K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Heltäckningsmattornas tid är tillbaka - välj rätt modell till ditt hem

Att lägga in heltäckningsmatta är en trend som är på stark uppgång eftersom mattorna utvecklats mycket sedan sin storhetstid under 70-talet. Så tro inte att heltäckningsmattan ska vara något omodernt, trenden har återvänt! Vi tipsar om hur du väljer rätt modell till ditt hem!

Heltäckningsmattor är ljuddämpande, mjuka och varma att gå på och - numera - superenkla att montera. De kommer ofta med dubbelhäftande tejp - i princip är det därmed bara att mäta rummet, beställa mattan med viss skärsmån, rulla ut och skära till den.

Inspirationsartikel Heltäckningsmattor 1500x800 1

Heltäckningsmattor är väldigt vanligt i exempelvis USA, men inte lika vanligt här i Sverige - ännu. De har hållits tillbaka en del på grund av ett oförtjänt dåligt rykte om att de skulle vara dåliga för allergiker, svåra att städa och jobbiga att montera. Men detta stämmer inte längre. Utvecklingen för heltäckningsmattor har gått i en rasande fart. Och detta märks tydligt genom att allt fler väljer heltäckningsmatta istället för hårda golv.

Utvecklingen bland heltäckningsmattor har gått framåt

Precis som inom många andra områden i samhället, så har det hänt massor när det kommer till heltäckningsmattor både avseende hygien, montering och funktion. Förr användes exempelvis endast hela mattor och dessa skulle limmas fast. Så är det inte längre. Du kan välja hel matta på rulle och fästa den med dubbelhäftande tejp, men det finns även mattor uppdelade i kvadrater, på så vis kan du byta ut en liten del av mattan om du råkat ut för en envis fläck.

Mer av vårt stora golvutbud

header 876 laminat

Laminatgolv

Med ett laminatgolv får du ett slitstarkt golv som står emot repor och skador. Ofta lätt att lägga med clickfunktion.

Se vårt utbud
Snickarskolan Hero 876x640

Lär dig hantverket

Behöver du mer tips och inspiration? Här har vi samlat det du behöver veta när det är dags att välja, lägga eller underhålla golv.

Golvguider och tips
parkett

Parkettgolv

Ett golv med träyta som ger en lätt fjädrande känsla. En klassiker är fiskbensparketten. Många parkettgolv är möjliga att slipa två till fyra gånger.

Hitta din parkett

Dagens mattor kommer också med olika funktion, som gör mattorna lämpade för flera olika typer av rum. Det finns mattor med vattentät botten som du kan använda i kök och hall utan att det gör något om de blir fuktiga. Vidare finns det mattor som är täta i botten så att smuts inte kan ta sig ner på djupet i mattan och därmed försvinner smutsen lätt när du dammsuger.

Dagens heltäckningsmattor är med andra ord både lättstädade och enkla att montera.

Om du fortfarande känner att trägolv är din grej, eller att det passar bättre i ditt hem kan du hitta mer inspiration i artikeln Trä, laminat eller vinylgolv- vad passar dig?

Välja heltäckningsmatta

Utbudet av mattor är stort och det finns många olika material att välja mellan. Du bör läsa på och ta hänsyn till dina behov innan du gör ditt köp.

Välj slitstarkt för vardagsrummet

Vidare har mattorna olika slitstyrka och vilken matta du väljer beror till stor del på vilket rum den ska läggas i. Ska du ha heltäckningsmatta i vardagsrummet är en slitstark och vattentålig matta med lite kortare lugg ett bra alternativ, medan du i sovrummet kanske hellre vill ha en matta med lång lugg som är extra mysig att gå på men kanske inte lika slitstark.

Kortluggad matta för barnrummet

Kortluggad matta är enklare att få ren än den med lång lugg vilket kan vara bra att tänka på ur städsynpunkt. Barnens rum - och i andra rum där det är mycket aktivitet - är lättstädade och slitstarka heltäckningsmattor att föredra.

Mer vänligt för allergiker idag

För dig som är astmatiker är fortfarande inte heltäckningsmattor det bästa valet, du vill förstås kunna städa av ytan noggrant varje dag med både dammsugare och svabb, och då är ett hårt golv enklare ur den synpunkten. Men dagens heltäckningsmattor är ändå väldigt enkla att hålla rena och betydligt bättre ur hälsosynpunkt än vad de var på 70-talet när de hade sin storhetstid.

Heltäckningsmattorna har genomgått en rasande utveckling och utbudet av mattor speglar detta. Därför gör du rätt i att överväga den här golvtypen till ditt hem.

Inspirationsartikel Heltäckningsmattor 1500x800 2

Mer hjälp?

Då finns våra Projektplanerare redo att hjälpa dig med allt ifrån inspiration till logistik av allt ditt inhandlade material.

Med hjälp av Ecster kan du även dela upp din betalning. Med den här finansieringen kan du bestämma själv i vilken takt du vill betala tillbaka dina omkostnader i ditt projekt.