädrande känsla. En klassiker är fiskbensparketten. Många parkettgolv är möjliga att slipa två till fyra gånger.

Hitta din parkett

För- och nackdelar trägolv mot laminatgolv

När du väljer mellan trä- och laminatgolv ska du först titta på din inredningsstil samt vilka behov du har. Har du exempelvis hundar och småbarn hemma vill du kanske ha ett golv med en mycket slittålig yta? Då är laminatgolv att föredra. Är barnen lite äldre och hundarna små spelar det kanske mindre roll, utan då vill du kanske hellre ha ett golv som är mjukare och varmare att gå på? Då är trägolvet rätt val för dig.

Inspirationsartikel Golvguide 1500x800 Parkett 1

De två alternativen skiljer sig även åt vid montering. Trägolv är som sagt ett naturmaterial.

-Det är viktigt att förstå det eftersom det innebär att varje bräda är unik - du har ingen repetition i materialet. Detta kan vara både på gott och ont. Det kan till exempel vara svårt att lägga ibland för man måste ta hänsyn till att träet varierar, säger Fredrik Hydén och förklarar att det även gör att golvet inte blir enhetligt väl på plats för varje planka kan skilja sig lite från den bredvid. Det i sig är inget negativt, men en konsekvens som du måste ta hänsyn till rent designmässigt.

Trägolvet levereras i långa längder och är därför lite svårare att få med sig hem från affären eftersom paketen är mer otympliga, men väl på plats går det fort att lägga stora ytor så länge plankorna har bra passform.

Laminatgolvet är oftast väldigt enkelt att lägga, även om varje planka inte är så lång går det fort eftersom det automatiskt har bra passform. Alla plankor ser exakt likadana ut och klicksystemet är därmed felfritt - under förutsättning att tillverkaren har ett välfungerande klicksystem. I de lite billigare golven kan det dock också uppstå svårigheter under läggning. De är inte lika förlåtande vid ojämnt underlag och ofta tunnare vilket gör att det är svårare att få dem på plats.

Ytterligare en aspekt som skiljer sig åt när det kommer till trä- och laminatgolv är underhållet. Det är ingen skillnad när det kommer till rengöringen av dem, men däremot underhåll i form av skador. Skulle du få en skada i ett laminatgolv är det svårare att åtgärda den än om du får en i ett trägolv. Trägolv kan du alltid slipa, måla över eller lacka/vaxa om. Laminatgolv med skador är däremot svåra att göra något åt.

*Här kan du kika in vårt stora utbud av golv från ledande varumärken som Cello, Moelven och Tarkett. *

Inspirationsartikel Golvguide 1500x800 Laminat 2

Däremot är ju trägolvet sämre rustat för att stå emot skador. Så det är större risk att det uppstår fläckar som inte går bort, fall- eller vattenskador, i alla fall om man jämför med ett lite dyrare laminatgolv som är fuktskyddat i skarvarna.

Å andra sidan är inte laminatgolv heller helt skyddat mot fukt utan du måste hålla efter det på samma vis som trägolvet om du tappar ut vatten på det. Däremot är det enklare att bli av med fläckar som suttit en tid och golvtypen är mer förlåtande mot att du tappar saker på det än vad ett trägolv är.

-Men till syvende och sist handlar det om vilken känsla du är ute efter i rummet. Besök en butik, se vilka mönster och material det finns och kläm och känn på dem. Då är det lättare att göra ett val, säger Fredrik.

Om du behöver ytterligare hjälp med materialval och inspiration är du varmt välkommen att boka tid hos någon av våra projektplanerare som hjälper dig att hitta rätt.