K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Inred sovrummet med stilfullt trägolv

Sovrummet är ett av de viktigaste rummen i huset. Här ska vi finna ro att ladda batterierna efter stressiga dagar och även bara kunna njuta av vår tillvaro. För att skapa en miljö som bidrar till detta är det viktigt att inredning, färger och golv harmoniserar med varandra.

Inspirationsartikel Stilfullt trägolv 1500x800 4

Trägolv har fördelen att de är både klassiska, stilfulla och ganska mjuka och varma att gå på. En kombination som är bra i just sovrum.

Mer av vårt stora golvutbud

header 876 laminat

Laminatgolv

Med ett laminatgolv får du ett slitstarkt golv som står emot repor och skador. Ofta lätt att lägga med clickfunktion.

Se vårt utbud
Snickarskolan Hero 876x640

Lär dig hantverket

Behöver du mer tips och inspiration? Här har vi samlat det du behöver veta när det är dags att välja, lägga eller underhålla golv.

Golvguider och tips
parkett

Parkettgolv

Ett golv med träyta som ger en lätt fjädrande känsla. En klassiker är fiskbensparketten. Många parkettgolv är möjliga att slipa två till fyra gånger.

Hitta din parkett

Kombinera för bästa utfall

När du ska välja trägolv är det viktigt att du har förståelse för egenskaperna hos det träslag du har valt. Men du bör även tänka på övrig inredning. Vilka färger och mönster har du på väggarna? Hur rimmar dessa med det trägolv du tittar på?

-Inredningstrenden just nu är mycket grått och smutsiga pasteller, säger Fredrik Hydén, säljansvarig hos Tarkett.

Pasteller gör sig bra i sovrum eftersom de har en vuxen och samtidigt lugn karaktär.

Den som verkligen vill få en ombonad känsla kan måla dörren och taket i samma färg. Väljer du en lite mörkare pastell kan du sedan exempelvis lätta upp rummet med ett gråtonat ekgolv.

-Det vi säljer mest av är naturfärgad ek, det dominerar fortfarande marknaden. Men vi ser även att valnöt och ljusare ek som tonar i vitt eller grått växer i popularitet, säger Fredrik Hydén.

Väljer du valnöt så går dess rödbruna ton ofta bra ihop med pastellgröna nyanser. Medan pastellrosa gör sig fint ihop med ett vitt ek- eller furugolv.

Inspirationsartikel Stilfullt trägolv 1500x800 2

Olika träslag ger olika känsla

När man pratar om trägolv generellt är det viktigt att förstå att olika träslag har olika egenskaper. Köper du exempelvis ett trägolv av ek så är detta betydligt hårdare än ett furugolv. Ska du välja furu och vill ha högre hårdhet - och därmed ökad slittålighet - ska du välja ett av kärnvirke.

Men främst handlar det om att olika träslag ger olika känsla i rummet, framför allt när de är obehandlade. När ek och ask åldras gulnar de exempelvis. Valnöt som åldras får istället en varmare rödbrun ton med åren. Furu av kärnved är mörkare än furu av ytved, och sedan påverkar såklart även kvistar och ådring designuttrycket.

Sammantaget bidrar alla dessa faktorer till hur golvet upplevs av betraktaren.

v-rum med stolar

v-rum med inredning

Faktorer som det kan vara värt att fundera över

  • Vill jag ha ett livligt golv med synliga kvistar och variationer? Eller vill jag ha ett lugnt golv utan ådring och kvistar? I ett sovrum lämpar sig kanske ett lugnare uttryck bättre.
  • Vill jag ha ett behandlat trägolv? Ska det då vara lackat, vaxat eller målat? Ska ådring och kvist skönjas igenom eller ska ytan vara helt enhetlig?
  • Om jag väljer ett obehandlat trägolv, hur kommer det att åldras?
  • Hur hårt är träslaget och hur slittålig är ytan? Ska jag välja ett golv av kärnved eller ytved? Vilka behov har jag? Har jag exempelvis husdjur hemma som sliter på golvet?
  • Vill jag ha ett golv som har fasningar mellan plankorna eller ett utan?

-Golv är en basinvestering och inget du byter en gång om året. Så oavsett vilka inredningstrender man kan skönja är det viktigt att du väljer ett golv som står sig över tid. Trägolv är bra för de är enkla att underhålla och går aldrig ur tiden, säger Fredrik.

Är du i full färd med att renovera hemma men behöver lite extra stöd och hjälp så finns det alltid möjlighet att prata med våra projektplanerare. Har du bestämt dig för vilket materialval du ska välja men att bilen känns lite för liten kan du alltid boka ett lånesläp eller beställa hemtransport.